Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 030)

golfista 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že Ang Lee patří k mým úplně nejoblíbenějším režisérům.... Tentokrát si zvolil téma vztahu dvou mužů, kteří žijí v podstatě "normální" život, ale jejich vzájemné citové pouto z mládí je silnější, než všechno co kdy poznali. V dané době je ovšem oficiální přiznání takového vztahu prakticky nemožné, takže se jejich plný projev citů soustředí na pár společných dní v roce strávených na Brokeback Mountain.... I když mám k tomuhle tématu dost odtažitý vztah, tak nad mojí nechutí zvítězilo na celé čáře zpracování. Skvělá režie, výborné vedení herců a jejich bezchybné výkony ve mně zůstanou ještě dost dlouho..... Nevím, co si akademici budou při hlasování léčit, ale tohle je opravdu vážný kandidát na zlatou sošku (určitě za režii).... Je to tak 90%, ale jak říkám, pro Anga Lee mám slabost... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Až teď a tady jsem pochopil, jakého herce jsme ztratili v Heathu Ledgerovi. Mistrovsky napsaná a zrežírovaná “neobvyklá westernová romance”, zasazená do neskutečných exteriérových kompozic, ale současně vnitřně silně komorní, se skrývanými emocemi a tragikou dlouhodobě nenaplněného štěstí na dosah ruky. Ang Lee vede hlavní i vedlejší herce v obrazech a střihové skladbě jako kdyby maloval obraz. V atmosféře drsného amerického retrovenkova skládá dokonale soustředěnou mozaiku tichých tužeb a snů, do které chladný horský vítr a prérijní prach váhavě propouštějí tóny decentně dokreslující Santaolallovi hudby. Co scéna, to filmařsky precizně zhotovený krok v budování charakterů a vyprávění příběhu pokrývající dvacet let života dvou lidí, kteří nemohli žít ani spolu, ani bez sebe. A života lidí kolem nich, ovlivněných z toho pramenícími smutnými událostmi. ___ Brokeback Mountain mě rozsekal minimalistickým uzavřením příběhu nejdůstojnější formou filmového umění - bez náznaku kýče či ždímáním slz jinými filmovými prostředky než tichým dořečením příběhu mimo obraz, které se tak silně propojí s předešlými událostmi, až z toho puká srdce. Tyto smutné gay romance, když se povedou jako tady nebo v Call Me By Your Name, mají v trápení postav pro jejich společenskou odlišnost a nepřejícný osud mnohem dramatičtější podklad než tradiční hetero vztahovky. Nejspíš taky proto, že najít si novou holku, když to s tou předešlou nevyšlo, je o tolik jednodušší, než najít silné propojení s někým z dvou procent populace. Asi to bude jako pro filmového fandu jednou za pár let vidět takto zrežírovaný film. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na růžové boa, kroutění zadkem, přehnanou gestikulaci, ukňouranou intonaci a vůbec na vžité archetypy, jak má vypadat homosexuál. Přesto, že u přátel Ennise a Jacka nic z toho neplatí, dojde k lásce. Ang Lee ji zasadil do krásné přírody podmalované libozvučnou hudbou, dal nám vědět, že lásce není přáno, ať už dobou, předsudky, nechutí nebo strachem s tím vyjít na světlo boží a čelit světu. Láska "přikrytá" sňatky a dětmi ale nehasne, přestože jak u jejího zrodu, tak v průběhu let chybí k jejímu potvrzení a našemu přesvědčení o ní události s velkým U, protože vzájemná přitažlivost, fajn kamarádství a kočkování uprostřed divukrásné přírody ještě lásku na věky věků nedělá, a to je ta 1* do maxima. Než jsem k filmu sedala, říkala jsem si, jak jsou oba chlapi dobře vybraní a byla jsem fakt hodně zvědavá, jak se s tím poperou, a zatímco Heath mi přivodil mírné rozčarování, tak "Donnie"........ :-)) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem pochopil takto: A) V každém z nás je kus latentní bukvice. B) Osamění a sociální izolace dvou hetero "honáků" vede nutně k ruptuře konečníku. C) Sexuálně frustrovaný cowboy pohrdne ztepilou kravkou, vraným koníkem či jiným rozkošným horským zvířátkem (Divné, že? Zoofilové jsou přece taky normální lidi - bez jakékoliv ironie!! = SPOILER KE DVOJCE "Zkrocená nora"). D) Víckrát už nejedu s kámošem kempovat bez bab. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Velký omyl všech těch akademií, komisí a porot. Ang Lee promarnil velkou šanci, kterou mu věnovali výteční Jake Gyllenhaal a Heath Ledger, živočišné sexuální výboje mezi nimi a dojemná hudba Gustavo Santaolalla. Jenže když si odmyslíte homosexualitu, nezbude víc než nafouknutá a ve stopáži přetažená romance, která by v podání muže a ženy málokoho zajímala. Horské exteriéry a malebná kamera občas zavánějí kýčem a silné okamžiky ztrácí glanc pod zátěží falešných paruk, nalepených knírů a pochybného poklonkování aktuálnímu tématu. V zámoří ať si vavříny pro Zkrocenou horu klidně lečí netoleranci, přetvářku a úzkoprsost v americké společnosti, já ale necítím důvod, proč bych měl všední romanci o ne-zas-tak-neobyčejném vztahu povyšovat až k úrovni Tygra a draka. Pokud vás zajímá homosexualita, sáhněte po X-Men 2. Singer je chytřejší. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2018, Oscar 3 : Režie, Hudba, Scénář - A + 5 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Heath Ledger, Herec VR - Jake Gyllenhaal, Herečka VR - Michelle Williams, Kamera . . . . . . . Zlatý Lev ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hezký film, s podmanivými obrazy a pozvolným tempem vyprávění, které rezonuje mému vkusu. Ale do 5* tomu něco chybí. Především jsem tak úplně neuvěřil hloubce vztahu obou kovbojů. V podání Anga Lee jejich sexuální sblížení vypadalo pouze na dočasný románek, oblouznění dvou lidí uprostřed samoty hor, ale aby to byl tak silný a věrný vztah, který je tak vášnivý i po čtyřech letech, zaplněných utváření maželských vztahů a lásce k dětem, muselo by tam být něco víc, něco, co se utváří měsíce a léta vzájemným životem a překonáváním překážek. To mi tam chybělo, proto jsem nevěřil jejich vášnivé líbací scéně při opětovném setkání, ale berte to prosím jako hodně subjektivní pohled na věc. Jinak to bude jenom samá chvála, protože to co předvedli Ledger s Gyllenhaalem se nedá nazvat jinak než óda na herecký koncert a hlavně kvůli nim, krásné kameře a nenápadnému, ale působivému hudebnímu podkresu stojí za to tenhle film vidět. Ovšem smršť emocí nečekejte, ty během celého filmu spíš tak nenápadně vyplouvají na povrch. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Podle mě byl kolem Zkrocené hory zbytečně velký humbuk. Ano, scénář je skvělý, režie také, Jake a Heath jsou skutečně výborní, ale avizovanou kontroverzi ve filmu rozhodně nehledejte a u mě je ještě jeden problém - ani trochu se mě tenhle příběh nedotkl. Ač se všichni tvůrci a aktéři snaží sebevíc, prostě si nemůžu pomoct (a protože nechci spoilerovat, tak nemůžu ani napsat, která scéna měla být podle mě hodně silná a mě nechala naprosto chladnou). Přestože jde o po všech stánkách velmi povedený snímek, mám takový pocit, že za pár dní si na něj ani nevzpomenu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Oscarová bublina dekády. Dva vynikající herci se potácí v dějově vyprázdněné (ne)tradiční lovestory o nenaplněné lásce, které k dokonalému oscarovému kalkulu chybí akorát to, aby se staly součástí milostného příběhu i ovce. Nehodlám srážet nasazení herců, které je vpravdě excelentní, ani Leeho vedení, které plně slouží příběhu - scénář, to je to, s čím mám problém. Za celé dvě hodiny se stalo co? Dva chlápci se asi 10x setkali, během toho si jeden nechal narůst knír, druhý se rozvedl a zakončili to pneumatikou a slibem. A to je všechno? Cival má recht, v podání muže a ženy by to málokoho zajímalo. Oscar podobně „vydřený“, jako ten pro Happy Feet – trendy předávají ceny. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ano, drama o homosexuálních kovbojích je přesně ten filmový žánr, který odpudí všechny, kromě kritiků. Zní to děsně nudně a artově. Zkuste však zapomenout na předsudky a prostě jít do kina kvůli zážitku, na téma nehledě. Zkrocená hora je maximálně nepatetická a spíš než film připomíná časosběrný dokument o dvou zamilovaných kovbojích. Život není jako film, ale tenhle film je jako život. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, Cival, Faidra, dobytek, liborek_, mm13, jahol, Jordan, Triple H, Prejza, aliajas ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film, který na nic nespěchá a na všechno jde pomalejší, ale o to kvalitnější cestou. Příznivci krásných, ne kýčovitých obrázků si přijdou na své, přijdou si na něj i ti, co ocení kvalitní hudbu a také příznivci "jiné" lásky. Jo a opravdu mě překvapil Heath Ledger. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Stejně tak jako leporelo pro děti, je i tato obrázková skládačka natočena neskutečně podmanivě a postavy se na ní nádherně vyjímají. Jenže nějaký hlubší citový dopad to v té svojí malebnosti absolutně vynechává, čemuž bohužel dopomáhá velmi opatrná práce s provokativní tématem, jelikož být ten vztah rozvinut mezi heterosexuály, byla by z toho dokonalá esence kýče, což při tématu homosexuality vypadá spíše jako laciná póza než snaživá demýtizace nejen divokého Západu a kovbojů jako drsných chlapů, ale i homosexuality jako takové. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Homo-témata mě nechávají vesměs chladným (ještě že tak, kdybych nebyl chladný, musel bych být logicky teplý). A tady to dlouho vypadalo podobně chladně, zdálo se to na jasnou trojku. Ale tak nějak v poslední půlhodině jsem ten film začal vnímat jakoby (tohle slovo v poslední době říkám skoro v každé větě, není to jakoby divné?) jinýma očima. Buď se mi trochu zamazaly brejle, anebo se mi pod kůži dostala ta síla vztahu (byť ne zcela přirozeného) dvou kovbojů, skvěle zahraných Gyllenhaalem a Ledgerem. Krom jejich herectví ještě musím ocenit práci maskérů, oba herce nechávali v ději stárnout naprosto přirozeně, takže si člověk ani neuvědomoval, že leckdy mezi dvěma scénami proběhlo pár let. Takže nakonec se to vyšplhalo na poctivé čtyři hvězdy a tchajwanský Ang-Lee-Chan si zapsal další kvalitní zářez do své režijní pažby. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $83,043,761Tržby Celosvetovo $178,062,759Tržby za predaj DVD v USA $31,338,090 //počet predaných kusov 1,853,765/40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už je to tady zase. Vidím 80% průměr a nechápu. Stejně jako u King Konga tak i tady musím ohodnotit film jinak než většina ostatních uživatelů. Začnu u dvojce Heath Leadger a Jake Gyllenhaal. Jejich výkon je kvalitní, ale že by z toho koukal oscar? Pro mě rozhodně ne a dávat oscara za odvahu líbat se s klukem(a ješte mají i zaplaceno) to už chce odvahu. Jsem rád, že Oscara nedostal ani jedena nemusím tedy křičet a vzivat bohy, aby napravili toto zvěrstvo. Nevadí mi, že hlavní postavy jsou homosexuálové (nebo bi ? :D), ale vadí mi jak je s jejich sexuálním zaměřením naloženo. Film vypráví první půl hodinu o jejich prvním a hlubokém setkání, aby zbytek filmu vyprávěl cca 30ti letou historii jejich vztahu. Film má 130 minut a já vám říkám, že kdyby se zkrátil na 100 byl by hutnější, silnější, méně nudný a ani jedna hlavní postava by ve své vykreslenosti nijak neuvadla. To se nekoná a film vás zahltí dvěma muži, kteří se mají rádi, ale nemohou to přiznat a tak svou lásku skrývají a doufají... Jenže je to láska? Už fakt, že jeden si dojede pro prostituta a užije si je sám o sobě nevěrou a tím značí i konec jedné velké lásky. Ang Lee to je režisér velmi komplikovaný a nebojím se říct, že pro mě jen lehce nadprůměrný režisér. Žádný z jeho filmů nebyl dokonalý. Vždy jeho filmy jsou dokonalosti blízko, ale pak přijde on a přidá zbytečných 30 minut k dokonalému filmu a vytvoří paskvil krásy a nudy. Jsem rád, že jsem tento film viděl a už ho nikdy vidět nechci. O homosexuálech jsem toho viděl možná až moc(Philadelphia, Andělé v Americe apod.) a tento film se řádí mezi to horší, nudnější, nevydařené a nezachrání to ani zamilovaná dvojce Gyllenhaal+Ledger a jejich rychlovka. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Larry McMurtry, Diana Ossana .. Žádný přehnaný hype, přetvářka nebo růžové příkrasy, ale pouze hodně dobrý film o zvláštním vztahu dvou lidí. Láska má mnoho podob, pěkných začátků, různých nástrah a smutných konců. O tom všem je tento film. Komorně natočený, mistrně zrežírovaný, protkán krásnými záběry, minimalisticky přesnou a velmi pěknou hudbou a silným příběhem. Nebýt mírného protahování některých scén, formální chybu bych nenašel. Zato bezchybné jsou herecké výkony. Milenci Gyllenhaal a Ledger jsou zkrátka dokonalí a věřit se jim dá každé gesto, dialog i akt. Nebudu řešit Oscar ambice a šance byť v jakémkoliv kategorii .. to vyřeší skupina jiných a Vám nezbude než je jen suše akceptovat. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Ang Lee je zkrátka génius. Takhle silný film jsem už dlouho neprožil. Příběh mě naprosto usadil a převálcoval. Film o nešťastné lásce je odvyprávěn strhujícím způsobem a přesto často jen v náznacích a rozhodně naprosto nekýčovitě. Oba herci byli vynikající, můj favoritem je hlavně Jake, u Heatha mi přeci jen trošku vadilo jeho mumlání. Scéna, kdy se po čtyřech letech setkají, vyvolala v sále smích a na mě to přitom působilo jako neskutečně smutný okamžik. A takových silných scén je ve filmu spoustu. Věta "proč já tě jenom nedokážu opustit!" mi ještě bude znít nějakou dobu v hlavě. Hudba mi moc geniální nepřišla, kamera byla výborná, příroda krásná, ale to pro mě byla kulisa a určitě pro tyhle prvky film tak vysoko nehodnotím. Pro mě to určitě nebyl film, kde by se nic nedělo. Já si z filmu vzal hlavně příběh o nešťastné lásce, o tom, jak vynucená přetvářka dělá všechny nešťastné (včetně manželek). O strachu z okolí, zkrátka o tom, jak se těžce vyvíjí milostný vztah v krajně nepřátelském prostředí. A právě proto, že se tu i řeší témata přetváření se, lží ze strachu z okolí (a to i lhaní sobě) a tabuizovaného vztahu, nejde říct, kdyby to nebyl homosexuální vztah, byl by to klišoidní milostný příběh. Protože téma homosexuality tu hraje klíčovou roli a je to asi jako říct, že kdyby v Dokonalé bouři nebyla bouřka, tak ten film je jen nudným příběhem pár rybářů co jedou na klidném moři na ryby. Samozřejmě, že by byl nudný - protože Dokonalá bouře je o bouřce a Zkrocená hora je o homosexualitě. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Mužská lovestory, ktorú som zo začiatku chybne podcenil, aby ma následne s každou ubehnutou minútou k sebe pripútala silnejšie hereckým minimalizmom a zároveň aj tým, čo ostalo nevypovedané, za to mimoverbálne emočne skvelo prestreté. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zkrocená hora je nádherný snímek. Navíc je však jedním z těch několika zásadních filmů americké filmové historie, jedním z těch několika demýtizačních děl, které nejsou natočeny jen kvůli zábavě, ale kvůli čemusi vyššímu, kvůli zboření přežitého mýtu, jenž symbolizuje nějakou éru americké historie. Ang Leeho opus v sobě spojuje hned několik kontroverzí. Demýtizace hrdinného kolonizování amerického západu již proběhla v několika filmech (vzpomeňme kupříkladu Tanec s vlky...), o tom, že cowboy coby ztělesnění pýchy a hrdinství americké historie je pouhý přelud, jsme se již na plátnech kin také několikrát přesvědčili (Půlnoční kovboj...), ale Ang Lee nyní demýtizuje další bolavé místo puritánské konzervativní Ameriky - přesvědčení o přirozenosti až jakési vyvolenosti heterosexuálního vztahu. Není náhoda, že oba hlavní hrdinové, američtí cowbojové, patří v šedesátých letech na úplné sociální dno a jejich práce je mírně řečeno společensky nedoceněná. Ve světě naprostého dlouhodobého odloučení, bez žen a civilizace, pomalu odbourávají svůj kulturně vytvořený heterosexuální stereotyp a v panensky čisté Wyomingské přírodě zažívají milostnou romanci. Pro mě jakožto heterosexuála bylo místy také těžké přijmout tuto premisu, chápu tedy, jak bolestné to musí být pro diváka amerického, když je homosexualita (či možná přesněji bisexualita) přítomna právě ve světě americky čistých bílých hrdinů, navíc hrdinů - symbolů spojených s mýtickou érou osidlování Ameriky... Na příkladu tohoto nádherného emocionálního snímku je nejlépe vidět, jakou pouť, co se týče emancipace a svobody, Spojené státy za těch několik málo desítek let urazily. Vznik takovéhoto díla byl ještě před desítkou let zcela nepředstavitelný a nemožný... (příznačné je samozřejmě i to, že ho nyní iniciuje umělec - imigrant) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Utahanost nade vše ostatní. Může těšit Leeho režie v jednotlivých scénách, herecké výkony či uvěřitelné vztahy mezi všemi charaktery... Jenže vše zastíní u-t-a-h-a-n-o-s-t, která je tak ohromná, že vám vlastně vůbec nedovolí do snímku proniknout (či spíše v tomto případě penetrovat?). Osobně bych také ocenil, kdyby si Gyllenhaal s Ledgerem prohodili role, jelikož druhý jmenovaný se do mlčenlivé role moc nehodí, byť jí zvládá. ()

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama