Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 027)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Larry McMurtry, Diana Ossana .. Žádný přehnaný hype, přetvářka nebo růžové příkrasy, ale pouze hodně dobrý film o zvláštním vztahu dvou lidí. Láska má mnoho podob, pěkných začátků, různých nástrah a smutných konců. O tom všem je tento film. Komorně natočený, mistrně zrežírovaný, protkán krásnými záběry, minimalisticky přesnou a velmi pěknou hudbou a silným příběhem. Nebýt mírného protahování některých scén, formální chybu bych nenašel. Zato bezchybné jsou herecké výkony. Milenci Gyllenhaal a Ledger jsou zkrátka dokonalí a věřit se jim dá každé gesto, dialog i akt. Nebudu řešit Oscar ambice a šance byť v jakémkoliv kategorii .. to vyřeší skupina jiných a Vám nezbude než je jen suše akceptovat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, do čeho jdu, ačkoliv moje první zhlédnutí je dobrých deset let staré. Film Anga Leeho ale potvrzuje, že některé kousky potřebují dozrát. Poznali se jednoho léta na začátku šedesátých let coby pastevci ovcí. Zamilovali se o pár týdnů později. Táhlo je to k sobě nejednu sezonu. Podmračený zamlklý Heath Ledger a ukecaný houževnatý Jake Gyllenhaal naprosto selžou v tradičním mužství. Nešlo jen o alkoholem prosáklou noc, kdy byla sakra zima a ve stanu příjemně teplo. Tohle mělo hlubší základ, který pečlivě střežili po další dekády – a jejich rybářské výpravy nikdy nebyly o prutech a udicích. Čas ale nejde vrátit, dobu také nelze vyměnit, síla vztahu a naděje se tak pomalu vytrácejí. Stejně jako se jednomu z kovbojů ztratí košile. Lee je za kamerou suverénní (rád zkouší nové žánry a žádného tématu se nebojí), stejně jako herci před ní. Lepší mi přijde Ledger, který je ve svém ztvárnění hluboce citlivý, zoufalý i nerudný, pronáší spíš úsečné věty, které drtí přes zuby, než aby chtěl vést nějaké dlouhé dialogy, od image snadno čitelného krasavce se odpoutal dokonale. Svou přirozenou potřebou je zahnaný do kouta a netuší, jak z něj ven. Herecky se musí líbit i dámy v pozadí: Michelle Williams a (tehdy „princeznovská“) Anne Hathaway. Pomalá atmosféra mi seděla, stejně jako emoce, se kterými se pečlivě pracuje. 80% ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Film jenž diváka převálcuje už jenom svým toliko ohraným námětem "zakázané lásky". Tato tématika mě vždycky něčím přitahovalo, ať už to byla Romeo a Julie či Markéta Lazarová. Zde je tatto láska nazírána trochu z jiného úhlu. Což si myslím že filmu jenom prospělo. Pokud tento film zaznamená aspoň mírnou vlnu detabuizace tohoto tématu budu jenomrád, ale i kdyby ne tak se jedná o zcela dechberoucí snímek. Přes mnohé reptavé hlasy na přílišnou délku filmu, mě se 130 zdálo tak akorát a dokonce možní i trochu málo. Lee za tu dobu stihl všechno krásně vykreslit a navodit nádhernou "kovbojáckou" atmosféru. Jen škoda že víc nevykreslil pobyt na Zkrocené hoře. Přestože se tomuto věnoval celých 45 minut, i tak se mi ten začátek vztahu zdál příliš zkratkovitý. Postupný vývoj postav byl skoro dokonalý. Ty ony drobné konflikty, který tento zakázaný vztah vyvolával, byli onou solí filmu. Co se týče herců nezbavil jsem se rozpačitého dojmu z Ledgera, na kterého jsem si musel zvyknout, i když ke konci jakoby rozehrál oscarovou ligu mistrů. Zato z Jakea bude jednou herecký mistr. Ten kluk má nedostižný herecký talent. Ten film je skutečným srdečním zážitkem, škoda jen že někdo si ho nechce vychutnat kvůli své malosti a předsudkům. Doted nezapomenu na poslední větu filmu: "Jacku, přisáhám..." PS: Ta hudba na Oscara vážně neměla. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Oscarová bublina dekády. Dva vynikající herci se potácí v dějově vyprázdněné (ne)tradiční lovestory o nenaplněné lásce, které k dokonalému oscarovému kalkulu chybí akorát to, aby se staly součástí milostného příběhu i ovce. Nehodlám srážet nasazení herců, které je vpravdě excelentní, ani Leeho vedení, které plně slouží příběhu - scénář, to je to, s čím mám problém. Za celé dvě hodiny se stalo co? Dva chlápci se asi 10x setkali, během toho si jeden nechal narůst knír, druhý se rozvedl a zakončili to pneumatikou a slibem. A to je všechno? Cival má recht, v podání muže a ženy by to málokoho zajímalo. Oscar podobně „vydřený“, jako ten pro Happy Feet – trendy předávají ceny. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh zakázané lásky dvou mužů na mě dost silně zapůsobil. Ze začátku to pro ty dva bylo takové náhlé poblouznění, ale časem to přerostlo v lásku a oni musí čelit svým niterným touhám a i když by nejraději byli spolu, vědí že je to v té době naprosto nemožné a tak nemůžou být štastní jak oni tak i jejich rodiny. Ang Lee natočil citlivý příběh a oba hlavní představitelé (Heath Ledger a Jake Gyllenhaal) své role výborně zvládli. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Ve filmu je 75 speciálních efektů, z toho 15krát jsou to digitálně namnožené ovce. Z potřebných 2 500 jich totiž bylo dostupných jen 700. (imro)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama