Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Vřískot od mistra hrůzy Wese Cravena byl kritikou pasován na nejlepší hororový thriller 90. let. Obyvatelé malebného městečka (mezi nimi Drew Barrymore, Courteney Cox a Neve Campbell) se postupně stávají obětmi lstivého psychopata s pokřivenou láskou k hororovým filmům. Když maskovaný vrah pokračuje v napodobování filmových masakrů v opravdovém životě, začne byt jasné, že rozluštit tuto záhadu znamená být zavražděn. Vřískot je stále velmi populární u širokého publika zvláště pro svůj jedinečný styl a morbidní humor. Rozesměje vás, dokud nezačnete... vřískat. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (724)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Wes Craven se rozhodl, že nás nejen vyděsí, ale i pobaví. A uspěl na celé čáře. A ještě k tomu nás vzdělal v oboru teorie horroru, k čemuž využil postavu Randyho, mého oblíbence. Svěžest s jakou na pole vražd a krve vtrhli Neve Campbellová, Courteney Coxová a spol. je magnifique, prostě vítejte ve Woodsboro. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vřískotu je v téhle době všude kolem nás až, až, tak jsem si řek, jeden vřískot navíc se už ztratí a hoplá, neztratí. Tenhle film je doslova mistrovská hrátka se žánrem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zakládajících snímků žánru "teenage-horor" a zároveň asi jeho nejkvalitnější zástupce. Neve Campbell tady předvádí svůj dosavadní herecký vrchol a taky ostatní herci mile překvapují. Stejně tak je milým překvapením scénář, jenž sice staví na mnoha hororových klišé, ale zároveň si z nich v mnoha ohledech dělá osobitou legraci, což dodává tomuhle snímku i mírný humorný podtón. Ale fakt jen mírný, jde přece jenom o horor, kde není úmyslem diváka rozesmát, ale vystrašit. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Baf! Lekli jste se? Pokud ano, tak pro vás bude Vřískot horrorem minimálně desetiletí. Pokud ne, tak víte co je horror... No a teď vážně. Vřískotu jde spíše o zábavu stavěnou na uvědomělém pošťuchování tradičních vyvražďovacích klišé než o vzbuzování pocitů děsu. A to je ve výsledku problém, jelikož nakonec se sám v těch nejstandardnějších klišé utopí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že se jedná o úplnou novotu, která zanesla svěží vzduch do pěkně zapáchajícího žánru. Zároveň však dle mého názoru úplně potlačila klasické atributy vyvražďovacího hororu a nabídla "jenom" černý humor a rozbití většiny klišé, což bohužel vede ke ztrátě jakékoli "vyššího smyslu". Jediným věčným plus asi navždy zůstane hnusný hlas Rogera L. Jacksona. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marco Beltrami: 1. Youth of America ,2. Whisper ,3. Red Right Hand ,4. (Don't Fear) The Reaper ,5. Artificial World [Interdimensional Mix] ,6. Better Than Me ,7. Whisper to a Scream (Birds Fly) ,8. First Cool Hive ,9. Bitter Pill ,10. School's Out ,11. Original Motion Picture Score , ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti letech už čistá komedie. A upřímně, za těch podmínek fakt není důvod nedat radši přednost Scary Movie. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Dřív mi to připadalo mysteriózní... po shlédnutí dílu jsem se bála jít i na záchod... ted si spíše představuju ty scény ze scary movie a začnu se smát.. jinak děj je i s odstupem let stále dobrý ;) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Klíčový film pro vývoj teen horroru do dalších let a zároveň nedostižný stavební kámen. Brilantní úvod, zajímavý průběh a solidní herci se nakonec promíchají do záměrně přetwistovaného kolotoče, kterým Williamson s Cravenem překonávají jakákoli očekávání a bez toho, aby sami sebe shodili, mě nechávají napjatého a zároveň potutelně se usmívajícího. A hlavně silně spokojeného. