Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obecně známý příběh Edmonda Dantèse, neprávem uvězněného důstojníka, vyšel z pera slavného spisovatele Alexandra Dumase. Filmových verzí vzniklo mnoho od počátku němé éry, první adaptace na stříbrném plátně byla realizována – jak jinak – ve Francii již v roce 1908. Zvukový film vzal klasickou předlohou zavděk poprvé za druhé světové války, kdy se jí ujal režisér Robert Vernay. Vypracováním scénáře byl pověřen zručný tvůrce Charles Spaak, který již za sebou měl zkušenosti s přepisy literárních děl. Film se natáčel zároveň ve francouzské a italské verzi (až na pár výjimek ale ve stejném hereckém obsazení), proto G. Santangelo a P. Solari pracovali na italské podobě; natáčení probíhalo mimo jiné v ateliérech v Římě.
Do hlavní role Edmonda Dantèse byl obsazen Pierre Richard-Willm, který se již dříve uplatnil v historických filmech, jeho ženským protějškem v roli Mercédès byla Michèle Alfa. Přestože film vznikal v těžkých dobách okupace, tvůrci prosadili poměrně okázalou výpravu navozující iluzi bohatství a rozdělení na dvě části (po hodině a půl, celkem tedy tři hodiny). Oba díly přišly do kin současně v lednu 1943. Hrabě Monte Christo patřil v roce 1943 k divácky nejúspěšnějším titulům, nutno ale dodat, že při omezené válečné produkci a kvalitě nadčasové předlohy není tento fakt nijak překvapivý. Podle mínění mnohých je tato filmová verze mezi desítkami mnoha dalších jednou z nejzdařilejších, na čemž měl mimo jiné podíl představitel hlavní role Pierre Richard-Willm. Sám Vernay ale v roce 1954 natočil další verzi (v hlavní roli s Jeanem Maraisem), která je z dnešního pohledu podstatně známější. (argenson)

(více)

Recenze (1)

fragre 

všechny recenze uživatele

Jednoho překvapí, jak se dá tak dramatický a romantický příběh natočit nudně. Akce pomálu, a dokonce i tak v knize dramatickou scénu Dantèsova pohřbu do moře lze zde pomalu přehlédnout, jak je nijace natočena. Zato hodně konverzace, jako by šlo o divadlo. To nezachrání ani vcelku velkolepá výprava. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama