Reklama

Reklama

Nová noční můra

  • USA Wes Craven's New Nightmare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natáčení nového dílu Noční můry v Elm Street se odehrává v zákulisí filmu, ale i na place. Nechybí tu herečka Heather, která před lety vytvořila v prvním díle celé série hlavní roli dívky Nancy a později si zahrála i v třetím dílu odbornici na sny. Po skončení natáčení záběrů se nečekaně začne hýbat Freddyho rukavice, dva techniky zabije a Chase (manžela Nancy) řízne do ruky. Heather se náhle probudí a zjistí, že vše byl jen zlý sen, vydechne si, ale pak si všimne, že manžel má opravdu ruku pořezanou. Studio nabídne Heather roli v novém dílu Noční můry v Elm Street, ke kterému píše scénář Wes Craven, ale ona to odmítne! Dovídá se, že manžel na filmu už pracuje a telefonuje mu a prosí ho, aby se vrátil domů. Chase za volantem cestou domů usne, havaruje a náhodou ho zabije Freddyho rukavice. Syn Dylan se také chová podivně, nechce spát, protože se bojí „zlého pána“. Po dalších incidentech, které se svým způsobem týkají filmového přízraku, jede za Wesem Cravenem, aby se ho zeptala na scénář. Tvůrce však doposud neví jak příběh dopadne... Poslední souboj svede Nancy (Heather) v podzemním světě, kde objeví scénář k novému filmu z cyklu Noční můry v Elm Street a kde se setkává nejen se svým synem Dylanem, ale i s Freddy Kruegerem. (Rodriguez)

(více)

Recenze (224)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Wes Craven to všechno začal a taky to zakončil. Pochybná kvalita předchozích dílů je sice nepřehlédnutelná, ale lepší zakončení si snad diváci ani nemohli přát. Takový preVřískot, pokud jde o hraní si se žánrem... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřtitelně průhledný film od první minuty jsem hodně dlouho neviděl, ale aspoň jsem mohl své okolí udivovat jednuchou předvidatelností kroků scénáristových. Jako by to psal žák pomocné školy, který zná všechny postupy nazpamět, lehce je protne a sem tam mu někdo poradí malé zkrášlení. Pro znalce celé série je ve filmu dostatek odkazů, které potěší, ale kdo chce vidět pořádný horror pekně narazí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tuhle sérii mám docela rád, ale tomuhle dílu jsem nevěřil už před zhlédnutím. A nemýlil jsem se, je to fakt ultimátní sračka. jedinej světlej moment je, když Krueger začne žrát toho malýho haranta. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"S Freddym sme skončili, nie?" - "My áno. Ale diváci nie." Zaujímavý scenár. Prišiel ale až príliš neskoro. Inovatívny nápad o "príbehu v príbehu" Wes Craven lepšie použil až v nasledujúcich VRESKOTOCH, takže jeho NOVÚ NOČNÚ MORU možno odporúčať snáď len zarytým fanúšikom psychopata Freddyho Kruegera. Tí sa budú baviť na citáciách v citáciách a čudne sa chechtať na scéne, v ktorej John Saxon ako John Saxon cituje scénu z jednotky, kde hral šerifa Thompsona. Na môj vkus príliš prekombinované a komplikované, ale atmosféra je sympaticky vážna, čo je oproti odľahčenejšie ladeným predchádzajúcim dielom posun dopredu. Napriek Wesovej slušnej réžii snímka odsýpa slabšie a nie je audiovizuálne zaujímavá (takmer vôbec v nej nie sú klasické snové scény, ktorými sa séria preslávila). Bavilo ma, ako herci hrali samých seba (alebo skôr predstavu, akú o ich súkromnom živote majú ich fanúšikovia), ale to bolo asi tak všetko. Za snahu 3*. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tohle neni zadnej regulerni dil, spis takovej darek od Cravena pro fanousky a tipnul bych zuroceni napadu, ktery do prvniho dilu neprotlacil. Jak natocit film s hlavni hrdinkou, ktera chcipla v 3. dile a s Freddym, kterej definitivne chcipnul v tri roky starym minulym dilu. No Wes si trochu zaexperimentoval, natocil to ve stylu film o filmu a vyslo mu to. Rek bych totiz, ze se jedna patrne o nejstrasidelnejsi dil. Ne nejzabavnejsi, ne nejnechutnejsi a ne nejdrsnejsi, ale proste Freddy uz neni ten hlaskar, ale vraci se ke korenum, kdy proste zabijel a atmosfera je po trochu utahany prvni pulhodince hodne slusna a napinava. Navic sem tam si vsimnete i nejakejch starejch "znamejch" typu tatka policajt. Jediny, co mi vadilo, ze tu neni moc vrazd, nejsou buhvijak vymakany a Freddyho nova maska a rukavice vypada jak maso na kosti a neni to proste ono. Ale uz kuli ty atmosfere a fajnovymu pribehu ty 4* dam. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Craven musel vědět, že se v New Nightmare pouští na tenký led a spoustu fandů popudí, ale já jsem s filmem více než spokojený. Vynikající nápad, kdy se příběh NOES prolíná do života představitelů hlavních rolí, je trošku zabitý mytologií kolem postavy nového Freddyho a několika podivnými hereckými výkony. Především režisér by měl pro příště zůstat pouze za kamerou. Nejsilenjsi jsou pak bezesporu momenty, ve kterých se oba světy prolínají. Když se z Johna Saxona najednou zas stal šerif....paráda. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, ale nuda. Heather (Nancy) tu hraje sama sebe a s tím jak Wes Craven píše novou Noční můru, Freddy jí skrze hrdinčina malého syna začne pronikat do reality. Wes si s tím pohrál, ale moc to nedopadlo. Fred je jiný, ďábelštější, ale moc se na něj nedostane, většinu filmu se totiž řeší ten kluk a jeho zlé sny, kterých přitom ani nejsme svědky(!). A jelikož chybí i pořádná atmosféra, Heather to prostě neutáhne.. Je to sice TA Nancy, ale jako herečka za moc nestojí a hrozně rychle se okouká (už ve trojce mě štvala). Tak tedy pro mě zklamání – oproti dílu 6 to není blbost, ale zkrátka mě to ničím pořádně nezaujalo. Přesto vnímám jako relativně důstojné zakončení série – má blíže ke svaté jedničce. 6/10. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hodně nedoceněný film! Wes Craven si pohrává s realitou, herci hrají sami sebe, místo Freddyho z filmů je tu nový Freddy a skoro všechno funguje jak má. Snad jen ten konec mohl být originálnější. Škoda, že diváci nevzali Novou noční můru za svou, protože je zábavná, chytrá a znepokojující... *** 1/2 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Rachel "tak jsem vám zabila Freddyho" Talalay se sice hodně snažila, aby byl šestý film o Nočních můrách z Elm Street tím nejhorším z celé série, nutno však uznat, že Wes Craven jí svou Novou noční můrou konkuruje více než zdatně. Co na tom, že znovu uvidíme Heather Langenkamp, Johna Saxona a některé další herce z předchozích filmů, když celá New Nightmare je taková slátanina. Přijít s tím, že herci budou ve filmu hrát sami sebe, se sice může jevit jako zajímavý nápad, bohužel zábavné je to jenom chvíli. Příběh je křečovitý, nefunguje, a sledovat ho, je utrpením. (Zkoušel jsem to od poloviny 90. let až doteď několikrát, a nikdy jsem to nezvládnul na jeden zátah.) Dokonce ani Freddy už vůbec není tím, čím býval. Jen té Heather to v kostýmku stále osmdesátkově sluší. Při posledním pokusu o soustředěné zhlédnutí (před časem v TV) jsem chvílemi uvažoval i o tom, že dám dvě hvězdičky alespoň za tu Wesovu snahu o nevšední pojetí. To by ale Novou můru nesměla stáhnout ke dnu postava "syna" Heather Langenkamp. Jak netrpím žádnou averzí k dětem ve filmech, ani přílišnými nároky na herecké výkony, tak tenhle chlapec byl opravdu na zabití. Jeho toporná, a po čase žel téměř neustálá přítomnost, zkazila co se ještě dalo. Dlouho jsem hodnocení tohoto filmu odkládal. Nechtěl jsem k němu být nespravedlivý. A i teď jsem ještě váhal: Přece jen se mi tuhle Postmůru nikdy nepodařilo vidět v původním znění. Ale co, stejně by jí to nakonec víc než jednu hvězdičku nepřidalo. Resumé: Je to úplně jiné než šestka, ale v podstatě to vyjde nastejno. Magie 80. let je v tahu - zůstalo jen u rozpačitého pokusu o trochu jiný vstup do vyschlé řeky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Craven goes meta. Po mizerné šestce se vrátil Craven a naservíroval nám výrazně zajímavější závěr série, kterou kdysi odstartoval. Meta koncept o prastaré bytosti-příšeře, kterou Freddy symbolizuje a která se snaží probourat z rozpadajícího příběhového vězení uvadající filmové série, mi s odstupem času přijde fajn, ale zápletka se bohužel nesoustředí na natáčení nového filmu o Kruegerovi, nýbrž na otravně autistického syna Heather Langekamp, což mě nebavilo. A odvařený jsem moc nebyl ani z četných autocitací a gumového nového looku Freddyho a jeho rukavice. Ale snaha se počítá a Langekamp je i o deset let později zřejmě nejatraktivnější a nejsympatičtější final girl ever. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Wes Craven se rozhodl napravit reputaci jedné ze svých slavných sérii a po nevydařených předchozích dílech natočil podařený comeback Freddyho Krugera. Rozhodl se však vydat novou cestičkou a připravil pro hlavní hrdiny pár pořádných hororových dnů. Tentokrát se totiž děj neodehrává jen ve filmovém studiu, ale i ve skutečném světě, kde jde opravdu o holý život. Zatímco Freddy nahání své potencionálně oběti a chce si vyskoušet své nové drápy, které jsou ostřejší než kdy dřív, snaží se všichni ostatní neusnout a uchránit se tak před tímto přízrakem. Jenže ono to není tak jednoduché, sestřičky v nemocnici nabíjí své injekční stříkačky a posílají ke Krugerovým rukavicím jednoho spáče za druhým, přitom však neustále myslí jen na vaše dobro. Wes to zvládl velice dobře a své chmurné představy převedl do povedeného scénáře, který vám ukáže, že spánek vždy neznamená jen klidné přečkání noci, ale může také přinést nepříjemnou smrt. Skvělá práce s černým humorem a plno efektivních scének, jen ten malý chlapec mě občas přiváděl do rozpaků, nemám totiž rád "dětičky, které vědí", zvláště v hororech ne. 80% ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Film se na začátku trochu vleče a pořádná akce je až na konci, ale i tak se zachovala atmosféra jedničky. A s vynikající hudbou je to místy i mrazivé. