Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (115)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa mi pred rokmi dostala do rúk aj americká prerábka s presladeným duom v hlavnej úlohe. Siworae je minimálne o triedu lepším filmom, fungujú emócie, výrazové prostriedky, symbolika, a tak jedinou nevýhodou ostáva snáď len spomínaný fakt, že som to už raz videl a v horšom prevedení. Preto možno nie na full, ale "len" na 4/5. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý romantický film. Má výborný príbeh o mladej dabérke, ktorá sa sťahuje zo svojho domu pri jazere, ale v schránke nechá odkaz pre budúceho majiteľa, aby jej poslal dôležitú poštu, na čo zareaguje mladý muž, ktorý sa do domu nasťahuje, ale časom cez rôzne nezrovnalosti zisťujú, že jej posiela správy z minulosti, pretože žije v čase o dva roky skoršie. Spracovanie sa mi páči, ale aj tak mám pocit, že sa z toho dalo ešte získať aj o trochu viac. Tento základný nápad je výborný a pomerne originálny, ako vždy sa pri podobných témach spočiatku skvelo pozerá na to, ako postavy o časovom posune samozrejme najprv netušia, ale časom sú už dôkazy jednoznačné, len tu si uveria pomerne ľahko, no nesklame to, pozerá sa na to veľmi dobre, časom už film z tejto jednoduchšej roviny, v ktorej ide prakticky len o komunikáciu prejde do skutočnej zápletky, v ktorej už ide o očakávanú zmenu osudov, ale nijak výnimočne, je tu viacero výborných situácií, zaujala ma hlavne situácia s prehrávačom, ale niektoré mohli byť podané o niečo údernejšie. A to je prakticky jediný menší zápor filmu, celý čas je to veľmi príjemný filmový zážitok, má takú ľahkú atmosféru a aj s touto verziou som spokojný, ale pri tejto tématike, kde už ide aj o ovplyvňovanie osudov by som predsa len trochu ocenil pocit väčšej závažnosti situácie. Romantická stránka je na tom dobre, ako je to už pri juhokórejských filmoch zvykom, funguje výborne aj vtedy, keď sa postavy ani nevidia, zbytočne netlačí na city, je taká prirodzená a príjemná. Herecké obsadenie je skvelé, všetko stojí na hlavnej dvojici a tá je skvelá, či už perfektná Jeon Ji-hyeon alebo výborný Lee Jeong-jae. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, ako som spomínal, ocenil by som jedine väčšiu údernosť, ale aj toto sa mi páči. Podobný Ditto z toho istého roku mi sadol o niečo viac, ale Il Mare je rovnako veľmi príjemný film. 77% ()

Reklama

Mkqp 

všechny recenze uživatele

„Chtěl bych ti teď říct jeden moc dlouhý příběh. Uvěříš mi?“ Eun-joo je milou, klidnou (opravdu klidnou xD) dívkou, která zanechá ve schránce domu u jezera dopis novému majiteli. Vyzvedne si ho však nový majitel? - Nějakým způsobem se ocitne o dva roky dříve u úplně prvního majitele domu a po tom jak oba uvěří této pravdě, začíná pomalé rozvíjení jejich vztahu. Během toho Eun-joo bojuje s nesvárem bývalé, zároveň však vnitřně stále trvající lásky. ■ Klidné a vyrovnané až do posledních vteřin. ■ Viděl jsem už hodně podobné, o osm let starší dílo s názvem Tokyo Girl, kde časový rozdíl doby a věkový rozdíl hlavních aktérů je dost odlišný. Oba filmy mají sice stejnou kostru, ale oděnou do jiných šatů. ■ Oba tyto snímky se mi líbily a všem kdo mejí rádi JK tvorbu, vřele doporučuji zhlédnout všechny snímky s Ji-hyeon Jeon , jelikož je opravdu úžasná herečka. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně krásný a originální film, na němž je výborně vidět ta obrovská rozdílnost asijského přístupu k vytváření atmosféry a vyjadřování pocitů, kdy slova jsou v podstatě jen doplňujícím prostředkem. Celý ten příběh lásky napříč časem je velmi poetický, nápaditý a dojemný. Jeho ztvárnění vyniká asi hlavně přirozeností s jakou se děj odehrává, nádhernou kamerou, tradičně vynikající hudbou a samozřejmě okouzlující ústřední dvojicí. 95% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Romanca par excellance, s neuveriteľne funkčným nápadom ako budovať príbeh lásky dvoch osamelých ľudí. Prostredníctvom listov vhadzovaných do poštovej schránky, pre ktorú tak celkom neplynie čas sa hlavné postavy zbližujú napriek zdanlivo neprekonateľnému odstupu. Il mare citovo nevydiera, je príjemne krehký, berie veci s odstupom i humorom (varenie a dabingové štúdio) a hlavne je oprostený od všetkých príliš "veľkých" slov, čo mu dáva punc ( temer) uveriteľného príbehu. Výborný je klavírny soundtrack, ktorý navodzuje príjemne uvoľnenú, miestami až nostalgickú atmosféru. Po vizuálnej stránke je to dosť "mäso" , najmä kompozície scén sú výborné. Prekvapivo krátka stopáž nedáva filmu možnosť roztiecť sa či nudiť. A ešte niečo je na tomto snímku fantastické....a síce, že i milovník tragických koncov si žiada pre aktérov happyend 10/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Rybka ve filmu je nožovka běločelá (Apteronotus albifrons). Pochází z Jižní Ameriky, dorůstá až půl metru, je zaznamenaný případ, kdy se dožila 16. let. Orientuje se pomocí elektrického pole, které vydává (podobně jako sonar u delfínů). V akváriu vyžaduje množství úkrytů a chov ve skupině. Není pro začínajícího akvaristu. V mořské vodě nepřežije. (Jirka_Šč)
  • Názov filmu v preklade znamená „Láska, ktorá presahuje čas“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama