Reklama

Reklama

Pohádky o mašinkách

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1985, 1 h 8 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(10)

Na Smíchovském nádraží je přednostou stanice přísný a pyšný nejvyšší pan železničář. Touží po největší mašince na světě, kterou dokáže sestrojit pouze obávaný černokněžník Zababa. K němu se ale dostanou jenom ti, kteří umí za úplňku kouzelným slovem přehodit výhybku na tajnou kolej… (Česká televize)

Recenze (108)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Rodiče mi pořád říkali, že z těch vláčků vyrostu, ale postupem času zjišťují, že je to čím dál horší. Parní lokomotivy z depa na Smíchově, moudrý pan Blahoš, nejdelší parostroj s hromadou náprav od černokněžníka Zababy a v neposlední řadě jeho futuristické náčtrky hnacích vozidel. Hlas pana Ráže mi imponuje dodnes, srovnat se dá možná s Radovanem Lukavským. A kdoví, jestli mě "railmánie" nechytla z tohoto úžasného večerníčku. ()

MP17 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná směsice toho, co malé kluky fascinuje - technika, mašinky, tajemno a kouzla, černokněžník... Pro mě tedy naprosto dokonalý večerníček. Komentář pana Ráže tomu dodává nevšední rozměr a výsledný dojem umocňuje povedená hudba (v některých pasážích mi připomíná indiánská témata z klasických westernů) a zvukové efekty. Kam se hrabě nějaký Tomáš... ()

Reklama

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Úžasná pripomienka detstva, veľmi matne sa rozpamätajúc snáď na jedno jediné zhliadnutie seriálovej Rozprávky o mašinkách. Pozreté na jeden dych, no strácajúc čaro z tešenia sa na ďalší diel, ktorý príde až s večerníčkom nasledujúceho dňa. Černokňažník Zababa, najvyšší pán železničiar, magická výhybka na tajnú koľaj, pán Blahoš, a do toho úžasný rozprávač Vladimír Ráž. Skrátka legenda. Prekvapí akurát, že sú to v podstate končiace roky 80, pričom dátovanie vyzerá byť o jednu až dve dekády staršie. A možno to aj bol zámer. Dostupné na youtube. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Absolutní legenda dnes již několika generací - o které jsem si upřímně až doteď myslel, že je mnohem starší:) Pročež jsem si musel opravit dataci některých událostí, zejména tedy toho, že duchovním otcem hipsterských brýlových obrouček není černokněžník Zababa, ale Darek Vostřel v Šíleně Smutné Princezně (a ne naopak:)). Ale k našemu večerníčku - řekněme si to na rovinu, po stránce animační je to docela bída. Na druhou stranu ale všichni, kdo s Mašinkami měli co do činění, jistě potvrdí, že o vizuální stránce to není. Hlas pana Ráže, a hlavně text, který přednášel, to je neopakovatelný zážitek. Zvlášť když jednotlivé pohádky snesou srovnání snad jen s originalitou Čapkova Devatera Pohádek. 90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné, jak stále krásně učínkuje v době pendolín na naše malé (a na mně!) tahle série příběhů o panu Blahošovi, nejvyšším panu železničáři a kouzelníku Zababy ze Zababova. Možná díky těmto pohádkám bude děti jednadvacátého století stále vědět jak vypadají parní mašinky (tedy ty, kterým je rodiče naživo ještě neukázaly). A přiznám se, že vznik seriálu bych v klidu posunul nějkam do šedesátých/sedmdesátých let a ne do roku 1987 !!! Ačkoliv se jedná o kreslené příběhy, na člověka až neskutečně dýchnou slova jako - výtopny, depa, staré Smíchovské nádraží... Samozřejmě nelze opomenout magický líbezný hlas pana Vladimíra Ráže, který nás pohádkami provází... Jakoby člověk cítil ten zvláštní pach z kouře po hořícím uhlí... Pohádky o mašinkách patří rozhodně mezi naše nejkrásnější pohádky a večerníčky. * * * * ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Po pohádkovém kouzelníku Zababovi je pojmenovaná skutečně existující společnost Zababa s.r.o., která je dopravcem vlaků a sídlo má na Praze 5 – Smíchov. Na Smíchovském nádraží se odehrává dění kreslené pohádky. (Nick321)

Reklama

Reklama