Pošťácká pohádka
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1961, 21 min
Eduard HofmanHrají:
Karel HögerObsah
V pořadí druhá z šesti Hofmanových adaptací knihy Devatero pohádek Karla Čapka. Kreslený film poměrně věrně zachycuje tuto látku a z hlediska výtvarné koncepce navazuje na původní ilustrace knihy, jež vytvořil autorův bratr Josef. Film vypráví o listonoši Kolbabovi, který usne na poště a objeví poštovní skřítky, kteří hrají karty s dopisy bez adres. Každý z neoznačených dopisů má totiž takovou hodnotu, jaký se v něm skrývá obsah. Kolbabovi se takto dostane do ruky psaní, v němž neznámý Frantík žádá o ruku jakousi Mařenku, načež se rohodne adresáta za každou cenu vypátrat. (Hallam)
speedy3
Úsměvná klasika na kterou se nezapomíná, i když divadelní zpracování je přeci jenom lepší...(2.9.2010)
Monoxid
Pošťáka mi bylo vždycky hrozně líto (prototyp dobráka od kosti) a v duchu jsem nadávala Frantíkovi, co se choval hůř než dítě ze základní školy a stejně pro něj všechno dobře dopadlo.(4.6.2011)
Heroine
Hezká pohádka. Na rok 61 je to neuvěřitelně nestárnoucí, baví se u toho i dnešní děti.(22.1.2012)
josieaddms
Hofman si mě dostal ve svých zfilmovaných pohádkách od Čapka hlavně dojemností. Nikdy před tím ani potom, jsem neviděla že by někdo v Čechách dělal pohádky pro děti s tak zvláštními náměty a dojemnou tklivostí. Možná že to tak nevnímají všichni, a možná je to hodně ovlivněné mými pocity z dětství, ale k téhle pohádce se vždycky ráda vracím. Má pro mě své osobní kouzlo.(24.1.2012)
rokone
chtěl jsem dát 3,ale za Hogera musím jednu přidat(4.9.2011)
Související
- O princezně Solimánské (TV film) (1984)
- Velká kočičí pohádka (TV film) (1983)
- Doktorská pohádka (TV film) (1982)
- Pošťácká pohádka (TV film) (1981)
- Loupežnická pohádka (TV film) (1980)
- Velká policejní pohádka (TV film) (1979)
- Vodnická pohádka (1973)
- Tulácká pohádka (1972)
- Loupežnická pohádka (1964)
- Doktorská pohádka (1963)
- Psí pohádka (1959)