3:15 zemřeš
Horor / Thriller / Drama / Mysteriózní
USA, 2005, 90 min
Andrew DouglasHudba:
Steve JablonskyPlakáty
13. listopadu 1974 obdržela policie šílený telefonát, který je zavedl do Ocean Avenue 112 v Amityville, Long Island. Uvnitř rozlehlého domu se jim naskytla děsivá scéna - celá rodina DeFeových byla zavražděna. V následujících dnech se Ronald DeFeo, Jr. přiznal k tomu, že postupně zastřelil své rodiče a čtyři sourozence, a tvrdil, že hlasy v domě ho vedly ke spáchání těchto hrůzných vražd. O rok později se George a Kathy Lutzovi a jejich děti stěhují do tohoto domu a věří, že bude jejich vysněným domovem. Ale krátce poté, co se zabydlí, začnou se dít podivné a nevysvětlitelné věci, ze všech koutů domu se ozývají podivné hlasy... (oficiální text distributora) -
14. listopadu 1974 vyvraždil Ronald DeFeo svoji rodinu. Policii poté řekl, že mu to přikázaly neznámé hlasy. O rok později se do domu stěhuje rodina Kathy a George Lutzových s třemi dětmi. To, co vypadalo jako nový život, se změnilo v noční můru. George začne slyšet hlasy, které mu říkají: "Chyť je! Zabij je!" V deštivé noci chce George se vším skoncovat. Vezme sekyru a chystá se vyvraždit celou svou rodinu. Kathy se však začne bránit a následně George omráčí. V závěru všichni odplouvají na člunu ve snaze si zachovat poslední zbytky zdravého rozumu a nenechat se ovládnout temnými silami. Všichni touží být co nejdále od toho prokletého domu. (uprchlice)
POMO
Solídny haunted-house horror. Pôvodnú verziu z roku 1979 prekonáva nielen modernejším technickým spracovaním, ale aj niekoľkými scenáristickými vsuvkami. Aspoň pokiaľ sa bavíme o prvotnom psychologickom stupňovaní stiesnenosti. Záver totiž akoby vypadol z priemernej non-brain vyvražďovackej.(28.9.2005)
Tosim
Ne přímo vykrádání, ale inspirace scénami z mnohých hororů je patrná, originál neznám, ale tohle šlo (je to rozhodně lepší než třeba "Hide And Seek".) Nejlepší (rozuměj napínavá, ne strašidelná) je scéna na střeše a pak nejrůznější, více či méně autentické dokumenty, které obsahuje DVD.(29.5.2006)
Tom Hardy
I když obsazení nabádá k teenagerovské vyvražďovačce, jde o psychologickou hru, která se opírá o vynikající "dospělé" výkony Raynoldse a George. Režijně to hodně připomíná Texaský masakr motorovou pilou, přičemž Douglas klade větší důraz na budování mentální nestabily, která pramení i z naprosto běžných zvuků, které dům skýtá. Výsledný dojem trošku kazí akční závěr (ostří uvěřitelného psychothrilleru se na konci přeci jen mírně ztupí) a především pak dovětek s holčičkou, který tam rozhodně být nemusel. Výsledný dojem je tak 3.5*, přičemž ke 4 se přikláním z toho důvodu, že je mi sympatické, že film má svým pojetím mnohem blíže ke Kruhu, nežli k laciné teen lekačce, kterých je teď jak šafránu...(12.7.2005)
Matty
„Prodám starobylý rustikální dům 3+1 situovaný do krásné přírody Long Islandu. Ideální pro rodinu s dětmi a psy. Varování: z okna vypadávají plyšoví medvídci. Zn.: Spěchá!!!“ Hloupý originální název dostal svého ještě hloupějšího českého bratříčka pojmenovaného 3:15 zemřeš, což je kec, protože dvě desetiny nikdy nezemřou. Samotnému napsáni scénáře musela předcházet důkladná lekce tvůrčí neoriginality, kde se zjevně hodně povídalo o Osvícení, Vymítači ďábla nebo Poltergeistu (podobnost s původním Hororem v Amityville nemohu posoudit a ani mě to moc neštve). Průměrná americká rodinka se přistěhuje do divného domku, jejím jednotlivým členům začne brzy strašit ve věži: dcerka klasicky vídá pobledlou holčičku, která má červenou skvrnu na čele, ačkoliv není Indka; otec by nejraději všechny rozsekal; matka to přestává psychicky zvládat a nejmladší synek je pro jistotu retardovaný hned od začátku. Lekačky moc nefungují, budování chorošné atmosféry rovněž ne a Ryanu Reynoldsovi stejně nevěříte, že by „to“ udělal. Vyjma pár slušně zrežírovaných (leč ne zrovna hororových) scén a Melissy George, která z jistého úhlu připomíná Kate Winslet, není oč stát. 45% Zajímavé komentáře: wipeout, záplata, Iroquaise(5.11.2007)
Djkoma
Celkem jednoduché schéma příběhu. Rodina v domě, jednomu ze členů hlasy řeknou at všechny zabije a on to udělá. Po pár letech se do tohoto domu přistěhuje další rodina a vše začíná znovu... a vše skončí stejně? :-) to uvidíte. Možná je škoda, že konec filmu je trochu už v médiích a nápisem"Podle skutečné události" dost odhadnutelný. Přesto tento nápis možná způsobí v kdekom trochu obavy typu "...se fakt stalo? se může stát i nám!". Ryan Reynolds upřímně překvapil a hraje lépe než v Blade Trinity. Ostatní neřešim, protože je povětšinou neznám. Český název je odvozen od času, kdy se probouzejí hlasy a začíná se dít ty nejhorší špatné věci. jak už to tak bývá, ten kdo tyto názvy tvoří je jistě lehce chorý...(19.8.2005)
Renton
Scénář: Scott Kosar(27.5.2010)
Faye
Nic extra jsem nečekala, takže nemůžu nikomu nadávat jenom sobě. Koupit výhodně starý dům v tom je „Vždy nějaký háček“ .... „Staré domy mají duši“ a některé i duchy. O něco zajímavější než „ Texaský masakr motorovou pilou“.(31.8.2005)
larelay
Velmi, velmi velke prekvapenie. Ryan ma teda statocne desil... Ten pohlad v ociach, asi by som ho v noci nechcela stretnut niekde v hornej dolnej v lese :D(5.3.2009)
Adrian
Rámcovaním v úvode a závere pristupuje remake k svojmu originálu rovnako ako Nispelov The Texas Chainsaw masacre k svojmu Hooperovmu predobrazu. Oproti nemu si podľa mňa ale oveľa lepšie vedie v budovaní atmosféry ako aj v ústrednom hereckom podaní Ryana Reynoldsa. Žiaľ škoda, že v celku to už nie je tak konzistentné ako v jednotlivých sekvenciách. Badateľné to je hlavne v poslednej dvadsaťminútovke - je síce najakčnejšia, ale to práve paradoxne filmu najviac ubližuje.(13.5.2005)
Enšpígl
U tohohle filmu mě nebylo moc dobře to je přesně co má horor ve mě budit. Atmosféra a hudba mě nutila dívat se na hodinky kdy už bude 3:15 a TY zemřeš .(28.8.2006)
AngelAngie
Zajímavý námět .. bohužel zcela nevyužit.(25.5.2008)
Superpero
Instantní blbárna na nudný noční večer, když fakt už nemáte jinou variantu jak se zabavit. Jediný klad filmu se jmenuje Ryan Reynolds a i ten se ke konci okouká. Prostě hrozná kravina, která je i přes svojí malou stopáž pořád moc dlouhá.(28.9.2006)
║Rozpočet $19miliónov║Tržby USA $65,233,369║Tržby Celosvetovo $108,047,131║ /videl v kine 2x: 90%/(25.11.2005)
Boss321
Průměrný horor, který mě ničím nepřekvapil, ani neodrovnal. Dobře zabitá hodinka a půl, ale podruhé už bych to opravdu vidět nemusel......(12.9.2007)
tron
„Domy ľuďom neubližujú. Ľudia ubližujú ľuďom.“ Zahanbene sa priznám, že som originál nevidel, ale remake z produkcie Bayovej Platinum Dunes (remake TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU/60%) sa mi páčil už keď som ho videl prvý raz v atmosférickej tme kina. Okrem zručnej réžie a očakávane pôsobivej výpravy obrovského starého domu na samote pri jazere, v ktorom sa stala dávna tragédia, sa snímka môže pýšiť niekoľkými vydarenými scénami (šatník, strecha, exorcista Philipa Bakera Halla), ľakačkami, ktorých sa prekvapivo zľaknete hoci ich do jednej čakáte a príjemne ma prekvapili „dospelé“ herecké výkony sympatického Ryana Reynoldsa a jeho austrálskej partnerky, Melissy Georgeovej. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/146836/315-zomries-60.html Kino Považan 2005(21.11.2005)
movie
Musím říct že produkování horrorových remaků jde Michaelu Bayovi mnohem lépe, než třeba takovému Silverovi se Zemeckisem. Tohle mě skutečně pobavilo. Dávám sice takových 3 a 1/2 *, ale citím se příjemně horrorově nasycený. Hehe, tomuhle totiž vážně nic nechybý. Strašidelné atmosféra se dá krájet už od začátku, lekačka kdy sem v kině vyštěknul jak holka tu je taky a závěr, který standardně z plného počtu nějaký ten drobeček uloupne, protože se s ním tvůrci rozhodnou vypořádat tak trochu po hollywoodsku, taktéž! Doporučuju!(11.12.2005)
obitus
Klasickej priklad soucasne ackove horrorove produkce. Remake, ktery vyhazuje prakticky vse co je na originalu dobreho a strasidelneho a nahrazuje to zbytecnymi triky, nepresvedcivymi herci a lacinymi lekackami. Proste v jedny rade s prumernymi az srackoidnimi kusy jako je novej Dawn of the Dead nebo TCM. Netreba vic dodavat, ruce pryc, ponechat nezkusenym teenagerum.(25.12.2005)
Marius
Nuda, nuda , nuda. Po nadupanom začiatku sladučký rodinný prostriedok a nezvládnutý akčný záver. A strach ? Ani náhodou. Ďalší zbytočný film 3/10(7.11.2005)
Jossie
Osobně nechápu, že se někdo může nastěhovat do domu, kde byli všichni vyvražděni. Já bych to od základu spálila. Atmosféra byla velmi pěkně děsivá, lekačky slušné a od poloviny filmu jsem vážně s hrůzou čekala, kdy bude někdo mrtvý a historie toho prokletého domu se bude opakovat. Celkem slušný horor na dobrou noc.(9.9.2006)
B!shop
Me se tenhle horor nahodou libil moc. Pribeh je sice klasika o strasidelnym dome, ale tady je to navic osvezeny tim nabadanim obyvatel k zabijeni. Navic lekacky fungujou, nejaky drsny sceny tu jsou taky a film dokaze skvele vybudovat atmosferu i bez haldy mrtvol. Navic i Ryan Reynolds, keryho furt vidim jako Van Wildera je tady velmi slusnej a i na ostatni si stezovat nemuzu. Takze par super napadu, skvela atmosfera a fungujici lekacky, to na dobrej horor staci.(25.11.2007)
| V kinech ČR od: | 18.08.2005 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 27.10.2005 |
| Na DVD od: | 23.01.2006 SPI Film |
| Na levném DVD od: | 25.11.2009 H.C.E. |
| Na levném DVD od: | 28.02.2011 H.C.E. |
Související
- Amityville Horror: The Lost Tapes, The (2012)
- Amityville: Dollhouse (video film) (1997)
- Amityville: Image zla (video film) (1993)
- Amityville 1992 (video film) (1992)
- Dům hrůzy (video film) (1990)
- Ďábel v Amityville (video film) (1989)
- Amityville - Dům hrůzy (1983)
- Amityville 2: Posedlost (1982)
- Horor v Amityville (1979)
Podobné
- Them (2014)
- Dům ďábla (2009)
- Oni (2008)
- Ils (2006)
- Únik z temnot (1990)
- Witchcraft: Vražedná magie (1988)
- Návštevníci (1988)
- Dům duchů (1987)