Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento neobyčejně napínavý a inteligentní politický thriller výrazně předstihl svou dobu. V roce 1962 byla témata jako kontrola myšlení, politický atentát a mezinárodní konspirace spíše neobvyklá a při jeho opětovném uvedení v roce 1987 působil téměř stejně aktuálně jako v době premiéry. Neoblíbený velitel, seržant Raymond Shaw, se z korejského zajetí vrací do USA jako hrdina, aby převzal čestnou medaili Amerického kongresu, a několik vojáků, kteří pod ním sloužilo, o něm opakovaně říká, že to je nejodvážnější, nejjemnější a nejsympatičtější muž, kterého kdy potkali. Brzy začne být jasné, že po jejich zajetí Korejci se Shaw a jeho muži stali obětí intenzivního vymývání mozku. Několik z nich trápí noční můry nebo nevysvětlitelné chování, asi nejhůře se tato zkušenost podepsala na kapitánu Benettu Marcovi. Po čase si Marco začne uvědomovat, co se vlastně stalo. Vypadá to, že byl Shaw naprogramován tajnými ruskými a čínskými agenty jako vraždící stroj, který je schopen zabít třeba i nejlepšího kamaráda, pokud dostane ten správný příkaz. Druhou stranou mince je politické zneužívání Shawa jeho panovačnou matkou, která směruje kariéru manžela Johna Iselina, přihlouplého kongresmana, který se pro sebe snaží získat viceprezidentskou nominaci díky hysterické antikomunistické kampani. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (91)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pravdu povediac (jak by řekli bratři Slováci), čekal jsem to lepší a záživnější. Úvodní scéna a poté několik následujících minut se jevilo dost nadějně, ale po nějakém čase jsem zjistil, že se spíše nudím a nedávám příliš pozor, čímž jsem si otevřel cestu do "pekel" a už mi film nedal to, co možná mohl. Každopádně herecké výkony mě bavily, stejně jako ústřední myšlenka se mi líbila, ale při celkové stopáži to na mě (možná jen aktuální náladu) bylo hrozivě utahané. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Uvedený v dobe vrcholu studenej vojny, v období veľkého súboja dvoch veľkých ideológií. A presne v tej dobe, bolo málo takto naliehavých snímkov, ktoré poukazovali na to, že nebezpečenstvo môže byť ,,hneď vedľa vás,, a môže mať zdrcujúce následky. V prvom rade herecký film, so strhujúcim obsadením vedením skvelou réžiou. A rade neposlednom, stále aktuálny, čo môže pôsobiť dosť strašidelne. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Viem, ze roku 2004 Dzonathan Demme zrymejkoval tento film s Denzelom Texasom na cele. No a teraz som videl uz aj povodnu verziu od Frankenheimera /Ptacnik z Alcatrazu, The Gypsy Moths 1969/. Pacili sa mi temy ako nejake tie konspiracie, kontrola myslenia skombinovana s atentatom, naprogramovanie cloveka agentmi cudzich statov. Skoda len, ze spracovanie je dost priemerne, tempo sa v strede filmu neskutocne uvolnilo a je nielen rozvlacne, ale az ospale, herci tomu tiez velmi nepomohli, Sinatra bol spevak na urovni, ale dost hodne mal pletky s organizovanym zlocinom, takze ho velmi nemusim, Angela Lansbury /Dlouhe, horke leto s istym Wellesom/ bola vyborna, ale sama to holt neutiahla, zvysok hercov bol len do poctu a herecky sa teda nijako nepredviedli. Skoda, sluby namet je utopeny v nudnom a nezazivnom prevedeni : 50 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skrze Mandužský kandidát jsem si po čase zase uvědomil, jak je hodnota filmů často relativní a závislá od doby i osobního vkusu. Tenhle kontroverzní snímek, který byl zakázan po celém východním bloku a po několika politických atentátech ho stáhli na čas z distribuce i v USA, může dneska už jen stěží opětovně vyvolat tak obrovské vášně. Musím říct, že dobrá polovina filmu mne oslovila víc formou a uměleckou stránkou, než sdělovaným obsahem, který se rozbíhal rozvláčnějším tempem, z dnešního pohledu už není tolik originální a provázel ho poněkud kulhající scénář. Ač jde o snímek, kterým John Frankenheimer jako režisér výrazně prorazil a snad dodnes z celé režisérovy tvorby představuje nejuznávanější titul, z mé strany je to naopak výjimečný případ, kdy u Frankenheimerova filmu ze 60. let nejdu do plných (4 hvězdičky mám pak už jen u nezvykle komediálního počinu Extraordinary Seaman) a s vysokým hodnocením kritiků se mírně rozcházím. O čtyři roky mladší Znovuzrození stejného žánru mi určitě připadá zdařilejší. Pár vyloženě hluchých míst nešlo přehlédnout a vysoká očekávání zůstala zčásti nenaplněna, přesto nemohu říci, že bych si Mandužský kandidát nebyl užil. Hutná paranoidní atmosféra, provázena skvostnou kameru i režií, vytvořila hlavní devizi tohoto konspiračního sci-fi thrilleru a velmi mne zaujalo i vyprávění v několika retrospektivách. Nemohu nevzpomenout všechny snové pasáže, které už od počátku dodávají zdánlivě ryze vážnému filmu nádech zábavné politické satiry (čímž mi Frankenheimer zde připomněl mého též oblíbeného Buñuela!). Pokud rozehraný děj vyvrcholil posledních 40 minut v tak napínavou podívanou, ve které se rozehrané střípky krásně funkčně pospájely, a vedle již zmíněných kladů připočtu i několik skvělých hereckých výkonů (zvláště Angelu Lansbury jako panovační matku.. jo, a konečně jsem viděl ve filmu hrát i Franka Sinatru!), nabízí se otázka, co bych si vlastně měl přát víc? No snad abych po tomhle filmu taky neměl divoké levicové sny plné sovětských komoušů a Číňanů... ;o) 75% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Američani mají ve zvyku dělat bubáky z válečných traumat, které si sami zavinili svou nikým nepožadovanou angažovaností. Se stejným zápalem poté přeceňují filmy věnující se této tématice, zejména pokud to je spojeno se studenou válkou a fanatickým antikomunismem. A přesně tento případ je Manžuský kandidát, podobně jako např. Kubrickův Divnoláska. Film má sice zajímavou myšlenku, ale vázne. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Senator John Iselin (James Gregory) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 21. příčku. (TheDude)
  • Když kapitán Marco ukazuje fotku komunisty Gomela na dětské party, dvě děti na fotce jsou synové scenáristy George Axelroda. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama