Reklama

Reklama

Zahraj to znovu, Same

  • USA Play It Again, Sam (více)
Trailer 1

Allan Felix (Woody Allen) je filmový kritik, který miluje filmy, zvláště pak svou nejoblíbenější Casablancu. Právě ho opustila jeho žena Nancy (Susan Anspach) a požádala o rozvod. Allan, který se s tímhle emocionálním zmatkem nedokáže vyrovnat, hledá útěchu v milovaných filmech a představuje si, že se u něj doma zastavil Humphrey Bogart, aby mu poradil, jak jednat se ženami. Nejlepší přítel Dick (Tony Roberts) a jeho žena Linda (Diane Keatonová) se snaží sklíčeného kamaráda povzbudit a domluví mu několik schůzek, které však pro nervózního a nejistého Allana dopadnou katastrofálně. Allan si nakonec uvědomí, že tráví s Lindou více času než kdokoli jiný, a že ho začíná přitahovat... (Cinemax)

(více)

Recenze (190)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Neberu to osobně, jenom se zabiju“ Každý muž chce být někdy milován a obdivován. Nejlépe pořád. Problém je najít tu správnou ženu. Dokonalá nebude žádná, ale s trochou štěstí vám osud přihraje jednu víceméně vyhovující. Dále bude záležet hlavně na vašich vlastních kvalitách a „balících“ schopnostech. Po sérii neúspěšných pokusů buď spácháte sebevraždu, anebo alespoň lépe pochopíte sami sebe a sami sebou taky začnete být. Hlavní hrdina, obrýlený filmový kritik Allan, s touto skutečností neobjevuje nic světoborného, ale mnoho důležitého si uvědomí. Film začíná slavným finále Casablancy a také jim končí, akorát v podobě věrnější realitě. Žádný Bogart, žádný „začátek jednoho krásného přátelství“, prostě definitivní poznání pravdy o životě. Jeden z nejvtipnějších filmů Woodyho Allena paradoxně nerežíroval samotný Allen a není to na škodu věci. Na adaptaci divadelní hry je to nevídaně „živý“ film – velice pohyblivý a třeba dojemné, bezeslovné scény smíření či rozloučení Allen takhle dobře neumí. Zato dialogy, ty umí brilantně a nešetří jimi. Ty o sexu, zde asi nejčetnější, nejsou v jeho podání oplzlé. Podobně podle mě občas uvažuje každý muž, jenom to nedokáže tak inteligentně prezentovat. Zahraj to znovu, Same není jenom demytizující poctou Casablance a praštěnou komedií o hledání vhodné partnerky, je taky hořkým romantickým příběhem s výborně napsanými postavami. Nebudu zastírat, že sám jsem se zhlédnul v postavě Allana, vnitřně mi byl blízký a sympatický. I jeho zpackaná rendezvous v sobě nesla špetku pravdy. Rozhovory s Keatonovou mají svým pojetím blíže k civilním konverzacím všedních dní, úmyslně v nich není mnoho filmového (ten umělohmotný skunk možná). Vtipnou figurkou v pozadí zůstává manžel Dick, doslova utopený v číslech. Bylo to nečekaně vtipné, přitom smutné a mi osobně hodně blízké. Za ženskou variaci téhož lze označit vážněji pojatou Purpurovou růži z Káhiry. -„Dělal jsem svíčkovou v papiňáku“ –„Jaké to bylo?“ –„Nevím, ještě pořád je to na stropě“ 90% Zajímavé komentáře: Oskar, novoten ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Nedostatek smyslu pro humor jako důvod k rozvodu." Tak v tomto případě se mezi námi, Woody, nic nemění :o) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo, že nám chce Woody pustit snad celou Casablancu, ale pak už do nás mydlil ty svoje dialogovky hlava nehlava. No tak ti zase po čase milej Woody, posílám do tvýho milovanýho New Yorku pět hvězdiček, ty můj báječnej filmovej bráško. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Casablancu jsem zatím neviděl, ale pochopil jsem, že si z ní Woody Allen vzal jenom to nejlepší. Film samotný je klasický Allen standard, který už na začátku jeho kariéry výborně zvládal dialogy a dělal si s divákem co chtěl. Pět hvězd nedokážu dát za to, že ačkoliv ten konec byl opravdu krásný, mně nic moc neřekl, protože jsem právě Casablancu neviděl, takže pokud si chcete film vážně užít, tak až po samotné Casablance. Jo a abych nezapomněl, Diane Keaton tady byla vážně skvělá. Jak to ten Woody dělá, že se kolem něj pokaždé motaj tak krásný ženský. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Musím za pět. Skvělé hlášky, geniální provázání s Casablancou (nejoblíbenějším z filmů ve kterých chybí barva, světelné meče a Jason Statham :) a Woody v životní formě při smrtonosném randění. Kdybyste chtěli vědět víc, ráno jsem na 555-1235, odpoledne na 635-4521 a večer pravděpodobně doma, na 457-5531. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Woody Allen .. I guess the secret's not being you, it's being ME. True, you're not too tall and kind of ugly, but what the hell? I'm short enough and ugly enough to succeed on my own. Dokonalá pocta Casablance. A jeden z nejlepších komediálních filmů Woody Allena, který z nejasného důvodu nerežíroval. To ovšem není podstatné - celý snímek stojí pevně na JEHO vytříbeném scénáři. Je plný úžasně živých dialogů, věrných situací a poctivé romantiky, kterou podtrhuje neurotické herectví Allena a přitažlivost Diane Keaton, pro níž to byl jejich první společný projekt a započala tak její velice úspěšná herecká dráha, jejíž vrcholy jsou spojeny právě s Allenem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Typická allenovka, kterou ovšem Woody nenatočil. Scény s "Bogartem" jsou skvělé a závěr bezva. Woody Allen se pro tenhle typ filmů prostě narodil... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ne každý umí zapomínat v Bogartově stylu. A proto k sobě občas potřebujeme přátele. Jenže co když se právě díky kamarádce staneme částečným Bogartem? Woodyho první scénář, který by se dal označit jako typická allenovka, přišel v době, kdy ještě točil nezastřené komedie a satiry a k Annie Hall zbývalo dlouhých pět let. Proto nechal režijní stránku věci Herbertu Rossovi a navíc místo životních pravd zůstal více v romantice kombinované s dokonalým situačním humorem a záplavou obrazových i konverzačních gagů. Woody je mi tady díky závěrečné scéně bližší než kdy dřív. Kdo si někdy nepřál odříkat nejslavnější věty z Casablancy a myslet je vážně? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc nechapu, proc Woody prenechal rezii nejakymu Rossovi, ale ono to je ve vysledku prakticky jedno. Film sice neni tak svizne podanej, jak by asi ve Woodyho rezii byl, ale aspon se moh Woody zamerit na hereckej vykon a hraje fakt paradne. Navic si i film sam napsal a jeho partnerka je osvedcena Diane Keaton, takze je nakonec vse v poradku. Prvnich asi dvacet minut me to sice kdovijak nebralo, ale jakmile zacne Woody hledat vhodnou partnerku, tak zacne paradni komedie. Woodyho triky na baleni zenskejch jsou totiz fakt ultimatni a samozrejme nikdy nevyjdou, do toho ma jako radce imaginarniho Humphreyho Bogarta a nektery sceny jsou variaci na Casablancu. Takze i pres vlaznejsi zacatek z toho nakonec byla paradni komedie s perfektnima hlaskama. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Co děláte v sobotu večer?" "Spáchám sebevraždu." "A v pátek večer?" :-) Co dělat, když člověk není Humphrey Bogart. Teď, když jsem Sama konečně viděl, se vlastně divím tomu poprasku, který způsobila o pět let později Annie Hallová. Všeobecnému údivu, že Woody umí i něco jiného než bláznivé parodie. Protože základ je položen už tady. Musím ale říct, že jsem od toho nápadu "život podle Casablancy" čekal mnohem víc. Vtipné to je, několikrát jsem se od srdce zasmál, dosyta se pokochal celuloidovou premiérou dvojice Keatonová-Allen, ale taky jsem si nepříjemně často říkal "tahle scéna musela být v divadle k popukání". Všimněte si, kolik situací a dialogů je vystavěno tak, jako když se počítá s bezprostřední reakcí publika. I tak rozhodně nadprůměr a mohu-li radit, vyhněte se dabované verzi. Za nápad, aby WA česky mluvil hlasem Oldřicha Kaisera, by měl někdo pykat. 70% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Woody a Diane se spolu setkali ještě v pár filmech a je to jedna z nejlepších voleb, co jsem kdy mohla vidět. Přesně tohle jsou filmy, kdy mně tluče srdce radostí, smutkem, kdy se směju a vzápětí jsem smutná, ale nesmírně v pohodě a spokojená. Woody zná život a ženy má prokouknuté naprosto dokonale. Bravo, mistře, bravo Diane a pochopitelně Herberte. Měla jsem díky vám báječné odpoledne. Těším se na další Allenovy perličky, bonbónky a lahůdky v podobě jeho hlášek, či dialogů....... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Parádní komedie Woody Allena, ke které si samozřejmě napsal scénář a ujal se hlavní role, ale režii nechal na H. Rossovi. Allen se pro tenhle typ filmu doslova narodil. Opět geniální dialogy, nezapomenutelné scénky, vtípky a překrásný závěr (citování z Cassablancy). Zkrátka další výborná podívaná od nejslavnějšího neurotika:)....... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělý Woody Allen, který na hodinu a půl pobaví. Jeho typické dialogy plné sexuálních narážek, no romantika jak blázen. A k tomu poprvé Diane Keaton. Kultovní Casablanca dostala další rozměr. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pěkné variace na Casablancu s citací pár dalších klasik. Allen v typické poloze. Ke spokojenosti to stačí. Ne naprosté, ale stačí. Ze začátku mi totiž trochu vadil ten monolog k divákovi, který se mi zdál docela krkolomný. Zatím ty 4 ale dám. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

["Nic, co by nespravil bourbon se sodou."] Nejlepší Woodyho komedie. Ne nejlepší režijní počin (protože svůj obvyklý post přenechal Herbertu Rossovi), ne nejlepší film (protože tím jsou Zločiny a poklesky), ale jednoduše nejlepší Woodyho komedie. ["Co děláte dnes večer?" "Spáchám sebevraždu." "A zítra večer?"] ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Od čeho jsou přátelé než od pomoci v nouzi nejvyšší. A osamělost a touha po nové partnerce, to nouze nejvyšší rozhodně je. Obzvlášť když jste v přítomnosti žen nejistý nemotora jako Woody Allen. Kromě přátel si pak musíte přizvat na pomoc ještě Humphrey Bogarta, který ví, kdy ženě zalichotit, kdy se jí zmocnit a případně i kdy ji udeřit... Největším poučením však nakonec není jak sbalit ženskou, ale jak být sám sebou a neztratit přítele. Skoro jako v Casablance :) ()

Reklama

Reklama