Reklama

Reklama

Pohádky o mašinkách

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1985, 1 h 8 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(10)

Na Smíchovském nádraží je přednostou stanice přísný a pyšný nejvyšší pan železničář. Touží po největší mašince na světě, kterou dokáže sestrojit pouze obávaný černokněžník Zababa. K němu se ale dostanou jenom ti, kteří umí za úplňku kouzelným slovem přehodit výhybku na tajnou kolej… (Česká televize)

Recenze (108)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Absolutní legenda dnes již několika generací - o které jsem si upřímně až doteď myslel, že je mnohem starší:) Pročež jsem si musel opravit dataci některých událostí, zejména tedy toho, že duchovním otcem hipsterských brýlových obrouček není černokněžník Zababa, ale Darek Vostřel v Šíleně Smutné Princezně (a ne naopak:)). Ale k našemu večerníčku - řekněme si to na rovinu, po stránce animační je to docela bída. Na druhou stranu ale všichni, kdo s Mašinkami měli co do činění, jistě potvrdí, že o vizuální stránce to není. Hlas pana Ráže, a hlavně text, který přednášel, to je neopakovatelný zážitek. Zvlášť když jednotlivé pohádky snesou srovnání snad jen s originalitou Čapkova Devatera Pohádek. 90% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých dalších TOP 10 Večerníčkových seriálů. Výborný český desetidílný animovaný seriál který jsem měl jako malý srašně moc rád. Vždycky jsem se ptal rodičů co je to za toho pána který tam tak krásně do toho mluví a rodiče mi říkali že je to princ Radovan z pohádky no zase jsem věděl prd ale postupem času kdy jsem rostl a rostl a začal se více zajímat o české filmy tak mi to vše už bylo jasný. Pana Ráže jsem si pak přes všecko hezké i ošklivé, vždycky strašně moc vážil. Jeho kultivovaný a střídmě osobitý projev a především hlas který pohladí na duši nejen malé jsem vždy moc obdivoval podobně jako např. u herců Högera, Růžka či Peška. Pochopitelně nejlepší byl černokněžník Zababa a ty jeho velké obroučkovitě černé brýle ale také hodný pan želežničář Blahoš. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pohádky o mašinkách jsem měl rád, dodnes si pamatuju překvapivé množství detailů, čaroděje-konstruktéra Zababu a krásnou ústřední melodii. Ta-ta da-ta dá dá, tata data dáá.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající večerníček a taky v mém mláděcím věku jeden z mých nejoblíbenějších. Vláčky já měl vždycky rád a tady se díky černokněžníku Zababovi s nimi děli neuvěřitelné věci. A právě jsem si vzpoměl proč mám Smícháč radši než Hlavní nádraží. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Pěkný večerníček plný mašinek s vyprávěním Vladimíra Ráže. Černokněžník Zababa mě teda neděsil. / Viděné epizody *10.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Můj asi nejmilovanější večerníček!!! Jak dlouho jsem ho jen hledal :-D! Vpravdě nezapomenutelná atmosféra, a hlavně Zababa! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné, jak stále krásně učínkuje v době pendolín na naše malé (a na mně!) tahle série příběhů o panu Blahošovi, nejvyšším panu železničáři a kouzelníku Zababy ze Zababova. Možná díky těmto pohádkám bude děti jednadvacátého století stále vědět jak vypadají parní mašinky (tedy ty, kterým je rodiče naživo ještě neukázaly). A přiznám se, že vznik seriálu bych v klidu posunul nějkam do šedesátých/sedmdesátých let a ne do roku 1987 !!! Ačkoliv se jedná o kreslené příběhy, na člověka až neskutečně dýchnou slova jako - výtopny, depa, staré Smíchovské nádraží... Samozřejmě nelze opomenout magický líbezný hlas pana Vladimíra Ráže, který nás pohádkami provází... Jakoby člověk cítil ten zvláštní pach z kouře po hořícím uhlí... Pohádky o mašinkách patří rozhodně mezi naše nejkrásnější pohádky a večerníčky. * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I u večerníčku ze lze krásně a lehounce bát. Není divu, když má tak výborného a silným hlasem obdařeného vypravěče. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Je úplně jasné, čím mě tato pohádka jako dítě fascinovala - úplně tím samým, jako teď. Černokněžník Zababa, pan Blahoš, nejvyšší pan železničář, Pašíček a mašinky jsou prostě skvělé, večerníček tento nadevše. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vladimír Ráž má krásný hlas, a neposlušná mašinka je dobrý tah! jen se na to nesmí dívat současní či budoucí železničáři. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Správný večerníček pro desetileté chlapy, kteří milují vláčky a jejich snem jest, státi se strojvedoucím ;o) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kouzelník Zababa patřil k nejoblíbenějším čarodějům mého dětství. (V reálu by ho mohl hrát Franta Fuka.) Imaginativní, plné nápadů, napětí, fantazie, navíc ve spojení s mou oblíbenou železnicí. ()

Reklama

Reklama