Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Americké komedie nemám moc rád, jsou strašně potrhlé a jsou filmovány pro lidi s jinou mentalitou a trochu odlišným pohledem na svět...ovšem existují i výjimky, nemohu nezmínit svoji nejoblíbenější - Sám doma 1, 2. Jsem rád, že i tato komedie mě zaujala, bavil jsem se a některé scény se tvůrcům skutečně povedly...Důvod mých 3* - a) přiznám se, že mě trochu ovlivnilo vysoké hodnocení v této databázi, b) před Vánoci nepoškodí trochu vypnout mozek a mrknout se i na stupidní americký humor, c) a asi nejhlavnější důvod je, že pokud se na film koukáte s někým, kdo je vám blízký, někdo, kdo je ve vašem srdci a máte ho rádi, tak pohlížíte na ten který snímek hned jinak...Takže hodnocení je na čistém středu, přičemž nebýt oněch 3 aspektů, dal bych 2*. To jest za mě vše! ;) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Vánoční prázdniny si užila rodinka Griswoldovic, a to téhož roku, kdy já se narodil, tedy v době Sametové revoluce. Ještě teď vzpomínám na chvilky, kdy jsem s tátou poprvé sledoval tuto praštěnou ale geniální komedie a při scénce, kde se chudák kočička prokouše až do nitra drátu a lehce jí elektrika osmahne jsem se řezal asi....půl hodiny. Ano, opravdu půl hodiny. Možná je to trochu sadistické to tady takhle přiznat, ale já si nemohu pomoci. Díky tomu se mi Griswoldova famílie okamžitě dostala do popředí zájmu a od té doby jsem sledoval každý jejich příběh o prázdninách. Přesto ale tyto Vánoční prázdniny bylo to první co mě s nimi mohlo potkat a jsem za to vděčný. Takovéto komedie pohladí na duši a příjemně potěší. Chevy Chase jako komik patří v Americe mezi elitu a za to mu skládám hold. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono to možno nie je úplne vrchol komediálneho vkusu. Ale je to klasika. Hodnotiť toto objektívne mi teda nie úplne prináleží. Vyrastal som na Chaseovi a na jeho Griswoldovcoch. Humor bol síce streštený ale nie násilný. Bol tam priestor pre ľudské momenty - keď otec Clark vysvetľuje chudobnej neterke, že Santa Klaus je skutočný - čo filmu dodávalo takú tú čarovnú prímes, čo k Vianociam patrí. Filmová hodnota je ale skôr v ukážke toho, ako mladé hviezdy začínali. Vďaka tomu, môžeme porovnávať aj to, čo dosiahli, aj či vôbec uspeli. Však Leonard. Každopádne 80 a 90. roky Hughesovi priali a toto je jeden z ďalším príkladov. Objektívne 3*. Ale ako vravím. Túto sériu mám rád. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Angelo Badalamenti: 1. Christmas Vacation - Main Titles (02:56) ,2. "Take It Russ" (00:30) ,3. Hey, Santa Claus (02:27) ,4. Clark's Remark (00:27) ,5. The Spirit Of Christmas (05:08) ,6. Shitter Was Full (00:43) ,7. Christmas Vacation Medley (05:04) ,8. Aunt Bethany's Arrival (02:17) ,9. Hallelujah Chorus (03:38) ,10. Feeding The Dog (00:40) ,11. Mele Kalikimaka (02:57) ,12. Clark Explodes (01:37) ,13. Here Comes Santa Claus (02:47) ,14. Eddie's Gift (01:12) ,15. Joy to The World (01:06) ,16. Hell's Threshold (00:51) ,17. Christmas Vacation - End Titles (03:10) ,18. Rocket's Red Glare (01:03) ,19. Filler (00:16) ,20. Holiday Road (02:12) ,21. Dancin' Across The USA (03:07) ,22. Holiday Road (02:20) ,23. Christmas Vacation - Radio Edit (03:23) ,24. Radio Commercial (02:20), ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pokud jsou Vánoční prázdniny nejlepším dílem, tak mě mrzí že jsem jej viděl hned jako první. Chevy Chase se svým blbým kukučem skrývá neuvěřitelný komediální potenciál a charisma mu nelze upřít. V 90. letech tohle musela být mnohem větší pecka, ale pro mě i dnes snese přísné vánoční měřítko. Nejvíce se mě líbí že zbytečně netlačí na pilu a dle mého soudu, ti co se už seznámili s celou rodinou v předchozích dílech se pobaví ještě více. Griswoldovic sousedi jsou vyloženě smolaři :D 70% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Na konci filmu, keď manžel tety Bethany (Mae Questel) škrtne zápalkou a vybuchne kanál, vymrští ho to dopredu. Pri detailnom zábere, keď letí, vidno, že je pripevnený na tenkom lane. (DJ Rocco iNc)
  • V prvom zábere zozadu na rozhrkaný zelený náklaďák Dodge je vidno, že v ňom sedia traja ľudia. Neskôr v iných záberoch už iba dvaja. (megacik)
  • Na dome 25 000 žiaroviek s daným zapojením nemohlo nikdy fungovať. Ak jedna žiarovka mala čo i len pár wattov, tak dohromady by spotreba bola v desiatkach kW (možno aj 100 kW). Všetko bolo zapojené na jednu predlžovačku, resp. na jeden vypínač, pričom tieto komponenty sú stavané max. na 2kW. Taktiež hlavný istič v štandardných amerických rodinných domoch býva dimenzovaný na max. 25kW. (megacik)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama