Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

Terva 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které začínají slovy : Veselé vánoce. Kdo viděl dřív Americké remake Dům u jezera, ví o čem tento příběh asi tak bude. CITÁT - Žiju v roce 1999 a určitě si nemyslíte, že vám uvěřím, že mi píšete z roku 1997. Scéna se špagetama alá láska prochází žaludkem, je působivá, krásná a nažere se i pes. Trochu mě zamrzela scéna v metru a tím magnetofonem. On to ví a přesto.....stop. Naštěstí si to tvůrci uvědomí, ale opět scénu nedotahnou do konce. CITÁT - Měl bys trochu času ?....... Romantické schůzky obou aktérů jsou nádherné a akorát se odehrávají tak trochu jinak. CITÁT - Nejspíš narazíš na hezkou kavárnu........ Pak to naše hrdiny konečně napadne a dají si schůzku, divák zaplesá, no konečně !! CITÁT - Co budeme dělat ty dva roky ?....... Nakonec jsem to dokoukal celkem v pohodě, byl jsem ale zklamán vyvrcholením a některými zdlouhavými pasážemi. Jako celek to však působí dojemně. Rozhodl jsem se že snímku "Dům u jezera" přidám jednu hvězdu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dům u jezera jsem viděla už dřív a líbil se mi, přestože na jeho adresu padlo spoustu žlučovitých výlevů. Není pak divu, že na Siworae jsem byla zvědavá a taky se bála a ono nebylo proč. Není to sice objev filmového penicilinu, ale schopnost pohladit po duši má. Je křehký jako ten muž, jako ta žena, jako ty rukavičky, co se pustily po moři....... ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spíše než o romantickou komedii se jedná o drama se zajímavou zápletkou pohrávající si s "cestováním v čase". Jednotlivé zvraty dokonce dávají smysl, což bych nečekal (po zkušenostech s Project Makeover / Go Go Sister (2006) a Cyborg Girl / Cyborg She (2008). Jak celý film dopadne jsem odhadl už na 35. minutě, ale naštěstí to nevadí, snímek je dost působivý i tak. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nadčasová romance, kterou může jako alegorii na rozdělení Severní a Jižní Koreje vnímat od začátku do konce jenom ten největší cynik. Americký remake jsem viděl dříve a je zajímavé sledovat přístup západních a východní kultury k téže látce. Siworae je okleštěno od všech přebytečných motivů, obejde se bez přemíry dialogů a postav. Jeho hlavní síla tkví v poetické, nad světské věci povznesené atmosféře, která není narušována například vtípky srandovního kamaráda hlavního hrdiny či hrdinky. Jakýkoliv výkyv směrem k prvoplánové komedii by měl za následek okamžité roztříštění křehké struktury. Pár vtípků nechybí, ty však logicky (čti nenásilně) vyplívají ze situace. Hollywoodským romancím bývá často vyčítána přeslazenost, ty jihokorejské (co jsem zatím měl možnost poznat) jsou však podobně patetické a některé jejich scény mají mnohem blíž ke kýči. K dokonalému kýči. V Siworae nadbývají bezeslovné scény „hovořící“ romantickými baladami (ten anglický text působil velice, velice rušivě) a zasněnými výrazy zamilovaných hrdinů. Nelze jím ovšem upřít špičkové technické provedení (nádherná rotace okolo schránky) a plné herecké nasazení typově přesně obsazených herců. Gianna Jun si později podmanila srdce mnoha cinefilů jako „drzá“ holka z My Sassy Girl.Tady hraje podobně, přesto méně rozpustile trhlou a ve všech ohledech „cute“ dabérku (v Domu u jezera to byla doktorka). Podobnost Jung-Jae Leeho s Keanu Reevesem je patrná na první pohled. Jihokorejský herec taky hraje osamoceného sympaťáka, avšak hraje jej od srdce a vystřídá při tom více výrazů. Nedokážu napsat, která ze dvou verzí mi byla bližší, obě dvě měly své silné i slabší momenty, obě dvě mě dokázaly dojmout (lhal bych, kdybych tvrdil, že k slzám) a u obou dvou jsem si kladl tutéž otázku: Proč jí neposlal svou fotku? 80% Zajímavé komentáře: Marius, wipeout ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa mi pred rokmi dostala do rúk aj americká prerábka s presladeným duom v hlavnej úlohe. Siworae je minimálne o triedu lepším filmom, fungujú emócie, výrazové prostriedky, symbolika, a tak jedinou nevýhodou ostáva snáď len spomínaný fakt, že som to už raz videl a v horšom prevedení. Preto možno nie na full, ale "len" na 4/5. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Názov filmu v preklade znamená „Láska, ktorá presahuje čas“. (Arsenal83)
  • Rybka ve filmu je nožovka běločelá (Apteronotus albifrons). Pochází z Jižní Ameriky, dorůstá až půl metru, je zaznamenaný případ, kdy se dožila 16. let. Orientuje se pomocí elektrického pole, které vydává (podobně jako sonar u delfínů). V akváriu vyžaduje množství úkrytů a chov ve skupině. Není pro začínajícího akvaristu. V mořské vodě nepřežije. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama