Reklama

Reklama

Udělal z ní mladou vdovu, která se vydává na divokou cestu za vytouženou odplatou... Psanec Diego Callahan známý spíš jako Macho odpykává během občanské války tvrdý trest za dezerci v drsných a nelidských podmínkách konfederační vojenské věznice. Během vězeňské vzpoury se mu podaří utéct na svobodu a vrací se do zapadlého texaského městečka, kde potkává svého dávného kumpána Juana. Prchlivý Macho během malicherného sporu v místním saloonu o lahev šampaňského brutálně zastřelí vysloužilého plukovníka Mountforda přímo před očima jeho půvabné manželky Alexandry. Mladá vdova vypíše na Callahanovu hlavu vysokou odměnu a sama se ho vydává pronásledovat přes celý Texas a polovinu Mexika, aby dosáhla vytoužené pomsty. Konfrontace znesvářené dvojice má ovšem nečekané vyústění, protože Macho svou pronásledovatelku unáší a drží v zajetí. Na pomoc se jí mezitím vydává mocný majitel kasina Wheeler ve společnosti těch nejlepších lovců odměn. Ve smrtící hře představuje vytoužený úlovek vysoká odměna a srdce jedné osamělé ženy... Ústřední dvojici nepřátel na život a na smrt ztvárnili ďábelsky charismatický David Janssen a hvězdná Jean Sebergová, která se předtím proslavila rolí krásné Američanky ve slavném francouzském snímku U konce s dechem (1960). Pro zajímavost lze doplnit, že atraktivní herecké obsazení doplňují v menších rolích například David Carradine jako zavražděný manžel nebo Pedro Armendáriz Jr. jako Machův věrný souputník Juan. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Netradičný western skrížený s vzťahovou drámou. Spočiatku je príbeh Macha celkom nudný príbeh desperáda, vykresleného nie veľmi pozitívne. Po incidente, v ktorom sa jeho osud skríži s príbehom Alexandry to vyzerá, že už je úplne stratený a film sa stáva príbehom o pomste. Avšak len do okamihu, keď sa ich cesty znovu stretnú v existenciálnom súboji, ktorý všetko obráti naruby. Machov charakter zrazu nadobudne pozitívne kontúry a u Alex sa rozvinie štokholmský syndróm. Lenže štvanica už je rozbehnutá a jej eskalácia nadobúda shakespearovské rozmery, končiace tragédiou rozmerov takmer Rómea a Júlie. Produkcia je dobrá. Škoda len, že sa jej nepodarilo vykresliť Machov charakter trocha konzistentnejšie. Obsadenie nie je úplne tuctové a herci stvárnili svoje postavy veľmi dobre. David Janssen, hoci nie je práve najznámejší, zvláda rôzne Callahanove polohy výborne a nestratíí sa ani Jean Seberg známa hlavne ako Patrícia z Godardovho filmu Na konci s dychom. 70% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bernard L. Kowalski a Cliff Gould se věnovali spíše televizním filmům a jen málokdy odskočili k něčemu většímu. Na filmu Macho Callahan je asi nejzajímavější úvodní pasáž, v níž si tvůrci neberou servítky a naplno zobrazují tvrdost tehdejších věznic. Ukazuje nám, že z takového vězení může člověk vyjít dost poznamenaný a zahořklý. Tím pádem může přijít zdánlivě nevinný spor končící špatně a díky tomu už není cesty zpět. Pak už ale jen následuje sled obrazů a scének. Mj. zjišťujeme, že tento western nemá za hlavního hrdinu nějakého klaďase. Na základě toho se i vyvíjí děj a sledujeme konec. Během toho všeho je film celkem nezáživný a celý obraz trochu šedivý. ()

Reklama

charles3 

všechny recenze uživatele

Tak nějak dost "jiný" western, než by člověk očekával. Překvapilo i herecké obsazení, z něhož dvě známější tváře se zde vyskytnou jen krátce. Janssena, celou dobu mi typově připomínajícího zarostlého Henryho Fondu, jsem do té doby neznal. Přitom hrál hlavní roli v Dravých ptácích a významné vedlejší role hned ve dvou filmech, které jsem už v novém tisíciletí viděl na 70mm přehlídce v Krnově: Zajati vesmírem a Ve šlépějích Spasitele. Sebergovou jsem znal jenom díky Letišti a Godardovu U konce s dechem. U obou jde každopádně o jediné angažmá ve westernovém žánru, co se týká hlavních rolí. Film samotný má poměrně jednoduchý a řídký, téměř lyrický děj, evokující mi např. Valdézovy koně nebo Jeremiáše Johnsona. Dlouho také není jasné, kdo je v tomto filmu viník a kdo oběť. Co pochválit, snad jedině kameru a tu Sebergovou. Jinak průměr a v podstatě postradatelný snímek, nezařaditelný do žádné širší podskupiny. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Callahan, tak si představím drsného Harryho v podání Clinta Eastwooda, což byl taky pěkný macho, ale tento film, od kterého jsem moc nečekal, mne překvapil. Je to pěkně drsný western a jediné, co mi tam trochu nesedí, byl ten zlom v myšlení mladé vdovy, která zahoří k Machovi láskou po té, co ji surově znásilní, což nebývá zase tak obvyklé, ale budiž. ()

Sympy 

všechny recenze uživatele

Taková Markéta Lazarová po westernovsku. Moc jsem podle fotek z filmu nečekal, ale dostal jsem parádní herecký a kamerový nášup s krásnou prérií a smyslem pro detail. Na hlavní dvojici, která nepřehrává je radost pohledět.Za plný počet v tomto žánru to není při srovnání s Clintovkama a hlavně za ten promyšlený únik na závěr. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Vzhledem k tomu, že Jean Seberg (Alexandra Mountford) mluvila plynně španělsky, působila jako tlumočnice mezi mexickým štábem a americkými herci. (Marek06)

Reklama

Reklama