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Wes sa vratil, aby zakoncil seriu, ktoru pred rokmi zacal. A urobil to s ozajstnou paradou! Atmosferou sa film vracia k prvemu dielu a preto sa tu nedockate ziadneho humoru, je to cistokrvny horor. Spaja v sebe stare s novym. Znova som dostal porciu skvelych snovych scen, ktore ma podobne ako v jednotke uspesne pletu a nechavaju na pochybach, co je vlastne sen a co realita. Dockate sa starych znamych tvari, hlasok a citacii, film vsak svojich predchodcouv nevykrada, ale im vzdava hold. Cely scenar je vysperkovany podobnymi drobnostami, ktore skvelo ozivuju atmosferu. Cele je to zabalene vo vybornom originalnom pribehu, ktoreho rezia a scenar daleko prevysuju svojich predchodcov, a dovolujem si tvrdit ze aj uplne prvy diel. Freddy dostal novy slusivy look, avsak stale je to ten stary krvilacny bastard, sipajuci hlasky jednu za druhou. A s radoustou som zistil ze film je skutocnym hororom, dokonca jednym z najatmosferickejsich a najmrazivejsich ake som videl. Ziadny humor, ziadne nadsadene vtipky. Toto je skutocny HOROR. Freddy je hrozostrasnejsi a zlovestnejsi ako kedykolvek predtym. A este trosku mimo misu - neprijemne bolo pre mna zistenie, ze jeden z mojich najoblubenejsich hororov - Verbinskeho Kruh, v istych veciach kopiruje tento film takym sposobom, az je to nechutne. Ale preco som vlastne prekvapeny....je to predsa Hollywood. (9/10) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Freddy's daddy is BACK! Upřímně, tohle je teda dost podceněný poslední díl! Takhle, neříkám, že to je na stejně dokonalé úrovni, jako kultovní jednička, ale kvalitou se jí tento díl přiblížil asi nejvíc. Návrat Wese Cravena za kameru je hodně, hodně znát. Naštěstí v tom dobrém slova smyslu. Scény jsou zase napínavé, lekačky opět povedené a Freddy ještě děsivější! K tomu si připočtěte fakt, že ti nejlepší herci z této série jsou zpět a vyjde vám parádní horor, který si krásně hraje s realitou (bylo fajn vidět Roberta jako herce, ne jako Freddyho a podobně.) Během filmu si není možné nevzpomenout na jinou Wesovu sérii, Scream, která nápad s odkazy sama na sebe a hraní si se žánrem vzala ještě dál. Zhodnocení po všech dílech této série: Upřímně, pokud můžete, sežeňte si tyto filmy. Ale pusťte si pouze první, třetí, čtvrtý a tento díl. Na ty ostatní můžete zapomenout, jsou to průměrné horory s jedním dost podprůměrným kouskem. Nicméně Freddy je legenda po právu a zřejmě nikdo jiný neumí tak krásně říct "Bitch!". 80 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film je diametrálne niekde úplne inde ako predchádzajúce časti. A mne to celkom vadí. Režisér Wes Craven sa pokusil po rokoch oživiť legendu, ktorú sám stvoril. Sám seba zakomponoval do deja, tiež sa opäť do príbehu vracia Heather Langenkampf (Nancy Thompsonová), ktorá si v tomto filme taktiež zahrala samú seba. Scenár je dosť prepracovaný a svojim spôsobom i zaujímavý, ale veškeré kúzlo Freddyho Kruegera je preč. Osemdesiate roky skončili, jeho doba pominula. Z "Novej Nočnej Múry" som bol dosť sklamaný. *** ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Ačkoli nemám tyto "nastavované" kaše rád,musím říct,že tento díl mě docela příjemně překvapil.Freddy tady trochu změnil vizáž,místo obličeje popálenin,vypadá,jako by akorát neměl kůži,díky čemuž vypadá mnohem víc démonicky.Jinak ve filmu hraje většina hlavních protagonistů z prvního dílu,mě osobně docela překvapilo,že Robert Englund zahraje dobře i sympaťáka,naprosto odlišného než je Freddy(ne že by Freddy nebyl sympaťák :-) ).Přesto Craven prvním dílem ukázal,že dokáže využít možnosti a místy ,jak se říká,vařil z vody.I tak se dá říct,že Nová noční můra celkem důstojně zakončila celou sérii. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co dodat kouzlo uz se vytratilo nelibily se mi posledni 2 dily serie nelibil se mi ani tento pokus o jeji dalsi umele natahnuti napad sice celkem zajimavej ale jinak uz to nema cim prekvapit ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Wes má zase zlé sny a tak se opět pustil do psaní. Bodejť by taky ne, když se mu neustále zjevovala Rachel Talalay s vystrčeným prostředníčkem, jak dřepí nad mrtvolou kotelníka a křičí "Freddy is dead!". A na pomoc mu přispěchali i staří známí... Craven pojal závěr Kruegerovské série lehce sebeparodicky. Děj se točí kolem natáčení nového dílu Můry a divák tak dostává pocit, že sleduje dva filmy zároveň. Členové štábu začínají umírat za podivných okolností a noční můry pronásledují Heather Langenkamp i jejího náměsíčného syna. Ovšem Craven nezůstává jen u špatných snů a k šíření hrůzy užívá i telefony a televize. Robert Englund se tentokrát objeví dvakrát, a to v roli filmového i nového, "opravdového", Freddyho, který sice dostal hrůznějšího vzhledu (a nového svetru), ale ztratil na humoru. Mile působí otcovský vztah Johna Saxona k zoufalé Heather, který pramení z jejich první spolupráce na prvním a třetím díle Kruegerovské série. Snad jen závěr je poněkud uspěchaný a zmatený. Přesto i teď, po deseti letech, Craven dokazuje, že mu Freddy zůstal hluboko pod kůží, a že o nápady nemá nouze. Lepší závěr ´sme si ani nemohli přát. ()

Reklama

Reklama