Reklama

Reklama

Zahraj to znovu, Same

  • USA Play It Again, Sam (více)
Trailer 1

Allan Felix (Woody Allen) je filmový kritik, který miluje filmy, zvláště pak svou nejoblíbenější Casablancu. Právě ho opustila jeho žena Nancy (Susan Anspach) a požádala o rozvod. Allan, který se s tímhle emocionálním zmatkem nedokáže vyrovnat, hledá útěchu v milovaných filmech a představuje si, že se u něj doma zastavil Humphrey Bogart, aby mu poradil, jak jednat se ženami. Nejlepší přítel Dick (Tony Roberts) a jeho žena Linda (Diane Keatonová) se snaží sklíčeného kamaráda povzbudit a domluví mu několik schůzek, které však pro nervózního a nejistého Allana dopadnou katastrofálně. Allan si nakonec uvědomí, že tráví s Lindou více času než kdokoli jiný, a že ho začíná přitahovat... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Raný Allen se vším všudy, jen to tentokrát režíroval někdo jiný. Seznamování se a navazování vztahů za absurdního srovnávání se Woodyho Allena s Humphreym Bogartem – dobrý nápad, na který se povedlo nabalit spoustu typicky allenovských neurotických dialogů a situací. Komedie, která je opravdu k smíchu. Pokud jste neviděli Casablancu, máte ovšem hendikep. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

(Dick povzbuzuje Allena aby usiloval o jistou dívku:) -"...Třeba ji dostaneš do postele". (Allen:) -"Při mém štěstí budu rád, když ji dostanu na židli." Bogart je fakt tvrdej, říká věci jako: "Promiň zlato, že jsem ti vrazil, ale byla jsi hysterická.", v puse má cigáro, kloubouk má nízko v čele, vlaje mu balóňák a s ničím se nemazlí. Allen je přizdisráč, kterej si sugeruje svou méněcenost a z rukou mu padají věci, zatímco do jiných věcí naráží. Dick je zamilovanej frajer a bussinesman, který je v době před seriovou výrobou mobilních telefonů neustále dostupný (Tonyho Robertse mám fakt docela rád). A Linda je poctivá ženská. Allen se s Lindou utkává o to, kdo bude nejcharakternější postavou po Bogartovi. Přesně o tom je film. Nechci nic říkat ale vztah Allen-Bogart mi připomíná vzat Jasseho Custera a Johna Wayna v komiksech Preacher. Nachytal jsem tě, Garthe Ennisi. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Teď se musím rozhodnout. Buď Oscar Peterson nebo Bartókův smyčcový kvartet č.5. Ten chlapík mě baví a to prosím i bez lithia s rajčatovou šťávou. Nejlepší Allenův snímek ( hned po Manhattanu ), paradoxně nerežírovaný samotným Woody Allenem, ale H. Rossem. Tady není co dodávat. Když se vám sejde kombinace H. Bogarta našeptávajícího W. Allenovi jak na ženské, může mít člověk nějaké výtky?! Snad pouze malé povzdechnutí. Škoda, že tito dva pánové se nemohli sejít v jednom snímku osobně. Nevím, jak to Woody dělá ( ač jsme hodně odlišní ), ale jeho pohled na ženy, život.... mě hodně baví. Sice (jak jsem již zmínil v samotném úvodu) tento snímek Woody nerežíroval, nicméně jeho rukopis ( scénář a zejména brilantně napsané dialogy ) , jsou jasně čitelné. A musím dodat jedno. Nikdy mě nebavil Woody jako HEREC tak, jako v tomto snímku. Že s takovou gracií podá větu: " kdyby některé z tvých kámošek měly stejný problém ať se staví " , to bych do něj neřekl :o) V kombinaci se začínající Diane Keaton jde o nezapomenutelný zážitek a paradoxně pro mě osobně mnohem uvěřitelnější než-li Bogart - Bergman. Srdcovka 94% " celých 14 dní líbánek jsme nevylezli z postele....dostal jsem úplavici " :o) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Allenov scenár by asi uspel vždy a je jedno kto to režíruje. Aj keď som bol prekvapený, že takto typickú allenovku si Woody nenechal kočírovať niekým iným. Ale možno bol Herbert Ross len väčším magorom do filmu, ktorým týmto vzdávajú poctu - 'Casablanca'. Otázkou je ako ovplyvní výsledok to, keď ju niekto nevidel. Ja to posúdiť neviem, ale až taká závažná nutnosť to nie je. Len akurát práve tie odkazy na filmový kult mi prišli možno trošku zdĺhavejšie. Ale ostatné frázy sú znamenité, hlášky a situácie, v ktorých sa prostredníctvom Woodyho vidí aspoň raz každý chlap a možno práve preto radím romantickú komédiu tohto typu k popredným ťahom. “Raz som chcel spraviť dojem na jedno dievča, tak som robil sviečkovú v tlakovom hrnci.“ “A aká bola?“ “Neviem. Ešte stále je na strope.“ - ... -"Poviem ti, kde ma zastihneš. Teraz budem chvíľu na 362-9296. A potom asi štvrť hodiny na 648-0024. A potom budem doma na 621-4598." "Drahý, na rohu je telefónna búdka okolo ktorej budeme prechádzať, nemám ti ísť odpísať číslo?" 85%. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

"Predal by som kvôli nej vlastnú mamu Arabom," odtuší Allan slintajúc nad pekne stavanou blondínkou. A že nebudete mať problém mu to zhltnúť, nepochybujte. V tejto romantickej komédii totiž aj menej vydarené gagy sype Woody Allen tak prirodzene a s takou vážnosťou, že si kútiky jednoducho neustrážite. Podobnosti a scény z Casablancy sú zakomponované vtipne a milo. Iluzórna postava Humphreyho Bogarta (ktorý je Allanovým veľkým idolom a tu dokonca "duchovným otcom") je vynikajúcim nápadom. Nájdu sa však i hluchšie miesta v inak výbornom scenári, čo by sa dali ešte vybrúsiť alebo naopak úplne odstrániť. Postava Diane Keaton sa u mňa zasekla niekde v polovici- t. j. že ma presvedčila na 50%, ani trochu ma nechytila za srdce. A to myslím, že by mala... Zhrnutie: jedna z najlepších- a možno najlepšia- z komédií Woodyho Allena. Pre tých, čo ho ešte stále nepoznáte: zaručuje úplne iný druh komediálneho potešenia. Zaujímavé komentáre: Shadwell, Matty, Oskar ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o jeden z mála filmů, ke kterému Woody Allen napsal scénář, ale nerežíroval ho. (jezurka42)
  • Původně šlo o divadelní hru, která se hrála na Broadwayi. Od jejího uvedení v roce 1969 se hra dočkala 453 repríz a poté byla zfilmována se stejným hereckým obsazením. (washek)

Reklama

Reklama