Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Realisticky pojatý sovětský velkofilm popisuje ve dvou dílech osudové boje, které určily vývoj 2. světové války. Zatímco úvodní část zachycuje zoufalou obranu strategicky významného města na Volze, druhý film se soustředí na rozhodující ofenzivu Rudé armády proti Hitlerovským vojskům. Generálové Vatutin, Rokossovskij a Jeremenko i celý sovětský lid do posledních sil nepolevili a dovedli nakonec protivníka ke kapitulaci. Stalingradská bitva měla ohromný politický i strategický význam a byla začátkem přelomu ve válečných událostech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zatímco v prvním dílu byl na koni Áďa, tak tentokrát se pevně chytil taktovky Jožka. Najde se vůbec někdo, kdopak by si nepřál takového frajera v čele svého státu? Prakticky celý film je o tom, jak se ti s hákovým křížem ve znaku dali na útěk a ti neohrožení sovětští je neustále pronásledují. Nějaká ta válka na pozadí je fajn. Oba díly jsou téměř totožné, takže by bylo velmi překvapující, kdyby se moje hodnocení lišilo. Opět 2*. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Dávam až dve hviezdičky, aj keď je to propagandistická agitka ako delo. Filmársky asi o 2-3 desaťročia oneskorené, scenáristicky absolútne simplexné (a preto aj veľmi vtipné:), herecky smiešne "toporné" (myslím že práve pri tomto filme som pochopil skutočný význam tohto pekného českého slova:), patetické až nad únosnú mieru ..... proste pre mňa zábavná, vtipná oddychovka, ktorú som (obe časti) zhltol naraz, a opäť si popremýšlal o ruskej náture, fanaticky adorujúcej anonymných "gerojov" a konkrétnych tyranov. Vlastne, útok nacistov bolo asi to najlepšie, čo mohlo Rusov (sovietov) postretnúť. Lepšiu príležitosť na znovuoživenie svojho patetického velikášstva, stádovitého megalománstva a totemizmu už ani nemohli dostať ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu dílu jsem se zasmál... a to přesně dvakrát. Nejprve když Stalin ironicky komentuje notýsek jednoho ze členů svého štábu "... á, slavný notýsek." "A teď to přijde." a podruhé, když byl Hitler omotaný páskou z telegrafu (vážně by si s tím špinil ruce) a následovala klasická scéna führerova vztekání. Jinak platí to samé co u prvního dílu. Ztráta času. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vlastenecký válečný snímek pokračuje. Nastupuje ofenzíva Rudé armády a Hitlerovské vojsko dostává značně zabrat. Vyznění je stejné jako u prvního dílu. Vynikající válečné scény proložené plánováním a různým moudrům Stalina a Hitlera. Tentokrát přibylo i několik projevů. Polodokumentární styl vyprávění není ani zde špatný, jen občas opět přinutí si zívnout. Propagandistické ztvárnění je opět velmi patrné. Stalin jako polobůh a Hitler jako schizofrenik. První zfilmování bitvy o Stalingrad na dnešní dobu vypadá rozporuplně, ale nijak bych to nezatracoval. Už i z historického hlediska, protože to ukazuje, jak se tehdejší poválečná Sovětská politika k této události stavěla. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Vďaka Bohu za to, že player má funkciu Fast. Inak by som to tie tri hodiny asi ťažko vydržal. Aj preto, že výsledok je dopredu známy. Aj tak som mal dostatok času na to, aby som porozmýšľal, kto sa od koho učil propagandu: Jožko Goebbelsovie od Rusákov alebo oni od neho. Ale je celkom možné, že mali spoločných učiteľov niekde za mlákou... V každom prípade je toto viac hraný dokument ako film. ()

Zajímavosti (3)

  • V čase 21:00 je na několik vteřin vidět na zemi stíny členů filmového štábu. (fisus)
  • Křišťálový glóbus na MFF v Karlových Varech v roce 1949. (M.B)

Reklama

Reklama