Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý hochštapler jménem Boon (Steve McQueen) prožívá s rozpukem 20. století na venkově v Mississippi vcelku bezstarostný život. Vše se změní, když během parného léta roku 1905 lokomotiva přiveze do města jeden z prvních sériově vyráběných automobilů. Indiánský míšenec Goon se do čtyřkolové krásky zamiluje natolik, že si přibližovadlo od nic netušícího majitele „vypůjčí“ a vydá se spolu s afroamerickým kumpánem Nedem a hošanem Luciusem na dobrodružnou výpravu do Memphisu. Za humny čekají nejen lákadla velkoměsta, ale také vábnička v podobě lásky k nevěstce jménem Corrie… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

O adaptacích Faulknera jsem vždycky jen četla. Ty první měly problémy s cenzory a velké hvězdy, ty pozdější se staly autentickým pojednáním o povaze amerického jihu. A Pobertové? Širokoúhlý barevný dobrodružný film o dospívání v podmínkách doby, ve které mít auto bylo něco. V hlavní roli Steve McQueen na jistotu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jó, to byly ještě čas v době Huckleberryho Finna. Amerika zrovna neprocházela žádnou válkou, žilo se klidně a pokojně. Když se chtělo. A přesně to zažívá Boon. Až to skoro vypadá, že se nudí. Já mám rád jak tuto dobu v amerických dějinách, tak i Steva McQueena a i stará auta. Dnes by se řeklo, že tvůrci tehdá natočili road movie. Jenže tady je zachycen život trochu jinak. Lucius nemá školy a nebude mít ani vzdělání, ale už od mala se naučí něco o životě. A nejspíš se o sobě dozví všichni tři něco, co ani netušili. Pro mě fakt pěkný film, který mě bavil a měl jak humorné stránky, tak ty vážné. Navíc šťastný konec. Všiml si někdo, že při závodu na koních je v některých záběrech jasně vidět, že na koni nejede Mitch Vogel, ale někdo mnohem větší a starší. V jednu chvíli se mění i barva košile. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Bejt v jedenácti pořezanej při rvačce v bordelu se nepoštěstí každému. A na tom, že poznat život z různých stránek se může člověku dost hodit, něco jistě je. Zvláště pokud se jedná jen o čtyřdenní výlet, který na jednu stranu představuje pouze malou exkurzi realitou okolního světa, zároveň ale zřejmě definitivně ukončí období sladkého a nevědomého dětství. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem zapomněl tuhle kravinu ohodnotit. Pustil jsem si to kvůli McQueenovi, ale vylezla z toho podivná groteska, která mi přišla spíš určená pro děti. Akorát se to teda z velký části odehrává v bordelu a je to o kurvách, takže asi ani pro děti to tak úplně nebude. Nevim, pro jaký diváky je tento film určen. Pro mě teda rozhodně ne. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Krásně nostalgický výlet do dětství a dospívání mladého Williama Faulknera, který takto své vzpomínky promítl do svého stejnojmenného posledního románu. Citlivá režie Marka Rydella a nádherná hudba Johna Williamse tohle kouzlo ještě umocňují. Pobertové samozřejmě skutečnou realitu idealizují, ale tenhle film nechce být historickým výletem, chce být právě oněmi idealizovanými vzpomínkami na dětství a dospívání. Vše sledujeme dětskýma očima a teprve objevujeme určité životní rozpory. A právě v tomto tkví mistrovství Pobertů. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Film byl vydán na DVD společností Paramount Home Video 14. června 2005 pro DVD Region 1. (Zetwenka)
  • „Pobertové“ jsou posledním románem amerického autora Williama Faulknera, který byl vydán v roce 1962 a podle něhož je natočen tento film. Za knihu „Pobertové“ získal v roce 1963 Pulitzerovu cenu. Kniha vyšla i v češtině pod stejným názvem v roce 1965. (Zetwenka)

Reklama

Reklama