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Dôvod sa vždy nájde. V tom je tá krása. Akonáhle sa to začne komplikovať, strácaš prehľad.“ Bombastický ultimátny slasher, zaslúžiaci si nadšený aplauz (hoci dvojka sa mi páčila ešte o dýku viac). Vďaka pevnej ruke scenáristu Kevina Williamsona neviete, čo je akože a čo naozaj, čo je sranda a čo žmurknutie na hororového fanúšika. Neviete, či to, čo postava práve urobila, urobila preto, lebo paroduje svoj obľúbený horor, alebo preto, že svoj obľúbený horor parodujú tvorcovia v čele s hororovým guru Wesom Cravenom, ktorý svojho času spoluzakladal žáner slasher ako taký. Tak či onak postavy nedopadnú pekne. nie, vôbec veru nedopadnú pekne. Vynikajúce herecké obsadenie (Kennedy, Campbell, McGowan, Arquette, Ulrich, Lillard), tucty odkazov ("Jamie pozor za tebou je vrah!", cameo režiséra zamaskovaného ako Freddy Krueger, Linda Blair ako novinárka), ukážková hororová výprava zaspatého mestečka uprostred lesov, množstvo násilia a pop-kultúrnych odkazov („Hnevá sa na mňa?“ – „Čo blázniš, urobila si z neho Candymana, miluje ťa ako nikdy doteraz.“) a šokujúce záverečné odhalenie. Dvojku mám ešte radšej. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nevim, proc v tomhle vsichni vidi neco extra, podle me se jedna jen o lehce nadprumernou vyvrazdovacku. Sice se Wesovi povede obcas nejaka dobra smrt nebo napinava scena, ale ani jednou se nestalo, ze bych se leknul nebo bal. Takze cim vlasne film vybocuje z prumeru? Jednak hudbou, ktera je spravne drsna prakticky celou dobu filmu, pak diky hercum, kteri sice nehrajou oskarove nebo tak neco, ale v zanru hororu to je slusnej nadprumer. Navic jsou sympaticky. Nejvic jsem si oblibil postavu Davida Arquettea. Taky je dobre udelanej "vrah", kterej je na zaver spravne psycho a v podstate do konce neni jasny, kdo tim "vrahem" je. A pak diky ruznejm odkazum na jiny horory, ruznejm vtipnejm komentarum atd., ale tohle vsechno na lepsi hodnoceni nestaci. Mozna je problem v tom, ze jsem predtim videl Scary Movie a ty sceny holt uz nepusobily tak, jak meli. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála výborných devadesátkových hororů, Cravenův návrat a uvedení nového kultovního charakteru, Ghostface. Navíc na slasherové poměry revoluční a ultra chytrá záležitost, kterou po všech těch letech kazí jen jediné - že už mi do toho až moc leze SCARY MOVIE:) ...x ()

Související novinky

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

03.02.2022

Následující zpráva by asi jen málokoho překvapila. Novému Vřískotu se v kinech velmi daří - snímek s rozpočtem 24 milionů dolarů má momentálně díky světovým tržbám na kontě už 107 milionů a částka… (více)

Paramount odkládá své hity

Paramount odkládá své hity

02.09.2021

Tak jsme zase zpátky. Zkraje léta se ještě zdálo, že by se třeba koronavirová situace z loňského roku nemusela úplně opakovat, nyní to ale vypadá, že dřívější katastrofické předpovědi, že se filmový… (více)

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

20.05.2020

Herec David Arquette se vrátí coby šerif Dewey Riley v chystaném filmovém rebootu kultovní hororové série Vřískot. Série se dočká podobné péče jako pár let starý Halloween, jinými slovy se budou… (více)

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

13.03.2020

Už jste si taky mysleli, že se nedočkáte? Kultovní hororová série Vřískot se nakonec ale přece jen vrátí do kin s pátým dílem. Natočí ho režiséři Krvavé nevěsty Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett… (více)

Reklama

Reklama