Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

heyda 

všechny recenze uživatele

85% ??? No tak to jsem asi divný, ale tohle přece není film, který by se měl pohybovat tak vysoko. To je stejný, jakoby se Forrest Gump pohyboval okolo 40%. A vymlouvat se na dabing je hloupé. Pokud je film slabý, neemoční, bez vánoční atmosféry, směšný a takřka pořád přehnaný (superveverka, kovové tryskové boby, přepadení), tak si prostě nemůže zasloužit takhle vysoké hodnocení, lidi! Nebo si opravdu myslíte, že Vánoce jsou hlavně o penězích??? Jestli ano, tak je to smutné. Scénář je sice napsaný vtipně, to nepopírám, a hudba byla docela slušná, ale jinak obří zklamání a veliký údiv nad zdejším hodnocením. 25% ()

woody 

všechny recenze uživatele

Taková ta osobní kultovka s výborným dabingem(vyhněte se tomu na Primě!!!), kterou si rád pustím každé Vánoce.Hodně pravdivá komedie o tom jak se většina rodin snaží s přemáháním stvořit tu pravou vánoční atmosféru.Přijede geniálně sarkastická tchýně Doris Roberts, senilní tetička se strýčkem a samozřejmě nesmí chybět addamsova rodinka bratrance Eddieho ve svém rozpadajícím se karavanu a zvracejícím čoklem: "Ano, nádherné vánoční ráno.Sníh na střeše, rodina v pohodě a kripl vypouštějící své hovna do mého kanálu!" "Zdar Clarku.Hajzl už byl plnej!" _ Vše se samozřejmě toho večera 24. prosince zvrhne... Všechny ty gagy vám neřeknu ale dojde i na výbuch kanálu a zásahovou jednotku.Jednoduchý, přiblblý filmeček ale nějakým způsobem ho miluju. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Rodina si jede pro vánoční stromeček. Maminka s tatínkem zpívají, dvě dospívající děti jsou otrávené. Táta Clark chce zažít Vánoce, po kterých už dlouho touží - pokácet si vlastní stromeček, celá rodina u stolu apod. Ostatní z toho nejsou moc nadšení, ale pomáhají. Porazí asi pětimetrový strom, který jim následně zlikviduje část domu. A to není všechno. Clarkovi vůbec nic nevychází podle jeho představ. Průměrnou komedii, která je místy i celkem zábavná, diriguje v hlavní roli skvělý Chevy Chase. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aké by to boli Vianoce bez tradičných Vianočných prázdnin? No, ja to teraz bohužiaľ objektívne posúdiť neviem, lebo tento film som si púšťal, púšťam a rozhodne budem púšťať kedykoľvek, kdekoľvek a s kýmkoľvek. Nepopieram, že na Vianoce to má ešte väčšie čaro, ale ja by som to dovtedy jednoducho nevydržal. Pre Griswoldovcov mám neskutočnú slabosť, zvlášť pre tento film, ktorý je podľa môjho názoru, a to nepreháňam, komédiou no.1. Neuveriteľný, geniálny film, ktorý je už roky rokúce mojim osobným kultom. P.S. Vynikajúci Chevy Chase alias Clark Griswold. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herec Chevy Chase nepatrí zrovna medzi mojich obľúbených komikov. Nevybudoval som si vzťah ani ku jeho filmovej rodinke, s ktorou trávi svoje bláznivé dovolenky. "Prázdniny v Amerike" (1983), "Prázdniny v Európe" (1985), "Vianočné prázdniny" (1989), "Dovolenka v Las Vegas" (1997). On ako hlava rodiny, jeho nesympatická manželka a dve protivné detiská nikdy nezískali moje sympatie. Keby som si však mal vybrať môj najobľúbenejší diel z tejto komediálnej série, tak by to boli asi "Vianočné prázdniny". *** ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Na konci filmu, keď manžel tety Bethany (Mae Questel) škrtne zápalkou a vybuchne kanál, vymrští ho to dopredu. Pri detailnom zábere, keď letí, vidno, že je pripevnený na tenkom lane. (DJ Rocco iNc)
  • Natáčení probíhalo na různých místech USA. Venkovní scény hor byly nafilmovány ve městě Breckenridge v Coloradu, exteriéry Griswoldova rodinného domu byly natočeny v kalifornském studiu Warner Brothers v Burbanku, kancelář Franka Shileyho (Brian Doyle-Murray) byla filmována v Centru Johna Hancocka na 875 N. Michigan Avenue v Chicagu a dále v obchodním domě Marshall Field & Co. na 111 N. State Street v centru Chicaga a v Summit County v Coloradu. (Lynette)
  • V scéne, keď Clark (Chevy Chase) začína ozdobovať dom a stojí na rebríku, je mu vidno na hodinky s hýbajúcou sa sekundovou ručičkou, rovnako je vidno zobrazený čas 6:45. V tomto zimnom období ale nikde v USA nie je taký jasný slnečný deň. Aj v tej najjužnejšej časti Spojených štátov počas decembra slnko nevychádza skôr ako o 7:00. V scéne je už vysoko nad horizontom. (megacik)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama