Reklama

Reklama

Hory mají oči

(festivalový název)
  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tuctová americká rodina s novorodeniatkom a dvoma psami si to hasí skrz vyprahnutú púšť do Kalifornie. Naskytnú sa problémy, minivan musí zaparkovať a naši hrdinovia sa ocitajú mimo civilizáciu, v zapadnutej plošine, pripomínajúcej mesačnú krajinu. Ide o priestor pre vzdušné cvičenia vojenských stíhačiek. A hlavne... brúsi si na nich zuby rodina domorodých kanibalov, žijúca v poblízkej jaskyni. Nízkorozpočtový horor, natočený za 230 tisíc amerických dolárov sa stal prekvapivým hitom. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (134)

Claw 

všechny recenze uživatele

Tady byl Craven ještě ve výborné formě a natočil mix exploitation a slasheru. Klasické téma teroru nic netušící a nechápající nevinné skupinky lidí primitivními, agresivními domorodci je v rámci žánru vyloženě typický. Máme zde násilí, znásilnění, vraždy, napětí, akci. Ale je to vyloženě béčková záležitost, která si své místo na slunci vydobyla zřejmě celkovou nenáročností na diváka. Prostředí je neokoukané a Craven docela ještě drsný. Ovšem až Aja z tohoto starého grindhousového flicku udělal kult... /60%/ ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nuda o tom jak se jedna rodina zasekne někde v poušti, a přepadne ji skupinka vraždícíh polodivokých lidí žeroucích psy. Wes Craven to natáčí nenápaditě (i když když nad tím tak přemýšlím, komu se líbil třeba současný Cabin fever, mohl by mu podobný styl sednout). Asi nejlepší je na filmu naprosto absurdní jednání postav, které běhají ze tmy a do tmy jako by se nechumelilo, bez ohledu na to, co na ně v černotě čeká – to sem tam vyvolává menší záchvaty smíchu. Hills have eyes je laciný horor (tedy thriller), který možná bavil kdysi v nějakém americkém autokině, dnes už to má ale spočítané. PS: jedna hvězdička za Michaela Berrymana! ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Cravenův nenápaditý odvar z Texas Chainsaw Massacre. Nic drsného ani zajímavého se nekoná, atmosféra řekněme trochu ze začátku na staré opuštěné pumpě uprostřed rozpálené pustiny, než se protivník odkope, zato nudné postavy a kecy, byť s fajn sedmdesátkovou patinou. Dneska už pro mě nekoukatelné. Cravenův první pořádný film byla až NOES. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Typický americký buranský horror.Film je zameraný na reálny tip hrôzy,nič nadprirodzené v ňom niet.Niekoľko morbídnych scén,rodinka kanibalov,púšť. Možno dnes tento film pripadá trocha zastaralé,ale v tej dobe to musela byť dosť pecka.Sám Craven povedal,že bol čiastočné inšpirovaný z legendy zo Škótska o kanibalovi Sawneyovi Beanovi a jeho klane,ktorý vyčíňal v 15.alebo 16.storočí v Škótsku skoro 25 rokov.Dosť brutálny film.Film mal rozpočet 230 000 dolárov.Celkovo je tento film taký slušný priemer. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Pro starší horory opravdu slabost nemám. Nijak zvlášť jsem nebyl odvázaný z Texaského masakru, Pátku třináctého ani Vřískotu. A ani další hororová legenda-Hory mají oči není výjimkou. Přitom začátek byl celkem slibný (nebo spíše ne úplně debilní). Rodinka si vyrazí na výlet a kvůli nehodě zůstává v divočině, kde je akorát starý pumpař a občas jim nad hlavami proletí nějaké vojenské letadlo (je tu totiž vojenská základna). Budování napětí a děsu zpočátku celkem ušlo. Pes štěká jak pominutý, páníčkovi se něco nezdá, do toho hraje napínavá hudba. A divák začíná tušit, že se něco chystá. Pak ale film, přibližně od druhé půlky filmu začne být hrozně bizardní, hloupý a místy to spadá do úplné parodie na horor. K bizarnosti: Například scéna, kdy otec vejde na benzínku, nikdo nikde a pak najednou se objeví ten starý, vyděšený pumpař s brokovnicí a vystřelí po něm. Netrefí se, a tak jde otec za ním a už vidí pumpaře, jak se chystá oběsit. Pochybuju, že by normálně uvažují člověk takto jednal a proč by to dělal (jestli se chtěl vyhnout vězení, nebo byl sužován depresemi, nevíme). A takových momentů je celá řada. Další problém je takový tradiční, že se postavy chovají hloupě, což je věc, který se objevuje u většiny hororů. Postavy i přes varování chodí kam nemají, dělají absurdní věci, i přes to, že jim jde o život. Hlavní záporáci, což jsou takový divní lidé v kožešinách (jeden vypadá jako Sacha Baron Coen z Chicagského tribunálu a druhý jako Obr ze snů Dale Coopera z Městečka Twin Peaks) jsou kapitolou samou pro sebe. Jsou poměrně retardovaní, ale zároveň ne úplně dementní jelikož ke komunikaci používají vysílačky a občas mají sofistikovaný plán, jak přepadnout karavan. Z filmu ale není vůbec jasné, kde se vzali, co jsou zač (ačkoliv pumpař mluví něco o svém podivném synovi) a hlavně jak vůbec přežívají v lokalitě, kde široko daleko nic není. Jejich hrůza má vyplývat z jejich krvelačnosti, děsivé vizáže a hrůzostrašného křičení (ostatně v tomto filmu se většinou někdo křičí, nebo nebo štěká a kdyby to člověk sestřihal, určitě by to dalo solidních 40 minut). Kdyby to měla být nějaká parodie, nebo studentský film asi bych byl mírnější. Ale za mě fakt ne a vůbec nechápu smysl toho, že to někdo natočil a proč se snímek řadí mezi hororovou klasiku 3/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (27)

  • Wes Craven původně ve filmu chtěl nechat malé dítě zabít. Svůj názor přehodnotil když zjistil, že je celý štáb proti. (Chatterer)
  • Film se měl původně jmenovat Blood Relations. (Chatterer)
  • Bobovo maso, které jí divoká rodinka, je ve skutečnosti jehněčí pečeně. (Chatterer)

Související novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama