Reklama

Reklama

Queen v Budapešti

(koncert)
  • Česko Queen: Magic Tour v Budapešti (více)
Hudební / Dokumentární
Maďarsko / Kanada / USA, 1987, 90 min (Alternativní 59 min)

Nezapomenutelný koncert rockové kapely Queen na budapešťském Népstationu v červenci 1986. Byl to jeden z prvních velkých koncertů západní kapely v tehdejším východním bloku. Do jeho rozkladu ještě zbývaly tři roky, ale mezi 80 000 diváky už bylo i několik fanoušků z tehdejšího Československa. Ti si tak mohli užít hity jako Radio Ga Ga, We Will Rock You nebo Bohemian Rhapsody na vlastní oči a uši. Tyto a další písně rozhodně nemůžou chybět v hodinovém sestřihu z tohoto koncertu. Navíc málokdo asi tušil, že se jedná o jedno z posledních živých vystoupení zpěváka kapely Freddieho Mercuryho s kapelou. Po skončení The Magic Tour už s kapelou nikdy nevystoupil. (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

marek.kral 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších vystoupení legendaární skupiny na vrcholu jejich slávy. Freddie byl během celého Magic Tour, jehož byl Budapešť součástí, odhodlán dát ze sebe vše, což se při koncertu projevilo. Do Budapešti se sjeli fanoušci z celého východního bloku a koncert byl okamžitě vyprodaný. Queen tedy navrhli, že uspořádají další koncert den poté. To jim však nebylo umožněno, protože by koncert kolidoval s výstavou historických motocyklů :). Věřím, že pro všechny zúčasněné to byl nesmírně silný zážitek. Sám Brian May v jednom z rozhovorů popisoval své dojetí, když všichni zpívali jejich písně i přes skutečnost, že v mnoha částech východního bloku byla jejich alba nedostupná. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Téměř zázrak v tehdejším východním bloku. O kvalitě hudby Queen nemá smysl psát, bylo by to nošení sov do Atén. Navíc tady na vrcholu. Co vím tak to bylo 2. vystoupení britských hudebníků ve východním bloku po Eltonovi Johnovi, který vystoupil 24. dubna 1984 v Havířově na zimním stadionu, na což rovněž vzpomínám se slzou v oku. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Bráno z nezaujatého hlediska nebyli Queen příliš dobrá kapela. Samozřejmě, líbí se mi Bohemian Rhapsody, líbí se mi prakticky celé Innuendo. Jenže jako instrumentalista byl jasně rozpoznatelný pouze Brian May. A celek by mnohdy nestál za zlámanou grešli, kdyby... Kdyby tu nebyl ještě Rtuťovitý Béďa, jenž svým unikátním hlasem, neskutečným charismatem, nasazením a způsobem, jakým dokázal pracovat s publikem, záchránil cokoliv. Záznam z Budapešti zcela odkrývá sílu jeho osobnosti a fakt, že si byl onoho kouzla vědom. Vylezl na pódium a proměnil se v "kinga", "parní válec" i patetického citlivku. Obecenstvo mu zobalo z ruky (ne jen maďarské, žijící za lehce korodující železnou oponou) a jiskry létaly. Mnohdy šlo o záležitosti nevkusné a podbízivé. No a co? Tohle je ztělesnění pop-kultury a její moci (která může otupovat i osvobozovat zároveň). Tohle je Bulsara v oslnivé formě a spoustě z nás chybí. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Čo dodať... Queen sa ´odvážili´ prekročiť hranicu opony a ukázať komunistickému svetu čo sa vo svete najviac počúva a hraje. Znovu zahrali svoje najväčšie hitovky, ktoré vždy dokážu ľudí rozpáliť na najvyšší stupeň ale isto nečakali, že maďarské publikum ich bude poznať a že celý koncert odspievajú s nimi. Bol to aj pre nich určite (ako sami povedali) nezabudnuteľný zážitok a som rád, že som tento legendárny koncert mohol konečne vidieť. Neľutujem ani jednu minútu tohto koncertu, pretože vždy keď vidím Mercuryho poskakovať a kričať WE WILL ROCK YOU, uvedomím si aký význam majú tie slová. Skutočne nezabudnuteľný zážitok. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem v kině r. 2012, digitálně upravené a remastrované, s doprovodným dokumentem o celém turné z roku 1986. Super zážitek, nový zvuk v kině byl konečně pořádně využit. Jedna hvězda dolů za to, že chyběly titulky. Což u té koncertní části, tam se to nechalo, ale ten přidaný dokumen bez titulků poněkud ztratil na informační hodnotě. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Záznam zachycuje první koncert skupiny Queen za železnou oponou. (Lajty)
  • Vystúpenie sa uskutočnilo na Népstadione a pozrieť si ho prišlo 80 tisíc fanúšikov. (Raccoon.city)
  • Koncert v Budapešti bol súčasťou posledného turné Queen v zostave so spevákom Freddiem Mercurym. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama