Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 030)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Možná by neškodilo, kdyby tento snímek viděl pan Klaus...Myslím, že říkat cokoli navíc, je zbytečné, protože "Brokeback Mountain" musí člověk vidět a prožít "na vlastní kůži". Kdybych měla jen dodat, čím si mě získal nejvíce, byla by to neuvěřitelně krásná hudba, bezchybné herecké výkony obou "teplých kovbojů", kamera a nádherná drsná příroda, ve které se zrodila stejně nádherná a drsná láska. # 19.3.2006: Ačkoli je to už nějaký ten pátek, co jsem shlédla "Brokeback Mountain", stále ještě o něm přemýšlím. Ráda bych se vrátila ke dvěma nadějným hercům současného Hollywoodu, protože, troufám si tvrdit, pro oba znamená tento snímek přelom v jejich kariéře. Pokud bych měla obě postavy porovnat, byl pro mě z hlediska psychologického vývoje zajímavější Ennis Del Mar (mumlající Heath Ledger), pro něhož vyrovant se se svojí odlišnou sexuální orientací znamenalo žít hořký uzavřený život opuštěného vlka-samotáře. Zato Jack Twist (ztvárněný Jakem Gyllenhaalem - být Bradem, Tomem a dalšími, koukám si tohle jméno pěkně rychle zapamatovat) mi přišel na první pohled průhlednější, jednodušeji napsaný. Byl to on, kdo svoji "pravou tvář" příliš netajil a svedl Ennise (u kterého mám pocit, že si vlastně dlouho nebyl vůbec jistý, kým je a bez Jacka by mu možná déle trvalo připustit si "pravdu"). Ovšem musím podotknout, že jsem úplně zírala, když se mi Jake před očima měnil z obyčejného kluka v typického Texasana se všemi atributy tohoto archetypu. Nominace na Oscara tu byla zcela na místě. Jenže měla jsem také pocit, že Jack narozdíl od Ennise žije docela šťastný život, že tolik netrpí rozpolcením mezi tím, co je společensky akceptované, a co je skutečně přirozené. Jack žil život nenaplněný, ale narozdíl od Ennise měl možnost alespoň načas uniknout. Snad až v závěru při jedné z nejkrásnějších scén u jezera ("Kéž bych tě dokázal opustit") mi došlo, že nic není takové, jak to na první pohled vypadá. Tímhle si mě scénárista, potažmo režisér, dokonale získal. Umocnění pocitů navíc pomáhal onen přesně zvolený kontrast charakterů, jedna postava bez druhé by nikdy nedostala takovou hloubku. Mám pocit, že na kontrastu bylo založeno i mnoho scén prostředí (příroda x město), jejichž tichá krása (ano, i špinavý zapadákov může být chvílemi krásný, byť na krajinu kolem Brokeback Mountain nemá ani zdaleka) byla jedním z nejlepších prvků filmu. A každá z postav pohybujících se v promyšleném a citlivě vystavěném scénáři dokonale splnila svoji funkci, díky čemuž celek ideálně fungoval. Snímek se tak dokonce obešel bez vyhroceného a gradovaného závěru a docílil divácké katarze střídmým obrazem reality. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už je to tady zase. Vidím 80% průměr a nechápu. Stejně jako u King Konga tak i tady musím ohodnotit film jinak než většina ostatních uživatelů. Začnu u dvojce Heath Leadger a Jake Gyllenhaal. Jejich výkon je kvalitní, ale že by z toho koukal oscar? Pro mě rozhodně ne a dávat oscara za odvahu líbat se s klukem(a ješte mají i zaplaceno) to už chce odvahu. Jsem rád, že Oscara nedostal ani jedena nemusím tedy křičet a vzivat bohy, aby napravili toto zvěrstvo. Nevadí mi, že hlavní postavy jsou homosexuálové (nebo bi ? :D), ale vadí mi jak je s jejich sexuálním zaměřením naloženo. Film vypráví první půl