Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

choze 

všechny recenze uživatele

"POTŘEBOVALI JSME RAKEV, CHCI ŘÍCT STROMEK..." Cesta do lesa pro vánoční stromek prorážející pak větvemi okna, nesvítící žárovková výzdoba na střeše, prkna na půdě, šílená jízda na plechovém bobu, vyschlý krocan, uškvařená kočka, Clarkovo šílenství, hon na veverku, úder SWATu, výbuch zaplynovaného kanálu... Rodinným životem posedlý Clark W. Griswold v podání Chevy Chase patří bezesporu do panteonu nejlepších komediálních postav všech dob a VÁNOČNÍ DOVOLENÁ, kterou se Chase velkolepě rozloučil s pro něj úspěšnými 80. léty, byla vždy mým nejoblíbenějším a nejsjížděnějším dílem série. Griswoldovi pro jednou zůstávají doma (bohužel tím pádem chybí úžasný ústřední Vacation song Holiday Road), ale vrací se bratranec Eddie i Clarkovo ztrapňování se před sexy prodavačkou v obchodě, nebo jeho breakdown. Dnes už se zdaleka tak nenasměju, ale z nostalgie a protože každá druhá scéna je "kultovní", nemůžu jít pod čtyři. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Angelo Badalamenti: 1. Christmas Vacation - Main Titles (02:56) ,2. "Take It Russ" (00:30) ,3. Hey, Santa Claus (02:27) ,4. Clark's Remark (00:27) ,5. The Spirit Of Christmas (05:08) ,6. Shitter Was Full (00:43) ,7. Christmas Vacation Medley (05:04) ,8. Aunt Bethany's Arrival (02:17) ,9. Hallelujah Chorus (03:38) ,10. Feeding The Dog (00:40) ,11. Mele Kalikimaka (02:57) ,12. Clark Explodes (01:37) ,13. Here Comes Santa Claus (02:47) ,14. Eddie's Gift (01:12) ,15. Joy to The World (01:06) ,16. Hell's Threshold (00:51) ,17. Christmas Vacation - End Titles (03:10) ,18. Rocket's Red Glare (01:03) ,19. Filler (00:16) ,20. Holiday Road (02:12) ,21. Dancin' Across The USA (03:07) ,22. Holiday Road (02:20) ,23. Christmas Vacation - Radio Edit (03:23) ,24. Radio Commercial (02:20), ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je zaujimave, ze hned tri moje oblubene Vianocne filmy ma na svedomi John Hughes. Tie dalsie dva su Sam doma 1 a 2. Holt, co sa tyka rodinnych filmov, tak bol Hughes genius. Tentokrat sledujeme Vianocne sviatky z pohladu rodiny Griswoldovych, kedze toto je treti diel uspesnej komedialnej serie v ktorej kraluje ako roztomily blbec Chevy Chase na vrchole svojej kariery. Aj ked sa mu cely cas lepi smola na päty, tak mu zakazdym drzim palce, aby mu nieco konecne vyslo. Vernou suputnickou mu pocas celej serie bola Beverly D'Angelo, ktora trpezlivo znasala kazdy jeden jeho nezmar. V ulohac deti sa vystriedala kopa buducich hviezd. Tentokrat nadherna mladucka Juliette Lewis a Johnny Galecki. Samozrejme nesmie chybat ani lenivec bratranec Eddie s jeho posahanou rodinkou. Zvlastne je, ze v tomto diely sa nikam necestuje. Teda az na kratky vylet za megastromom na zaciatku. Na to ze to je komedia, tak tu je aj par solidnych akcnych kaskaderskych kuskov, ktore strcia do vrecka vsetky tie sucasne CGI akcne komixy. Z dejovych linii nesmie zabudnut na neustale terorizovanie susedneho paru, ktory sa snazi byt v kazdom ohlade moderny. Holt tradicie vzdy zvitazia na modernymi volovinami. A ako bonus pre mna tu je scena v ktorej si to odskace macka a spotrebuje vsetkych devät svojich zivotov. Nadhera. Rotomily pes to samozrejme prezil. Tak to ma byt. Z troch CZ dabingov u mna vedie jednoznacne ten pôvodny VHS dabing aj ked v nom Chaseho nedabuje jeho dvorny daber. Dnes som si to skusil pustit aj s tretim v ktorom ho dabuje Oliva, ale nedalo sa to. V tomto pripade som si prilis zvykol na hlasky z toho pôvodneho dabingu. No a ten druhy dabing s Jurickom je uplny shit. 8/10. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Hughes .. Pro mě nejlepší a nejzábavnější část ze série o rodince Griswoldovic. Až k Vám přijedou na Vánoční svátky rodiče, tchýně a bratr, určitě si neužijete tolik co při sledování tohoto snímku! Kultovní "řezání stromečku", osvětlování domu, sjezd na pekáči nebo přiškvařená kočička.. Vánoční stoprocentní klasika. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chevy "Homer" Chase, Beverly "Marge" D-Angelo, Juliette "Lisa" Lewis a spol. pripravia sebe, svojim blízkym a susedom "Flandersovcom" skutočné vianočné peklo. Lenže často som mal pocit, že ostáva niečo stratené v českom dabingovom preklade, takže som si túto pred-Simpsonovskú rodinnú zábavu nedokázal poriadne užiť. Môže zato aj kultovosť tejto komédie a tunajšie vysoké hodnotenie. Namiesto očakávaného chytania sa za brucho prišiel iba príjemný úsmev na tvári. Občas to ale stálo zato. Našťastie je tu Randy "Barnie" Quaid, ktorý viac krát zachráni situáciu a predovšetkým jeho živý vianočný darček. 70% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Na dome 25 000 žiaroviek s daným zapojením nemohlo nikdy fungovať. Ak jedna žiarovka mala čo i len pár wattov, tak dohromady by spotreba bola v desiatkach kW (možno aj 100 kW). Všetko bolo zapojené na jednu predlžovačku, resp. na jeden vypínač, pričom tieto komponenty sú stavané max. na 2kW. Taktiež hlavný istič v štandardných amerických rodinných domoch býva dimenzovaný na max. 25kW. (megacik)
  • V scéne, keď sa Clark (Chevy Chase) chystá jazdiť na snežnom tanieri, leští ho, aby šiel na ňom oveľa rýchlejšie. Pri detailnom zábere vidno, že spodná plocha taniera je hladká. V ďalšej scéne, v ktorej Clark už jazdí na tanieri, sa prehupuje zo strany na stranu. Pri detailnom zábere vidno, že spodná plocha taniera má klzáky, ktoré tam predtým neboli. (DJ Rocco iNc)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama