Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vypráví o daru Paní pouště (J. Adamová), který významně zasáhl do života královského zahradníka Janka (I. Richter), jeho dívky Rozárky (J. Švehlová), princezny Amarylis (J. Bermanová) i krále Macešky I (I. Prachař). Kouzelná píšťalka, která splní jen to, co si v hloubi duše přeje ten, kdo na ni zapíská, odhalí, jak málo upřímná byla přání těch, kteří ji použili. Ukáže se, že Janek místo po Rozárce touží po princezně. Ta jeho lásku sice navenek opětuje, ale ve skrytu duše touží po princi (J. Štěpnička), kterému se prostý zahradník nemůže rovnat. Král prohlašuje, že chce jediné – aby jeho dcera byla šťastná – ale touží jen po modrém kosatci. Jediný, kdo nic nepředstírá, je pravdomluvná Rozárka, která se dokáže Janka z velké lásky vzdát a s pomocí Paní pouště zachránit všechny v království, kteří chybovali. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbily se mi pokusy o slovní hrátky a vtípky, kterých si asi nejvíc užíval Ilja Prachař, ale jinak mi to celé přišlo zvláštně zmatené, protože povahy těch postav mi nepřišly až tak divné, aby měly tak divná skrytá přání (třeba u té armády věřím, že to Jankovi prolétlo hlavou, ale těžko by šlo o nejhlubší přání). Janek navíc neví, kterou holku by si vzal dřív. A jak bylo pouštní království zobrazené dekoracemi během děje, tak závěrečné studánky s vodou a stromů a květů se dočkáme jen v řečech lidí okolo. Ivan Richter mi přišlo, že buď to neumí, nebo nechce dávat najevo nějaké emoce, takže jsem mu vlastně nevěřil ani ty kytky. Jo, a na závěr ta patetická promluva Adamové! Ne že by na tom nebylo pravdy, ale prostě to znělo jak z nějaké agitky. Také mi přijde, že kromě zmatenosti postav je zmatený i děj samotný, kde se rozebírají nepodstatné detaily, a poté se rychle skočí někam jinam. Jinak atmosféru má ta pohádka zajímavou, až jsem si říkal, jestli to není od Šiktance. Btw, jak to, že Rozárka nezkameněla? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi těžká, hutná a hlavně naprosto nepohádková pohádka. Sice je tu král, princezna, rádce a princ, dokonce i toho zahradníka máme, ale dějově je to tak strašně prázdné a tak hloupé, že ani žánr pohádky to neunese. Tohle mělo mít případně 30 minut a pak by to snad mohlo mít trochu tempo. Takto je to hodina filmu, který nikomu nic nedá a nic nepřinese. Hudba: Milan Dvořák ()

Reklama

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Podívej se, jak všichni čekají s pusami dokořán, co se bude dít." Nesmírně zdlouhavá a nudná studiová pohádka, z pouštního království s králem botanikem, ornitologem a entomologem v jedné osobě, s proradným ministrem a s panovačnou a rozmařilou princeznou, která by chtěla to, co nemůže mít a kteří společně vládnou svým poddaným, nerozhodnému zahradníkovi a ušlechtilé dívce, která však nebyla chytřejší než militaristický princ, jehož si princezna měla vzít za muže a tak nakonec všechno dobře dopadlo, aby v tomto pohádkovém příběhu, mohl naplno zaznít její pacifistický odkaz, za doprovodu hypnotické hudby skladatele Milana Dvořáka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět - pohádka odehrávající se někde v daleké poušti. Nakonec ty kulisy nebyly špatné. Jenže pohádka ztroskotává na faktu, že se v ní mísí několik příběhů naráz a jak se v závěru ukazuje, těžko se to dá ukočírovat. Ten žánr je už spíše fraškovitý. A že se zahradník neumí rozhodnout, jakou dívku vlastně miluje? To je také dost proti pohádkovým motivům. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Pohádka je zajímavá lokací, na rozdíl od obvyklých odehrávající se v Čechách nebo Orientu,  tak tahle je někde, dle uniforem vojáků, v Mexiku, až na to že tohle není Mexický císař Maxmilián. Je to o tom že neznáme ani naše vlastní přání. “Studiovka” je vcelku podařená zachránil ji Jiří Štěpnička jako vládychtivý princ z Kaurakárie, ten mě bavil: “Namiř a pal”, Pokleknout před Vámi nemohu, stará rána v koleni, nebo ministr Ladislav Křiváček který stále kalkuluje aby se stal nakonec králem bez království, ani ti čtyři vojáci mexikáni ho neposlouchají : “Jsme Král” Zkrátka na takové pouštní království se tam intrikovalo jak ve Hře o trůny, ano pohádka mě bavila,  odrážela bohatství socialistického Československa. Jsem uražen a odcházím.. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama