Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Vřískot od mistra hrůzy Wese Cravena byl kritikou pasován na nejlepší hororový thriller 90. let. Obyvatelé malebného městečka (mezi nimi Drew Barrymore, Courteney Cox a Neve Campbell) se postupně stávají obětmi lstivého psychopata s pokřivenou láskou k hororovým filmům. Když maskovaný vrah pokračuje v napodobování filmových masakrů v opravdovém životě, začne byt jasné, že rozluštit tuto záhadu znamená být zavražděn. Vřískot je stále velmi populární u širokého publika zvláště pro svůj jedinečný styl a morbidní humor. Rozesměje vás, dokud nezačnete... vřískat. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (725)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Craven tvoří "něco" bez tvaru, zápachu a výsledného efektu. Vřískot není ani hororem (kvůli komediálním prvkům), ani parodií/komedií (kvůli hororovým prvkům) a oboje dohromady věru fungovat nemůže. Vše je napůl cesty, tudíž se výsledek ztrácí v přeplácanosti a průměrnosti celkové výslednice. Úvodní scéna s telefonem je povedená, stejně jako nejasnost maskovaného zabijáka, ovšem jinak je to typická teen vyvražďovačka. A to pomrkávání režiséra na diváky jsem taky jaksi příliš často neregistroval. Buď jsem totální filmový negramot, nebo tam jednoduše není moc co vidět. Průměr, aneb oproti dalším dílům ještě solidní porce zábavy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

#1 Scream. Scénář Vřískotu je jen logickou odpovědí na mediální a společenský vývoj v první polovině 90. let. Filmy jako Pulp Fiction a Takoví normální zabijáci posunuly hranice a Wes Craven byl dvakrát na správném místě a ve správnou dobu. Poprvé, když si přečetl čerstvý scénář Kevina Williamsona, a podruhé, když souhlasil s tím, že ho natočí. Teenagerský slasher nikdy nebyl tak zábavný, strašidelný a chytrý zároveň. Cituje se tu cokoli a kdykoli, samozřejmě včetně klasických kasaštyků, Carpenterova Halloweenu (1978) nebo Wesovy Noční můry v Elm Street (1984). Jako nový brand Vřískoty zaštítila Drew Barrymore v úvodní ikonické scéně, kterou si zamilovali fanoušci po celém světě. České varianty sehrála například Aňa Geislerová v Bazénu (2000) nebo Iveta Bartošová v Posledním výkřiku (2012). Pro Neve Campbell, Courteney Cox a Davida Arquetta dodnes série znamená mnoho. Posunutí v kariéře, vymanění ze škatulky, manželství... A tehdejší nováčci Rose McGowan a Jamie Kennedy se později taky neztratili. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"M𝘰𝘷𝘪𝘦𝘴 𝘥𝘰𝘯’𝘵 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘦 𝘱𝘴𝘺𝘤𝘩𝘰𝘴. 𝘔𝘰𝘷𝘪𝘦𝘴 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘱𝘴𝘺𝘤𝘩𝘰𝘴 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦." ____________ Asi jsem viděl málo kvalitních slasherů, ale nevím, co mě na Scream dostalo víc: jestli ta napínavá a nepředvídatelná zápletka, ona mysteriózní rovina, pojetí jednotlivých vražd, finální pointa, ta kýčovitá devadesátková pachuť, famózní hudební doprovod Marca Beltramiho, anebo to jak tenhle film naprosto geniálně a přitom satiricky ohýbá svůj meta-hororový rozměr, který celému subžánru slasher vzdává poctu [viz. popkulturní odkazy a reference], ale zároveň si z něj dělá nehoráznou prdel [ten goofy slapstick výsměch žánrovým klišé fakt nemá chybu] a vráží mu tak kudlu do zad. Zcela právem opěvovaná kultovka. Co dodat? Top tier Craven.... PS: ano, Shaggy je psychopat. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Když kdysi v sedmdesátých letech přivedl za ručičku pan Carpenter šílence Myerse, vytvořil tak základní kámen pro ten žánr hororů, jenž nese nepříliš pěknou jmenovku vyvražďovačky. Jenže v průběhu 90tých let tenhle druh hororů začal kolísat. Vzniklo několik nepříliš originálních projektů až do roku kdy přišel do kin Vřískot. Klasický systém tohohle typu hororů převedl do moderního svižného kabátu a ve směsi s černým humorem opět oživil usychající odnož. A taky rozpoutal vlnu svých více či méně úspěšných napodobovatelů. Zkrátka Vřískot to je zábava, napětí a akce od začátku do konce okořeněná vtipem, zajímavými zvraty a vším co k hororu patří. Nebál bych se právě Vřískot zařadit mezi pětici nejlepších hororů posledních deseti let. Takže se usaďte, zkontrolujte zámky na dveřích, vypněte mobil a vytáhněte telefon ze sítě (pro jistotu) a dobře se bavte. Čtyři hvězdičky naprosto po právu. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Áno, kompletný Vreskot som videla až 12 rokov po jeho vzniku. Nie je to prvý ani posledný raz, čo poznám najprv paródie až potom originálny horor ;-) Áno, pozrela som si dokonca aj film o filme s rozhovormi a všetkými tými vysvetleniami, prečo je Scream taký geniálny, čo znamenal pre znovuoživenie tínedžerských hororov (sú vážne až také nepostrádateľné?).... Ale nie, nepodľahla som absolútne jeho čaru, nevyviedol ma z miery, to šialenstvo okolo ma obišlo, keď vznikol a teraz ho už nedobehnem. Súhlasím s Civalom i Monologom - po chvíli som sa začala nudiť, potom stále viac, no a ten prekombinovaný záver ma veru "do víru deja" už nevrátil. Vo svojom čase a pre znalcov hororu asi novátorské dielo - ale i o tom by sa dalo diskutovať. V o rok staršom Upírovi z Brooklynu je čierneho humoru viac než vo Vreskote a je úprimnejší čo sa týka miešania a priznávania sa k žánrom. Nestal na Vreskot vlastne kultom preto, že humor nikto slovkom nespomenul a diváci sa potom cítili úžasne výnimoční, lebo ho tam našli? Dobrý marketing je predsa na nezaplatenie ;-) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (148)

  • Ve scéně na školních toaletách se náramek na ruce Sidney (Neve Campbell) mezi záběry neustále stěhuje z jednoho zápěstí na druhé. (Alfréda)

Související novinky

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

03.02.2022

Následující zpráva by asi jen málokoho překvapila. Novému Vřískotu se v kinech velmi daří - snímek s rozpočtem 24 milionů dolarů má momentálně díky světovým tržbám na kontě už 107 milionů a částka… (více)

Paramount odkládá své hity

Paramount odkládá své hity

02.09.2021

Tak jsme zase zpátky. Zkraje léta se ještě zdálo, že by se třeba koronavirová situace z loňského roku nemusela úplně opakovat, nyní to ale vypadá, že dřívější katastrofické předpovědi, že se filmový… (více)

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

20.05.2020

Herec David Arquette se vrátí coby šerif Dewey Riley v chystaném filmovém rebootu kultovní hororové série Vřískot. Série se dočká podobné péče jako pár let starý Halloween, jinými slovy se budou… (více)

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

13.03.2020

Už jste si taky mysleli, že se nedočkáte? Kultovní hororová série Vřískot se nakonec ale přece jen vrátí do kin s pátým dílem. Natočí ho režiséři Krvavé nevěsty Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett… (více)

Reklama

Reklama