Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

kingik 

všechny recenze uživatele

Rodina si jede pro vánoční stromeček. Maminka s tatínkem zpívají, dvě dospívající děti jsou otrávené. Táta Clark chce zažít Vánoce, po kterých už dlouho touží - pokácet si vlastní stromeček, celá rodina u stolu apod. Ostatní z toho nejsou moc nadšení, ale pomáhají. Porazí asi pětimetrový strom, který jim následně zlikviduje část domu. A to není všechno. Clarkovi vůbec nic nevychází podle jeho představ. Průměrnou komedii, která je místy i celkem zábavná, diriguje v hlavní roli skvělý Chevy Chase. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na začátku nebylo světlo, ale Špióni . A od té doby Chevyho zbožňuju. Je to totiž takovej jeden z nás. Maká, má rodinku, pro kterou by se rozkrájel, ale přesto ne všechno nese kýžené ovoce :-). Ale on se nevzdává a jde od průseru k průseru, hrdině a statečně jakoby si byl svého údělu vědom a chtěl jej naplnit beze zbytku i tak.... Vánoce jsou svátky klidu a míru. Tak to alespoň stojí na pohlednicích. Ale ruku na srdce, větší stres člověk v roce těžko zažívá a leckdo si po všem to balení, uklízení, chystání, pečení návštěvách příbuzných (doma i u nich) s úlevou vydechne a řekne, uf už je to pryč jako celej rok... A tak když už mám na něčí vánoce ještě koukat, tak jedině na ty u Griswoldových :-) ! Tohle je klasika komedií osmdesátých let a moje oblíbená klasika. A když je něco klasika a oblíbená, zaslouží to plnou sazbu! 5 veverek! * * * * * ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Clark Grisworld je dobrák od srdca, no strašný smoliar a vždy mi ho bolo ľúto. V tomto filme sa snaží mať čo najlepšie Vianoce, no vyzerá to tak, že to budú najhoršie možné, aké si človek dokáže predstaviť. Tragikomické situácie, ktoré potom nastávajú, sú nesmierne vtipné, aj keď nie ste typ človeka, ktorý sa smeje na nešťastí druhých. Bohužiaľ veľa vtipov stavia len na tom, že Clark spadne, Clarka udrie doska, či rebrík a niekedy na dosť fekálnom humore, preto "len" 4*. ()

hendrich6 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně dobrá Vánoční komedie, u které jsem si říkal, že Sám Doma by se řadilo jen těsně před tento kousek.Bohužel ale s přibývajícími minutami film ztrácí na kvalitě a posledních dvacet minut už mě to ani tolik nebavilo.Takže příjemná komedie, ale myslím, že 85 % na csfd je poměrně moc.Pro mě to je za 65 % ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hej, Griswold, kam si myslíš, že sa ti taký blbý stromček zmestí, ha-ha-ha?“ – „Predkloň sa a uvidíš.“ – „Čo si to dovoľuješ sa so mnou takto rozprávať?“ – „Nehovoril som s tebou.“ Tak toto je tvrdá kultovka. V neuveriteľnej nahláškovanosti mi dokonca pripomenula niektoré klasiky ako Na samotě pri lese alebo Obecná škola. Najväčší vianočný stromček v USA, najvýbušnejšie osvetlený dom v ulici, najotrasnejší susedia, nechutne uslitantý pes a jedna protivná veverica, ktorú treba čím skôr zabiť,s viňu. VIANOČNÉ PRÁZDNINY sú (po kultových PRÁZDNINÁCH V AMERIKE a priemerných PRÁZDNINÁCH V EURÓPE a pred mizernou DOVOLENKOU V LAS VEGAS) ďalším dobrodružstvom amerických Miazgovcov v skvelom podaní Beverly D´Angelo a Chevyho Chasea (deti sa v jednotlivých dieloch priebežne menili, tu hrá dcéru Juliette Lewis a syna Jonathan Galecki). Nechýbajú trademarky série (let autom, vnadná krásavica privádzajúcaca konzervatívneho Clarka do zakázaného raja neverných rozkoší), výborné hlášky („Septik bol plný.“; "Dcéra je na liečení, odvyká si od pijatiky."), skvelé vedľajšie postavy (okolo stromčeka sa stretáva široká griswoldovská rodina, vrátane vzdialených a senilných príbuzných, ktorí ako darčeky zabalili to, čo mali práve doma poruke, napríklad mačky, pokazené želé alebo staré kompóty po záruke + nesmie chýbať obľúbený bratranec Eddie, malý duchom, veľký srdcom, boží Randy Quaid si pre seba absolútne kradne každú zasr*tú scénu) a zasnežená vianočná atmosféra. Som jediný, komu sa pri scéne "enormne vyschnutého krocana" zbiehajú slinky? Sranda je, že čím som starší, tým chudáka Clarka viac ľutujem... a chápem. "Ty nevieš, aké to je spať so svojím bratom." - "Ja spávam s tvojím otcom." ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Dům sousedů rodiny Griswaldových je ten samý, ve kterém žije rodina Rogera Murtaugha (Danny Glover) ve všech dílech série Smrtonosná zbraň. Budova stojí ve studiích Warner Bros. (Krissty)
  • V některých scénách Clark (Chevy Chase) nosí černou kšiltovku týmu Chicago Bears, která se objevila ve všech filmech o Griswaldových. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama