Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Sestřičko milá, vždyť přece v zimě jahody nerostou!“ prosí Maruška (M. Hrubešová), ale marný je její pláč, ani macecha (G. Wilhelmová) ani Holena (Y. Blanarovičová) se nad ní neustrnou a děvče vyženou do sněhem zasypaných hor, kde vládne mrazivý Leden (J. Zahajský). Kdo by neznal pohádku Boženy Němcové o hodné Marušce a dvanácti kouzelných bratrech, kteří dobře věděli, kdo si jejich pomoc zaslouží! Není pochyb, že své štěstí nakonec najde i Maruška se svým Jeníčkem (O. Vetchý). (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tv produkci docela dobré, nečekejte žádné velké efekty, honosné kulisy atd. Vše je velmi jednoduché a malebné. Matně si vzpomínám, kdy jsem tuto pohádku viděl poprvé někdy v mých dvanácti letech a už tehdy se mi tato klasická pohádka od Boženy Němcové moc líbila..Takže z nostalgie a za měsíčky za 2*. Markéta Hrubešová mi v roli Marušky však moc neseděla... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je otázka jak vlastně hodnotit toto dílko přechodu? Přechodu mezi špičkovou dětskou tvorbou normalizace a faktickým rozvolněným postupným rozpadem tvorby pro mládež a děti po listopadu. Není to ani jednoduché, ani snadné. Pokusím se proto o velmi volnou a poněkud zjenodušenou bilanci kladů a záporů této napolo zapomenuté pohádky. Obstojný scénář se slušnou režií a lehce ekologizujícím výkladem literární předlohy Boženy Němcové zachraňují herecké výkony Blanarovičové, Vetchého, Wilhelmové a zejména Marty Vančurové; potvrzuji bezradnost Markéty Hrubešové, více deklamující než hrající svou studeně a neurčitě působící Marušku (vedle diletantismu protagonistů KOUZEL KRÁLŮ však i její výkon působí jako profesionální). Základní dějové linky byly dodrženy a překročen podle všeho nebyl ani rozpočet, který už více seškrtán být nemohl. Výsledkem je sice poněkud chudokrevný dojem, který si však přesto uchoval rezidua základních znaků české školy filmové pohádky československého období. Určitě tedy není na místě nadměrný jásot, případné truchlení by však bylo ještě nemístnější. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kupodivu, tady není ten měsíc sympaťák duben ale březen. Maruška je líbezná a sladce nablblá, nějak ji tady člověk moc nelituje (nemluvě o tom, že téměř okamžitě jí začne závidět luxusního milého, kterého jí přiřkl scénář), zlá sestra baví více, není tu tupé absurdní pitvoření, v němž začalo být pohádkové zlo zpodobňováno o pár let později. Holenin nápadník byl tupý fešák, který měl dar ocenit dobrou kuchyni. V umělohmotných přízračných kulisách běhal opravdový pes, což je nepochybné plus. Chtě nechtě, krom příběhu hodnotím i casting a catering - kdyby byly vdolky i místo Marušky, možná i hvězdu přihodím. Někdo vdolky jinej holky, znáte to, ne? ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Maruška byl zneužívána, posmívali se jí, ale přesto se na ni štěstí usmálo, takže si užila i trochu spokojenějšího života. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krátký, vtiípný příběh se svižným dějem a vhodně zvolenými herci vychází z klasiky. Jednoduše,ale přesvědčivě rozpracovává základní pohádkový motiv - vítězství dobra nad zlem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když si člověk vybaví leckterý full frontal Hrubešové z té doby (minimálně ve třech čtyřech filmech jen do doby natáčení této pohádky, o těch následných nemluvě), tak jí ty uvzdychané pohledy moc nežeru a popravdě by se mi fakt víc líbila ta Blanarovičová. A Greif předvedl nejhorší roli své herecké kariéry (než se jal prznit reklamu), což je u něho co říct. Navíc ta naklíčovaná kulisa, co se pokaždé divně hýbe při každém cuknutí kamery, taky spíše ruší. Jinak je to docela milé a životné, Vančurová i měsíčkové docela uvěřitelně natočení. Pokora a skromnost byly po zásluze oceněny, takže s vyzněním pohádky taky nemám problém. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

příběh psaný brkem a rukou božky dojčland o dívce marušsce, která měla každý měsíc problémy, z doby kdy tampón měl v hlavě maximálně tak tomas alva a plenky byly ještě v plenkách ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Můžeme ji čekat dřív, než kočka vejce snese.." ;) Plastová šmudla, v níž Blanarovičová dává okusit s jakými zrůdnými přehrávačkami ještě přijde.. Koutná asi s Filipem jedla kulihráškovou kaši.. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Malá televizní pohádka, která ani nenadchne, ani neurazí. Ale proč tam cpali Vetchýho nepochopím. To mi nejvíc zkazilo dojem. Že by to bylo tím, že Vetchýho nemám ráda? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Krátká dost těžce kulisová pohádka na známé téma o Marušce, její zlé sestřičce a maceše a o dvanácti měsících, které nadělují dobré věci dobrým a zlé věci zlým lidem. Ještě že je tato pohádka tak krátká, jinak by to smrdělo průšvihem. Ale takto to celkem jde. Hudební režie: J.F. Svoboda ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dal bych více, ale odrazuje mě hrozný herecký výkon Hrubešové. Dejme tomu, že zde opravdu měla hrát takovou naivku, jenže ona je tak hnusně naivní v každé své roli...Ne, to u mě opravdu není herečka...nezlobte se na mě, ale herečka je od slova hrát... ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Předloha Boženy Němcové je upravena mírně enviromentálně (To mi přišlo dost zajímavé: Řekni nám, který měsíc v roce máš nejraději a PROČ?), ale i v mrazíkovském ladění (Maruščin nápadník se objevuje ještě před tím, než se Maruška zbaví - bez svého přičinění - macechy a Holeny, a o Marušku se uchází). Nutno podotknout, že už předloha má ale některé styčné body s pohádkou Mrazík, takže toto využití se přímo nabízí. Pohádka je citelně studiová a nízkorozpočtová (úsměvné bylo například "rozkvétání" květin uprostřed sněhu), nelíbil se mi ani herecký výkon Markéty Hrubešové (ač byla krásná, její Maruška byla dost nepřesvědčivá). Co se týče scénáře a v něm obsažených myšlenek, je ale pohádka příjemná pro děti i dospělé - každý si v ní může přijít na své. A v tom je myslím nadčasová. Celkově příjemně strávená půlhodinka. Zajímavé komentáře: sportovec, triatlet, otík, zdeny99. ()

Reklama

Reklama