Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době války Severu proti Jihu četař Leslie Harmon čelí válečnému soudu za to, že úmyslně zabránil zničení suchého doku, aby zachránil civilní obyvatelstvo, když základnu obsadili konfederáti. Seznámí se se slečnou Betty Stuartovou a vymyslí plán, jak špehovat námořnictvo Konfederace. Jakmile se k nim Harmon dostane, odhalí informace o výzbroji lodi s názvem Merrimack a zjistí, že je silně pancéřovaná a děla unijních lodí proti ní nemají šanci. Betty se dozví, že její milenec, poručík Jones, je nyní zástupcem velitele na Merrimacku a pokusí se Harmonovi zabránit v předání těchto informací, ale to se jí nepovede. Rozrušená se Jonesovi přizná ke své zradě a on odplouvá do války. Betty je zatčena pro podezření ze špionáže. V námořní bitvě Merrimack pod Jonesovým velením potopí několik lodí Unie. Poté připluje unijní Monitor a následujícího dne dojde k bitvě mezi Merrimackem a Monitorem... (TV Nova)

(více)

Recenze (8)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený film o památném boji Monitoru a Merrimacu (resp. Virginie). Na TV produkci výborná výprava a triky, příběh má taky něco do sebe a pro fanouška válečných lodí je příjemné se na to dívat. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Natočit napínavě a poutavě snímek o první námořní bitvě obrněných lodí by nezvládnul možná ani Michael Bay nebo James Cameron - koneckonců jde o extrémně pomalé, parou poháněné obry, které kolem sebe jenom pomaličku krouží a každou chvíli se zaseknou na mělčině. Z toho je opravdu těžké vykřesat drama. Režisér Delbert Mann, kterému bylo v době natáčení 71 let, se zřejmě snažil co mohl, ale ruce mu svazoval omezený televizním rozpočet. Nakonec jsou asi 2/3 stopáže věnovány špionážní zápletce, která možná odpovídá historickým faktům, ale působí k uzoufání nudně, televizně, jako z nějaké telenovely - herci a herecky v dobových kostýmech něco deklamují v laciných kulisách, škoda slov. Tyto pasáže je snad lepší přeskočit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět z dějin amerického vojenského námořnictva  1)  pokazilo chvílemi nesmyslné počínání postav. Podivná špiónka se slabostí hned pro tři muže najednou mi do příběhu sedla jako pěst na oko. Ostatně celá role té ženy mi připadala jen jako způsob, jak do převážně mužského (logicky) obsazení namontovat ženskou postavu._____ 2)  K porozumění ději doporučuji přečíst si něco o bitvě na Hampton Roads, protože jinak se ve filmu můžete trochu ztrácet, jak se stalo i mně. Ne, že by na tom nějak záleželo._____ 3)  K rekonstrukci "nejkrutější námořní bitvy občanské války" posloužily modely lodí Monitor a Merrimack ve velikosti jedné třetiny. Pro filmařské účely bylo znovu vyrobeno 10 děl v původní velikosti. Bitevní scény byly natočeny ve velké nádrži v Pinewood Studios v Anglii._____ 4)  Vedle 24letého Reeda Diamonda (špeh Leslie Harmon) mě zaujal i 42letý Philip Casnoff (pobočník por. Guilford). ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Po Ponorce Hunley (1999) další vynikající televizní historický snímek, který si nadšence válečné historie podmaní spoustou zajímavostí a neurazí ani technické zpracování. Střetnutí Marimaku a Monitoru je dostatečně realistické, není to žádné přestřelka loděk na dálkové ovládání. O něco slabší je příběhová dějová linie, kterou je třeba brát jako nutné zlo. Těžko by se točily filmy jen pro fandy válečné historie, obzvláště u televizní tvorby se musí myslet i na širší „laickou“ veřejnost. Přál bych si víc takových filmů. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mně překvapil hodně a velmi příjemně. Dokonce bych to zařadil mezi nejlepší díla s danou tematikou a kromě oné "válečné" složky mně zaujala i ona špionážní. A pokud si někdo myslí, že to je naivní a nesmyslné (osoba Virginie Madsen), ať se seznámí s historií - ale takhle to skutečně ve své době fungovalo. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Film jsem tipoval na rok vzniku 1978...toporne a zdlouhave. Udalost kterou film popisuje je zajimava ale dela to tak nejak nesikovne. ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrný film, ale s velmi zajímavým tématem - první bitvě obrněných lodí, která se odehrála za americké občanské války. ()

Reklama

Reklama