Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Diskuze

pucii

pucii (hodnocení, recenze)

Apollyon09

Mi ten Váš názor na Židy příjde fakt šílený. Stejně tak na Shylocka, patrně mi více sedí názor Vojife.

Shylock, který jakožto Žid, neměl nárok na to se jakkoliv na tu dobu "vhodně" živit, prostě lichvu dělat musel. Jeho jediná obživa byl jeho majetek, který si proto musel za každou cenu střežit. Takový Žid v 16. století se mohl živit finančnictvím (tedy lichvou) a pak možná obchodem. Ale to velmi omezeně. Tedy neměli moc na výběr. Dále pak, jak již hra napovídá, ačkoli někde žili již po generace, stále se jednalo o cizince.

Antonio, Křesťan, zprvu na Shylocka plive a vysmívá se mu, když jej chce mít za přítele. Veřejně jej odsuzuje kvůli lichvě. A ani ne měsíc na to příjde za Židem, že chce jeho peníze? Žid je fakt tvrdý, že sjednal takovýto úpis. Ale na druhou stranu, kdo by dokázal být milosrdný, a když se Antonio nechce omluvit, nechce byt Shylockovým přítelem, kdo by pak tvrdý v úpise nebyl? Antonio příjde o všechen svůj majetek a náhle žáda o milost Žida, kterému se vysmíval, že si střeží majetek, chrání si jej a jede na úrok. A o co víc? Podílel se na útěku jeho dcery a dopomohl stát se jí Křesťankou, tedy patřit do skupiny lidí, kteří se Shylockovi vysmívají za lichvu, přičemž bez lichvy by dceru ani nemohl živit. Sám Antonio, kdyby se spravoval tak, že by půjčoval na úrok, asi by se do potíží nedostal. Jestli tady někdo vyčítá Shylockovi, že se dobrovolně vzdal se víry na úkor majetku, měl by si uvědomit, že Žid bez majetku je odsouzen k smrti v této době. Nemá právo pracovat a obchodovat s nulovým kontem, či půjčovat, to je nemožné. A Antonio, který se mu pouze vysmíval, polival, neměl pro Shylocka vlídné slovo, jej ještě jen tak misto vděku za život připraví o víru. To je fakt Křesťan, jak se patří. Prostě za ním přileze, jen kdyý potřebuje. Jinak je pro něj psem.... Obdivuju člověka, který by se zachoval jinak, než Shylock.

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

Vojife

Shylock je v práve, nikto o tom nepochyboval. Lenže bol hrabivý a nenásytný. Typický žid. A židov nikto nemá rád. Preto skončil ako skončil. A Shylock nie je rasista? Kresťanov nenávidí hádam viac, ako jeho snaď kedykoľvek, pre jeho odpornú a zhubnú povahu mohol kedy nenávidieť akýkoľvek človek. Úpis, ktorý si vybral bol len čistým výpalníctvom. Prišiel z ním kupec, pretože potreboval peniaze a ten mu ich požičal za nekresťanských podmienok.

Áno, Antonio nemusel podpísať, ale peniaze by nedostal.

Nakoniec Shakespeare poukazuje na zákernú povahu žida. Kvôli majetku a peniazom sa bol ochotný vzdať vlastnej viery. Viery na ktorú prisahal, že tú libru mäsa Antoniovi vyreže. Keby bol hodný svojej viery a nebol to len špekulantský a hrabivý židák, vyzeral by Antoniovi libru mäsa tak, ako prisahal na svojho boha a prijal by dôsledky svojho konania v zmysle pozemských zákonov.

Ale on tak neurobil, nedokázal sa vzdať ani vlastného majetku, ba na jeho ochranu ešte aj poprel vlastnú vieru. A to je povaha žida, v 16. či 21. storočí. Sú to komedianti, a ešte aj k tomu úbohí. Falošní, hrabiví a nenásytní.

Preto zakaždým skončia tak, ako vždy skončili. V getách a plynových komorách.

 

Tento film je klasika s excelentným obsadením. // 90 % (a židáci nech si tomu dávajú odpad, tak im treba!)

na příspěvěk reagoval pucii

Vojife

Vojife (hodnocení, recenze)

Jsem jediný, komu připadal Shailock ("Žid") naprosto v právu a nejsympatičtější postava? Vždyť se Antonio nemůže divit, vždycky byla ta možnost, že to nedokáže splatit, tak ten úpis nemusel podepisovat. Shailock měl na vyříznutí masa právo a chápu proč Antonia nenáviděl. Kdyby si ale alespoň Anonio uvědomil, že Shailockovi ubližoval a omluvil se. Aspoň tak, i kdyby to nic nezměnilo. Ale ne, on i těsně před tím, než se chystá vyříznutí masa nadává na židy. To mu teda pomůže, blbci. Navíc, Shailock, jak už jsem zmínil, měl právo na vyříznutí. Antonio to sám podepsal, jen proto, že ty křesťánci měli rádi Antonia nenamená, že by kvůli tomu měli (i soudci!) jít proti zákonu, ne? A ještě si tam připochoduje kníratej jemnopleťnej "doktůrek" s tenkym hláskem a všechno to rozhodne. Dokonce Shailockovi ješě udělí trest. Za c, proboha? Vždyť se ničím neprovinil. Ok, kdyby Antonia zabil, přestože si stejně myslím, že když Antonio podepsal úpis, že na to měl právo (kdyby to udělal vyříznutím libry masa), tak by třeba byla možnost ho trestat. Ale hrozit mu smrtí i když to neudělá a dokonce ho chtít přinutit ke křtu (v náboženství naprosto nepřípustné)?! Být Shailockem (i s tím, že by na mě celý život plivali, shazovali mne a utekla by mi dcera), tak Antonia aspoň zabiju, nebo se na něm pomstím, když bych měl umřít tak i tak. A je pro žida lepší umřít jako vrah než jako křesťan? Myslím že možná i jako vrah.
Ale dílo ani film nijak neodsuzuju, ukazuje to pravděpodobně celkem realisticky (až na směšně jednoduchý výběr skříněk, ale co, je to pohádka) tehdejší poměry. Jsem jen prosti rasismu, který to zachycuje.

na příspěvěk reagoval Apollyon09

Danny88

Danny88 (hodnocení, recenze)

Jedno z mojích najobľúbenejších a najlepšie spracovaných Shakespearových diel!

waxtrax

waxtrax (hodnocení, recenze)

... jo a ještě ať si sáhne do svědomí, kdo sem obsadil herce jménem Kris Marshall. Ten by možná ustál roli v nějakém seriálu TV Nova - maximálně.

waxtrax

waxtrax (hodnocení, recenze)

Od udělení 5 hvězd ustupuji kvůli naprsto "debilnímu" tleskání (tolik oblíbeného v US produkci) v střední části filmu a také pro nezvládlý patetický závěr při předávání prstenů, resp. odhalení kdo byl kdo. Škoda, že se ani při tak zdařilé adaptaci klasiky nelze vyhnout hollywoodskému patosu. 4*.

Gryffi

Gryffi (hodnocení, recenze)

Tady jsem, víc než kdy jindy, vnímala hudební složku, ze které mi opravdu běhal mráz po zádech.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

(+) Taky me nastvalo, ze se vsichni krestane postavili za toho idiota Antonia. Zid si chtel dokazovat jak ma pravdu a oni to prokoukli. Navic tak dokonale prevlecena zena! ///////////////////////// Aj, ted to zavani antikristismem. No, ale lid co pry zije podle knihy a pritom jeji porusovani zacina 2. prikazanim ... Nezdalo se mi ze by zid byl lakomy. Spis byl nasrany. A jestli muzete delat jenom do necisteho povolani - lichvy, tak vam to vleze na mozek. ///////////////////////// (+) Antonio byl idot to je jasne. Pristoupit na ten obchod by mohl bud idiot nebo lakomec. Znate prece "je lakomy ze by si nechal koleno vrtat". Shakespeare se Ten zid podle me lakomy nebyl. A je mi jedno ze to rikaji vsichni ucitele pisemnictvi (literatury). ///////////////////////// (+) Taky nechapu proc dcera tak posrala sveho otce? Zide preci drzivali pri sobe? Treba protoze vsichni drzeli proti nim? Anebo byla chytra a chtela jit do snatku s cistym jmenem. Zidum pry krestane odpousteli(tm) kdyz prestoupili na jejich viru. Sice ji celou dobu branil ... hmmm ///////////////////////// Film [1] s Jean Paulem Cesta Rozmazleneho Ditete ma otce obchodnika a dceru holku. A dcera sveho otce miluje. I kdyz dela do hoven. Tady dcera otce nenavidi i kdyz dela do penez. WTF ///////////////////////// (+) Take to nebylo protizidovske. To spis Shylock byl, kdyz nechtel zlato. :) ///////////////////////// [1] www.csfd.cz/film/32427-cest...tineraire-dun-enfant-gte/

hamani

hamani (hodnocení, recenze)

Klasická hra Mistra Shakespeara nijak neutrpěla převodem na plátno. Herecké výkony bezchybné, zkrátka radost pohledět . Poselství staré čtyřista let stále platí. plný počet.

murakamigirl

murakamigirl (hodnocení, recenze)

ÚŽASNÁ A STRHUJÚCA (to druhé hlavne vďaka hereckému vkladu všetkých 4 hlavných hercov) adaptácia...  Irons a Pacino za kormidlom jedného filmového korábu- tak to je lepšie ako tá najfantastickejšia predstava, fakt sa to MUSÍ zažiť (!) A propos, Pacino sa vyjadril, že Shylockov monológ (v dispozícii napr. aj v mojom komentári :) ) je 1 z najlepších rečí, aká kedy bola o antisemitizme napísaná. Ja mám z toho podobný pocit, NESKUTOČNÁ sila a ešte v Alovom prevedení, že... Nemám slov, Kupec sa mi strašne, strašne, strašne páči...... :)

burina

burina (hodnocení, recenze)

V hre mi Shylocka nebolo vobec luto, a mala som pocit, ze si to vsetko zasluzi. Naopak vo filme som mala pocit, ze ani tak nezmenili jeho spravanie ale spravanie ostatnych voci zidom. Napriklad scena kde Antonio opluje Shylocka sa tusim v knihe ani nenachadza. A mozno to bolo aj Al Pacinovym vykonom, ze mi Shylocka bolo na konci skutocne luto.

Trias

Trias (hodnocení, recenze)

Shakespearovu hru sice do podrobností neznám, nicméně její filmové ztvárnění mi přijde silně antisemitistické, což může méně vzdělaným divákům činit v hlavě nepořádek. Když jsem odcházel z kina, měl jsem pocit, že Shylock si zaslouží lepší osud. Asi jsem si moc zvykl na dobré konce, ale zde bylo jasně vidět jak v době renezance nefungovala komunikace mezi Židy a křesťany. Možná by k tomu na závěr chtělo aspoň přidat textové vyjádření. Všichni neznáme příčiny antisemitismu...

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama