Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

lamps 

všechny recenze uživatele

Výborná, na vánoční svátky naprosto ideální komedie. Chevy Chase sice nikdy nebyl nijak excelentní komik, ale úloha ztřeštěného otce Griswolda mu byla souzena a jeho představa o způsobu trávení vánočních prázdnin je tak oslňující a nadšená, že vzhledem k lavině nezdarů s ním musí každý divák soucítit, nemluvě o tom, že se při nich často potýká se záchvaty smíchu. Můj vánoční kult se z toho asi nestane, ale kdykoli bude v televizi nouze o kvalitní pořady a já si budu chtít navodit tu správnou atmosféru, Vánoční prázdniny budou vždy jasnou volbou. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Každé Vánoce, na štědrý den si tenhle film s rodinkou pouštíme, a každý rok se u toho stejně dobře zasmějeme. Film jsem neviděl v původním znění, ale s dabingem kde hlavní postavu dabuje Petr Oliva, Který to nadaboval teda výborně. A jiný dabing mi rozhodně neseděl. Skvělý film, bez kterého si nedokážu představit Vánoce. 90% ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

nerozumím tomu vysokému hodnocení.. šíleně otravná, vlezlá a ničím originální "komedie", která naprosto postrádá alespoň jakýkoliv náznak vánoční atmosféry.. a aby toho nebylo málo, tak závěrečná rádoby dojemná zápletka točící se kolem vyplácení prémií byla neskutečně trapná a celý film ještě více degradovala - copak jsou Vánoce o penězích? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na začátku nebylo světlo, ale Špióni . A od té doby Chevyho zbožňuju. Je to totiž takovej jeden z nás. Maká, má rodinku, pro kterou by se rozkrájel, ale přesto ne všechno nese kýžené ovoce :-). Ale on se nevzdává a jde od průseru k průseru, hrdině a statečně jakoby si byl svého údělu vědom a chtěl jej naplnit beze zbytku i tak.... Vánoce jsou svátky klidu a míru. Tak to alespoň stojí na pohlednicích. Ale ruku na srdce, větší stres člověk v roce těžko zažívá a leckdo si po všem to balení, uklízení, chystání, pečení návštěvách příbuzných (doma i u nich) s úlevou vydechne a řekne, uf už je to pryč jako celej rok... A tak když už mám na něčí vánoce ještě koukat, tak jedině na ty u Griswoldových :-) ! Tohle je klasika komedií osmdesátých let a moje oblíbená klasika. A když je něco klasika a oblíbená, zaslouží to plnou sazbu! 5 veverek! * * * * * ()

woody 

všechny recenze uživatele

Taková ta osobní kultovka s výborným dabingem(vyhněte se tomu na Primě!!!), kterou si rád pustím každé Vánoce.Hodně pravdivá komedie o tom jak se většina rodin snaží s přemáháním stvořit tu pravou vánoční atmosféru.Přijede geniálně sarkastická tchýně Doris Roberts, senilní tetička se strýčkem a samozřejmě nesmí chybět addamsova rodinka bratrance Eddieho ve svém rozpadajícím se karavanu a zvracejícím čoklem: "Ano, nádherné vánoční ráno.Sníh na střeše, rodina v pohodě a kripl vypouštějící své hovna do mého kanálu!" "Zdar Clarku.Hajzl už byl plnej!" _ Vše se samozřejmě toho večera 24. prosince zvrhne... Všechny ty gagy vám neřeknu ale dojde i na výbuch kanálu a zásahovou jednotku.Jednoduchý, přiblblý filmeček ale nějakým způsobem ho miluju. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (38)

  • Starý pick-up značky Dodge, který na začátku filmu najíždí na Clarkovo (Chevy Chase) auto, byl předtím použit jako auto Deana Proffitta (Kurt Russell) v komedii Přes palubu (1987). (Krissty)
  • V scéne, keď Clark (Chevy Chase) začína ozdobovať dom a stojí na rebríku, je mu vidno na hodinky s hýbajúcou sa sekundovou ručičkou, rovnako je vidno zobrazený čas 6:45. V tomto zimnom období ale nikde v USA nie je taký jasný slnečný deň. Aj v tej najjužnejšej časti Spojených štátov počas decembra slnko nevychádza skôr ako o 7:00. V scéne je už vysoko nad horizontom. (megacik)
  • Scéna, ve které se usmaží kočka, byla málem z filmu vystřižena. Studio se obávalo reakcí některých diváků. Nakonec však podlehlo nátlaku Mattyho Simmonse, aby scéna zůstala. Po první testovací projekci se publikum shodlo, že právě tato scéna se jim líbila nejvíce. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama