Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na třetím DVD tak zvaného Director's labelu (edice klipografických tvůrců) spatřily světlo světa hudební videa věčného experimentátora Michela Gondryho, velmi oceňovaného tvůrce hudebních videí a reklam (commercial spot na Jeans, který je součástí disku, je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejoceňovanější reklama všech dob). Gondryho práce jsou rozděleny podle data vzniku na dvě strany jednoho disku. Jeho počiny do roku 1995 tvoří převážně ranné klipy pro méně známé francouzské kapely (převažuje skupina Oui Oui, v níž sám režisér bubnuje), nicméně najdeme tu i dvě videa pro islandskou zpěvačku Björk, díky nimž se proslavil i za hranicemi. Druhé DVD pak představuje vzorek nové tvorby (1996-2003), v níž nechybí žádné videoklipy, jež vytvořily Gondrymu pověst jednoho z nejznámnějších tvůrců hudebních videí všech dob. Jde především o taneční parodii Around the World (Daft punk), Star Guitar (Chemical Brothers), vytvořenou statickým záběrem digitální (iluzorní) kamery, snímající krajinu za oknem vlaku a také do počtu cen nejúspěšnější Fell in love with a girl (White stripes). Za zmínku by stály i bonusové materiály v podobě krátkých filmů a reklam. (Hwaelos)

(více)

Recenze (8)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Fascinující kolekce klipů, reklam a krátkých filmů Michela Gondryho + jeden pořádný dokument, to vše na nabitém oboustranném DVDčku. Gondry má úžasné výtvarné cítění a jeho klipy se vyznačují dlouhými záběry se složitou choreografií, měnícími se kulisami a nádhernými zvláštními efekty. Je jich tu více než pětadvacet. Určitě znáte třeba Bjork-Army of Me, ale asi jste neviděli konec klipu, který byl v TV bůhvíproč vždy ustřižen. Tady je celý. Nebo Chemical Brothers-Star Guitar kde sledujeme pohled z okna jedoucího vlaku a sledujeme přesně do rytmu se objevující vagóny, domečky, stožáry etc. Úžasné. Nebo nádherné "emocionální krajiny" v Bjork-Jóga. A co třeba White Stripes-Fell In Love With a Girl, klip animovaný z kostiček z Lega. A ano, je tu sice i klip od Kylie Minogue, ale i ten je naprosto, naprosto fascinující (pokud vypnete zvuk)! Ale co nejspíš neznáte, je klip od Cibo Matto-Sugar Water, ve kterém je obrazovka rozdělena na dvě poloviny, ve kterých sledujeme na jeden záběr natočený příběh dvou dívek, jeden je puštěný normálně, druhý pozpátku, uprostřed se příběhy protnou, dívky se vymění, aby se nakonec vrátily na začátek a kruh se uzavřel. Jde o palindromický klip - popředu i pozpátku je stejný! Vše perfektně sesynchronizované. Je tu také šest klipů od francouzské skupiny Oui Oui, ve které Gondry hrával na bicí.______Jediná výtka je, že zde chybí klipy od Sinéad O´Connor-Fire On Babylon nebo Radiohead-Knives Out, ale všechno se sem zkrátka vejít nemohlo. viz také: Chris Cunningham, Spike Jonze, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek, Jonathan Glazer, Anton Corbijn. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Videoklipy jsou úžasné všechny, nejraději mám ty od Björk. Úžasný je i ale kraťas o hovínku. Geniální nápad dovedený k dokonalosti. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší kousek Directors labelu. Pokud není tenhle člověk vizionářem, pak už nikdo. Brilantní práci vykazoval už ve starších kouscích na druhém disku: Un joyeux noel je poctou Fantasmagorii Emila Cohla, barevné La Ville si zase hraje s popartovou estetikou, Human Behavior zkoumá hlubiny lidské duše... Ale až v novějších pracech to naplno rozbalí a co kousek to perla. Bachellorette s nekonečným vnořováním příběhů je ideovým zakončením témat načatých v Human Behavior a Isobelle. Jóga je zase nádherně surovou poctou drsnému Islandu. Šílenost Let forever be si typicky gondryovsky hraje se snovou atmosférou a asociativním střihem. Trilogie Star guitar, Around the world a Hardest button to button má společný princip opakujících se prvků v závislosti na rytmice a využití nástrojů během písně. Nejúspěšnějsí Gondryho klip Fell in love with a girl je celý tvořený posuny kostek lega a získal tři ceny MTV v roce 2002. Za naprostý vrchol pak považuju nezvykle zadumaný klip White stripes - Death lives and the dirty ground. Příjemným zpestřením jsou i bonusy v podobě dvou nejslavnějších reklam (ta na Levi's je mimo jiné držitelkou největšího počtu cen, které kdy byly uděleny nějakému spotu), krátkých filmečků (s rozptylem od lásky až po exkrementy) a pro fajnšmekry je přibalena i reklama na fiktivní společnost pro úpravu vzpomínek, kterou si možná pamatujete z Věčného svitu neposkvrněné mysli. Smekám až pod zem:) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Ten chlap je neskutečná mašina na originální nápady + vynálezce/kutil. A nejpodivnější je, že je sype z rukávu jako by se nechumelilo jeden za druhým. Videoklipy jsou založeny většinou na jednoduché blbince, ale Gondry to vždy rozvine do naprosto jiné, vlastní dimenze - naprosto odlišné než v které jsem běžně schopný přemýšlet. 90 % ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Filmotéka krátkometrážnej tvorby najväčšieho génia moderného filmu (v mojich očiach samozrejme). Jeho kreativita a posadnutosť dokonalosťou sú pre mňa neutíchajúcou inšpiráciou. Moje hodnotenie: 95% ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Vynikajici pocta hudebnimu videoklipu jako svebytnemu filmovemu zanru. Muj nejoblibenejsi je Beckuv Deadweigh, neuveritelne barevne a optimisticke. ()

Reklama

Reklama