Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nemůžu uvěřit, že tak skvělou vánoční komedii jsem shlédl až dnes. Kadence vtipů (vtipných!) je neuvěřitelná a Chevy Chase hraje svou životní roli. Narozdíl od některých se mi předešlé dva díly líbily stejně a Griswoldovic se pro mě stávají další kultovní rodinkou, kterou si (když půjde v TV) nenechám nikdy ujít. Nejlepší postavou je vyjma Chevyho Danny Quaid, který se postaral o ty nejlepší vtípky v celé sérii. Bránici nebezpečné scény s veverkou, zvracejícím psem a zdobením domu jsou tím nejvtipnějším, co jsem za poslední léta viděl. Ale přeci jen nedám plné hodnocení, v žebříčku vánočních komedií nevládne nikdo jiný, než úchylný Santa s tváří Billyho Boba Thorntona, zálibou v análním sexu a stálou hladinou alkoholu v krvi. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem o tomto zřejmě velmi známém filmu - mnozí ho zde označují za svou oblíbenou záležitost - doteď neslyšel. Bezprostředně po zhlédnutí mi ovšem došlo, že jsem zas tak o moc ochuzen nebyl. Děsivý mi přijde už ten animovaný začátek, který mě poplašil, jestli náhodou nebudu sledovat nějaký přiblblý vánoční animák. Film se pak ale rozjíždí velmi slibně - úvodní scéna mi okamžitě připomněla jednu povídku z filmu Divoké historky, a s podivem jsem vnímal, že toto asi nebude úplně standardní rodinná podívaná, protože jsem tam pořád cítil určitou zneklidňující, skoro až lynchovskou atmosféru. Ta se ale postupně ztrácí a film víc a víc sklouzává do polohy nevtipné frašky. Především v závěru, kdy zlý kapitalista procitne a přiklepně papínkovi slíbené vánoční prémie, jsem si už zoufal, a současně uvědomil, že tento film není ničím, než osmdesátkovou variací na Caprovu klasiku Život je krásný, kterou ostatně rodinka v jedné scéně sleduje v telce - oba filmy se mimořádně podobají ve způsobu, jímž vykreslují hlavní postavu, fotříka u konce s dechem, kterému se pod rukama bortí, na co sáhne, aby v závěru samozřejmě vše dobře dopadlo, a divák nahlédl novýma očima, že to, co se v předchozím ději jevilo jako zdánlivá mizérie, bylo vlastně jen součástí toho, že život je... krásný. Osobně mě na filmu nejvíc bavila výstřední dvojice sousedů, jejichž bezdětný hogo fogo životní styl je s klanem Griswoldových postaven do zábavného kontrastu, ne nepodobného podobné konstelaci ve filmu Na samotě u lesa - když tak nad tím přemýšlím, napadá mě však, že pro bezdětné manželství dvou chudáků, kteří nemůžou mít děti, by tento film až tak vtipný zase být nemusel. A škoda, že ti sousedi nedostali více prostoru - každá scéna s nimi je skvostná (nejvíc asi ta, když ti pošuci přiběhnou domů po joggingu - další podobnost se Samotou u lesa! - a týpek ke své drahé polovičce horlivě pronese: "Chci se svléknout, zhasnout, otevřít lahev vína a zlíbat tvoje tělo." - och bože, to jsem umíral smíchy). Nedá se svítit - pokud jsem si něco u tohoto filmu uvědomil, tak to, že králem vánočních komedií pro mě i nadále zůstává Sám doma 2: Ztracen v New Yorku . ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ono to možno nie je úplne vrchol komediálneho vkusu. Ale je to klasika. Hodnotiť toto objektívne mi teda nie úplne prináleží. Vyrastal som na Chaseovi a na jeho Griswoldovcoch. Humor bol síce streštený ale nie násilný. Bol tam priestor pre ľudské momenty - keď otec Clark vysvetľuje chudobnej neterke, že Santa Klaus je skutočný - čo filmu dodávalo takú tú čarovnú prímes, čo k Vianociam patrí. Filmová hodnota je ale skôr v ukážke toho, ako mladé hviezdy začínali. Vďaka tomu, môžeme porovnávať aj to, čo dosiahli, aj či vôbec uspeli. Však Leonard. Každopádne 80 a 90. roky Hughesovi priali a toto je jeden z ďalším príkladov. Objektívne 3*. Ale ako vravím. Túto sériu mám rád. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen první díl a u toho zřejmě zůstane. Tentokrát je Chevy Chase trapný, a já nechápu, že si toho tady někdo nevšiml. Dlouho jsem si myslel, že není otravnější vánoční film, než Sám doma, ale tahle snůška přeháňek a americký blbosti to hravě překonává. Co je vtipnýho na tom, že si někdo objedná bazén, na kterej nemá, protože automaticky čeká 13. plat? Odkdy se lidi bojí veverky? Jakej smrk se dá vykopat holejma rukama? Už od začátku to celé stojí jen na Chevyho mimice a to je dost málo. Největší "pecka" je, že tenhle film má tři dabingy! ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Bekonkurenčně nejlepší film s vánoční tématikou všech dob. I po několikátém shlédnutí slzím smíchy...ano, chápete správně, ani já ho nikdy na Vánoce nevynechám, stařičká kazeta je už pěkně ohraná, ale bratránek Eddie a teta Bethany stále dobře baví (a jako v předchozích filmech i tento připomíná lecos z mého života). Imho nejlepší díl nejpovedenější série v historii americké filmové komedie. Po Vánočních prázdninách přišlo dlouhé trapné období, které pozvedli až kluci z fret packu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Na konci filmu, keď manžel tety Bethany (Mae Questel) škrtne zápalkou a vybuchne kanál, vymrští ho to dopredu. Pri detailnom zábere, keď letí, vidno, že je pripevnený na tenkom lane. (DJ Rocco iNc)
  • Keď sa večer Arthur v posteli pozerá na plagát na strope, je posteľ asi meter a pol od stropu, avšak keď sa neskôr Clark prepadne na túto posteľ a prederaví plagát, je posteľ ani nie pol metra od stropu, a chýba tam plagát s korytnačkou. (megacik)
  • Starý pick-up značky Dodge, který na začátku filmu najíždí na Clarkovo (Chevy Chase) auto, byl předtím použit jako auto Deana Proffitta (Kurt Russell) v komedii Přes palubu (1987). (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama