Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Sestřičko milá, vždyť přece v zimě jahody nerostou!“ prosí Maruška (M. Hrubešová), ale marný je její pláč, ani macecha (G. Wilhelmová) ani Holena (Y. Blanarovičová) se nad ní neustrnou a děvče vyženou do sněhem zasypaných hor, kde vládne mrazivý Leden (J. Zahajský). Kdo by neznal pohádku Boženy Němcové o hodné Marušce a dvanácti kouzelných bratrech, kteří dobře věděli, kdo si jejich pomoc zaslouží! Není pochyb, že své štěstí nakonec najde i Maruška se svým Jeníčkem (O. Vetchý). (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Předzvěst s konspirační teorií, zachycená na televizní materiál, neboť v tom hraje Yvetta Blanarovičová a na konci dostane hnusnou podobu díky make-upu, dále v tom hraje Ondra Vetchý, který hrál taky v jiné pohádce (S čerty nejsou žerty), jež je jako Dvanáct měsíčků adaptací od Boženy Němcové a navíc tam hrál čerta. Co to všechno znamená? Že když spojíte pohádku + čerta + Blanarovičovou + make-up, vyjde Vám z toho Princezna ze mlejna. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kupodivu, tady není ten měsíc sympaťák duben ale březen. Maruška je líbezná a sladce nablblá, nějak ji tady člověk moc nelituje (nemluvě o tom, že téměř okamžitě jí začne závidět luxusního milého, kterého jí přiřkl scénář), zlá sestra baví více, není tu tupé absurdní pitvoření, v němž začalo být pohádkové zlo zpodobňováno o pár let později. Holenin nápadník byl tupý fešák, který měl dar ocenit dobrou kuchyni. V umělohmotných přízračných kulisách běhal opravdový pes, což je nepochybné plus. Chtě nechtě, krom příběhu hodnotím i casting a catering - kdyby byly vdolky i místo Marušky, možná i hvězdu přihodím. Někdo vdolky jinej holky, znáte to, ne? ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Malebná pohádka o dvanácti měsíčkách, i když televizní. Za Gabrielu Wilhelmovou, Vetchého a Blanarovičovou musím jít s hodnocením nahoru. Byla to u mě ta nejkrásnější pohádka o dvanácti bratrech, dokud jsem neuviděl tu ruskou z roku 1972. Obě dvě studiové, v obou dvou hrají živá zviřátka, i když v té sovětské jich bylo víc, tady jen pes Bodryk. Tam byl navíc bratr Měsíc, tady roztomilá sestra Vesna v podání Marty Vančurové. Ale mám-li hodnotit obé pohádky, vyhrává u mě ta ruská. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tv produkci docela dobré, nečekejte žádné velké efekty, honosné kulisy atd. Vše je velmi jednoduché a malebné. Matně si vzpomínám, kdy jsem tuto pohádku viděl poprvé někdy v mých dvanácti letech a už tehdy se mi tato klasická pohádka od Boženy Němcové moc líbila..Takže z nostalgie a za měsíčky za 2*. Markéta Hrubešová mi v roli Marušky však moc neseděla... ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě pobavila Gabriela Wilhelmová pronášející veselé průpovídky jako že "Ondrášek má rád hezky prostřeno" nebo že "je trochu ťululum" :) Jinak jde o dost slabé televizní zpracování klasické pohádky. Z herců ještě stojí za pochvalu Marta Vančurová, v kontrastu s ní a Wilhelmovou ovšem zamrzí poněkud bezradná Markéta Hrubešová. Yvettě Blanarovičové sice nelze nic zásadního vytknout, ale podobnou hereckou polohu mnohem lépe předtím rozvinula v O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Pohádku hodně kazí technické zpracování - pozadí jsou sice pěkná, ale použití "klíčování" dojem z jejich malebnosti kazí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama