Reklama

Reklama

Zahraj to znovu, Same

  • USA Play It Again, Sam (více)
Trailer 1

Allan Felix (Woody Allen) je filmový kritik, který miluje filmy, zvláště pak svou nejoblíbenější Casablancu. Právě ho opustila jeho žena Nancy (Susan Anspach) a požádala o rozvod. Allan, který se s tímhle emocionálním zmatkem nedokáže vyrovnat, hledá útěchu v milovaných filmech a představuje si, že se u něj doma zastavil Humphrey Bogart, aby mu poradil, jak jednat se ženami. Nejlepší přítel Dick (Tony Roberts) a jeho žena Linda (Diane Keatonová) se snaží sklíčeného kamaráda povzbudit a domluví mu několik schůzek, které však pro nervózního a nejistého Allana dopadnou katastrofálně. Allan si nakonec uvědomí, že tráví s Lindou více času než kdokoli jiný, a že ho začíná přitahovat... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

JayZak 

všechny recenze uživatele

Woody v netradiční pozici režírovaného herce, ale napsal scénář a jeho rukopis je tu patřičně znát. Allen v roli Allana Felixe pojídá tuby aspirinů po rozvodu s volnomyšlenkářskou Nancy a s pomocí svého nejlepšího přítele Dicka a jeho manželkou Lindou se snaží najít novou partnerku. S balením mu pomáhá i Humphrey Bogart z Casablancy, kterou Allan má jako svou bibli. Ale ani image Humphreyho mu nepomůže v jeho nešikovnosti a rande většinou končí katastrofou. Nebývalý zájem o něj ale má Linda... Oproti jiným je tenhle film svým humorem(eskapády při balení) přístupnější než jiné Allenovky. Je to také zajímavost pro příznivce Casablancy, taková vtipná pocta :).. Já se mnohdy smál nahlas.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď budem so svojim názorom ojedinelý, filmy Woodyho Allena ma oslovujú iba vo výnimočných prípadoch. Zahraj to znova, Sam tou výnimkou nie je. Za komédiu ho nemôžem považovať, pretože na trápnostiach sa nesmejem a považovať film za romantický môže podľa mňa iba divák, ktorý dlhodobo zanedbáva preventívne prehliadky u očného lekára. Ešte by som to mohol považovať za paródiu samého seba Sama, ale ... No nič, nebudem pokračovať, aby som neznechutil skalných obdivovateľov. Jednu hviezdičku si beriem späť, čo v mojej hviezdičkovej reči znamená, že bez tohto filmu by som sa pokojne obišiel, uznávajúc, že niekto ho naozaj môže považovať za romantickú komédiu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

V několika hereckých polohách ještě mírně nejistý, ale jinak je to (ač za kamerou stojí někdo jiný) Woody Allen jak vyšitý. Tentokrát vystupuje jako fanatický filmový fanda, jenže jeho pasivní životní styl otráví jeho manželku natolik, až si sbalí kufry. Pomoct z deprese mu má manželský pár, přičemž domluvená rande s nějakou slečnou nezaberou, náklonost k přítelově manželce je naopak stále silnější. Prostě: nebere to osobně, jenom se zabije. Pocta Casablance a dialogy s Diane Keaton moc fajn, její manžel utopený v číslech snad ještě víc. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Parádní snímek Woodyho Allena kde tentokrát nerežíruje, ale ujal se pouze scénáře a hlavní role. Pro fanoušky Cassablancy je tenhle snímek jako stvořen a je povinost ho vidět. Ve filmů uvidíte spoustu skvělých záběrů, nezapomenutelných dialogů, moře vtipných scén a hlavně dojemný závěr, který rozesměje nebo vás dojme. [ Project 100 2010 ] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Neberu to osobně, jenom se zabiju“ Každý muž chce být někdy milován a obdivován. Nejlépe pořád. Problém je najít tu správnou ženu. Dokonalá nebude žádná, ale s trochou štěstí vám osud přihraje jednu víceméně vyhovující. Dále bude záležet hlavně na vašich vlastních kvalitách a „balících“ schopnostech. Po sérii neúspěšných pokusů buď spácháte sebevraždu, anebo alespoň lépe pochopíte sami sebe a sami sebou taky začnete být. Hlavní hrdina, obrýlený filmový kritik Allan, s touto skutečností neobjevuje nic světoborného, ale mnoho důležitého si uvědomí. Film začíná slavným finále Casablancy a také jim končí, akorát v podobě věrnější realitě. Žádný Bogart, žádný „začátek jednoho krásného přátelství“, prostě definitivní poznání pravdy o životě. Jeden z nejvtipnějších filmů Woodyho Allena paradoxně nerežíroval samotný Allen a není to na škodu věci. Na adaptaci divadelní hry je to nevídaně „živý“ film – velice pohyblivý a třeba dojemné, bezeslovné scény smíření či rozloučení Allen takhle dobře neumí. Zato dialogy, ty umí brilantně a nešetří jimi. Ty o sexu, zde asi nejčetnější, nejsou v jeho podání oplzlé. Podobně podle mě občas uvažuje každý muž, jenom to nedokáže tak inteligentně prezentovat. Zahraj to znovu, Same není jenom demytizující poctou Casablance a praštěnou komedií o hledání vhodné partnerky, je taky hořkým romantickým příběhem s výborně napsanými postavami. Nebudu zastírat, že sám jsem se zhlédnul v postavě Allana, vnitřně mi byl blízký a sympatický. I jeho zpackaná rendezvous v sobě nesla špetku pravdy. Rozhovory s Keatonovou mají svým pojetím blíže k civilním konverzacím všedních dní, úmyslně v nich není mnoho filmového (ten umělohmotný skunk možná). Vtipnou figurkou v pozadí zůstává manžel Dick, doslova utopený v číslech. Bylo to nečekaně vtipné, přitom smutné a mi osobně hodně blízké. Za ženskou variaci téhož lze označit vážněji pojatou Purpurovou růži z Káhiry. -„Dělal jsem svíčkovou v papiňáku“ –„Jaké to bylo?“ –„Nevím, ještě pořád je to na stropě“ 90% Zajímavé komentáře: Oskar, novoten ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o jeden z mála filmů, ke kterému Woody Allen napsal scénář, ale nerežíroval ho. (jezurka42)
  • Původně šlo o divadelní hru, která se hrála na Broadwayi. Od jejího uvedení v roce 1969 se hra dočkala 453 repríz a poté byla zfilmována se stejným hereckým obsazením. (washek)

Reklama

Reklama