hodinu o jejich prvním a hlubokém setkání, aby zbytek filmu vyprávěl cca 30ti letou historii jejich vztahu. Film má 130 minut a já vám říkám, že kdyby se zkrátil na 100 byl by hutnější, silnější, méně nudný a ani jedna hlavní postava by ve své vykreslenosti nijak neuvadla. To se nekoná a film vás zahltí dvěma muži, kteří se mají rádi, ale nemohou to přiznat a tak svou lásku skrývají a doufají... Jenže je to láska? Už fakt, že jeden si dojede pro prostituta a užije si je sám o sobě nevěrou a tím značí i konec jedné velké lásky. Ang Lee to je režisér velmi komplikovaný a nebojím se říct, že pro mě jen lehce nadprůměrný režisér. Žádný z jeho filmů nebyl dokonalý. Vždy jeho filmy jsou dokonalosti blízko, ale pak přijde on a přidá zbytečných 30 minut k dokonalému filmu a vytvoří paskvil krásy a nudy. Jsem rád, že jsem tento film viděl a už ho nikdy vidět nechci. O homosexuálech jsem toho viděl možná až moc(Philadelphia, Andělé v Americe apod.) a tento film se řádí mezi to horší, nudnější, nevydařené a nezachrání to ani zamilovaná dvojce Gyllenhaal+Ledger a jejich rychlovka. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch autentočtějších filmů o homosexuálech, i když asi ne nijak přelomový. Dlouho po tom, co jsem se na něj dodívala v kině jsem se snažila přijít na to, co mi v tom chybělo. Proč jsem neměla nutkání přeběhnout do kinosálu vedle a dát si to celé znova. V hercích pravděpodobně problém nebude. Heath Ledger se konečně vymaňuje ze stereotypu svých milovnických rolí, i když mojí oblíbenější postavou byl už od počátku Jake Gyllenhaal. K tomu přidáte krásnou přírodu, sympatický scénář... a chybí to, co by mě přimělo řařadit Zkrocenou horu k tomu lepšímu, co jsem kdy viděla. A to citlivější režie. Nemám nic proti umění Anga Leeho, ale přece jen... v celém příběhu chybělo něco, co by vás přimělo skutečně věřit celé té velké lásce. Emoce. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, nebudu řešit, jestli si film nějakou tu zlatou sošku zasloužil, nebo ne a jestli ho kritici vychválili do výšin a diváci přijali vlažně s nedůvěřivou grimasou ve tváři. Já jsem viděl velice dobře natočený, zahraný a ohudebněný snímek o nenaplněné lásce dvou mužů, který se nesnažil zbytečně emočně útočit a přitom nenudil. Říkejte si co chcete, ale já plně oceňuju odvahu a poselství/myšlenku pana režiséra, protože by se asi nenašlo moc tvůrců, kteří by si na takový film troufli. Samozřejmě by se dalo diskutovat o tom, jestli se té homosexuální lásce dá věřit, ale já takovou nepoznal (alespoň zatím :-D) a tudíž nemám potřebu ji zpochybňovat. A když se podívám na film jako na celek, tak mu můžu vytknout jen a pouze jeho délku a natahování některých scén. Hodnotím 4*, zhlédněte a přeberte si to sami. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh, fantastické herecké výkony doslova všech (nedá mi to a vyzdvihnu Ledgera a Michelle Williams), neskutečně kýčovitá příroda a nádherná hudba, to jsou obrovské klady Zkrocené hory. Ang Lee natočil opravdu krásný a citlivý film, nic nevylepšuje, nic nepodceňuje, jen vypráví. Malinko mi vadily jen dva pohledy do minulosti, mně osobně tam vůbec nesedly. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Ang Lee pro jeden záběr potřeboval, aby se ovce napila z potoka, ale nezadařilo se. Ovce pijí totiž jen ze stojaté vody. (imro)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama