Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Sestřičko milá, vždyť přece v zimě jahody nerostou!“ prosí Maruška (M. Hrubešová), ale marný je její pláč, ani macecha (G. Wilhelmová) ani Holena (Y. Blanarovičová) se nad ní neustrnou a děvče vyženou do sněhem zasypaných hor, kde vládne mrazivý Leden (J. Zahajský). Kdo by neznal pohádku Boženy Němcové o hodné Marušce a dvanácti kouzelných bratrech, kteří dobře věděli, kdo si jejich pomoc zaslouží! Není pochyb, že své štěstí nakonec najde i Maruška se svým Jeníčkem (O. Vetchý). (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Lish84 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě pobavila Gabriela Wilhelmová pronášející veselé průpovídky jako že "Ondrášek má rád hezky prostřeno" nebo že "je trochu ťululum" :) Jinak jde o dost slabé televizní zpracování klasické pohádky. Z herců ještě stojí za pochvalu Marta Vančurová, v kontrastu s ní a Wilhelmovou ovšem zamrzí poněkud bezradná Markéta Hrubešová. Yvettě Blanarovičové sice nelze nic zásadního vytknout, ale podobnou hereckou polohu mnohem lépe předtím rozvinula v O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Pohádku hodně kazí technické zpracování - pozadí jsou sice pěkná, ale použití "klíčování" dojem z jejich malebnosti kazí. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kupodivu, tady není ten měsíc sympaťák duben ale březen. Maruška je líbezná a sladce nablblá, nějak ji tady člověk moc nelituje (nemluvě o tom, že téměř okamžitě jí začne závidět luxusního milého, kterého jí přiřkl scénář), zlá sestra baví více, není tu tupé absurdní pitvoření, v němž začalo být pohádkové zlo zpodobňováno o pár let později. Holenin nápadník byl tupý fešák, který měl dar ocenit dobrou kuchyni. V umělohmotných přízračných kulisách běhal opravdový pes, což je nepochybné plus. Chtě nechtě, krom příběhu hodnotím i casting a catering - kdyby byly vdolky i místo Marušky, možná i hvězdu přihodím. Někdo vdolky jinej holky, znáte to, ne? ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kulisová pohádka, která počátkem devadesátých let využila moderní techgnologie v podobě mrazivého pozadí. Ani by to tak nevadilo, kdyby se například psovi chvílemni neztrácely úplně nohy. Top dokonalé to tedy nebylo. Markéta Hrubešová mi úplně sympatická jako Maruška zrovna nebyla. Ale zajímavější je fakt, že jsem v pohádce spatřoval, narozdíl od jiných verzí, prvky z Mrazíka. Jedna z verzí totiž byla použita například i ve filmu Tři bratři. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch papundeklových televizních kulis, jednalo by se o skvostné završení kariéry této režísérky televizních pohádek. V porovnání s jinými nedělními pohádkami, které se přibližně do milénia točily, se jedná o zdařilou pohádku. Ovšem ve srovnání s novějším celovečerním počinem Karla Janáka z roku 2012 se jedná pouze o chudého bratříčka. [1097. hodnocení, 28. komentář, 56%] ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Malebná pohádka o dvanácti měsíčkách, i když televizní. Za Gabrielu Wilhelmovou, Vetchého a Blanarovičovou musím jít s hodnocením nahoru. Byla to u mě ta nejkrásnější pohádka o dvanácti bratrech, dokud jsem neuviděl tu ruskou z roku 1972. Obě dvě studiové, v obou dvou hrají živá zviřátka, i když v té sovětské jich bylo víc, tady jen pes Bodryk. Tam byl navíc bratr Měsíc, tady roztomilá sestra Vesna v podání Marty Vančurové. Ale mám-li hodnotit obé pohádky, vyhrává u mě ta ruská. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama