Msta přichozího z močálu
USA, 1982, 91 min
Wes CravenHudba:
Harry ManfrediniHrají:
Louis Jourdan, Adrienne Barbeau, Ray Wise, David HessObsah
Dr. Alec Holland prošel hroznou změnou. Jako oběť děsivé chemické nehody se stal mutantem, který musí opustit společnost a je odsouzen k prodírání se slizkým bahnem v bažinách, jimž se každý vyhne. Jeho jediným cílem je pomsta. Když se nakonec střetne s ďábelským maniakem, který je za jeho stav odpovědný, je scéna připravena na nelítostný boj na život a na smrt. (McLushi)
Djkoma
Extrémně béčkové ve všech směrech, což několik odhalených ňader opravdu nezachrání... Jako komiksová adaptace obsahuje možná dostatek materiálu pro fanoušky předlohy, ale ta je u nás znám asi jako Čtyřlístek v Americe. Tři čtyři akční scény, které jsou většinou o tom, že hlavní ženská postava přepere kdejakého vojáka a ten chlap v podivné masce zase se všemi hází jako s malými kamínky...(15.8.2009)
║Rozpočet $3milióny║(26.3.2010)
Slasher
Ničím výjimečný, nicméně roztomilý sci-fi horor. Vědec doplatí na svoji vlastní geniální kašičku a když se pak vyhrabe z močálu, je z něj zmutovaný bahenní bouchač, člověk smíchaný s kytkou. Odlehčená podívaná, hlavně dík hlavnímu hrdinovi a v závěru i jeho úhlavnímu nepříteli, jejichž kostýmy vzbuzují spíš úsměv než hrůzu a respekt.(23.8.2009)
choze
Wes to pojal pěkně starosvětsky a nudně. Hororové to není ani dost málo, veškerá akce spočívá v tom, že Bažináč dokola katapultuje vojáky do vzduchu a tak zůstává jen ta romantika s otravnou Adrienne Barbeau.(5.8.2006)
TheRaven
Tenhle Craven mě opravdu moc nedostal, čekal jsem víc. Už mockrát jsem tu psal, že nemám rád komiksové adaptace a tohle bylo opravdu místy až přiblbé. Omlouvám se těm, kteří tenhle žánr mají rádi, ale já ho prostě nedokážu dostatečně ocenit.(19.1.2008)
Nin
Mizérie. Vše to začíná ale poměrně nadějně. Úvodní seznamovačka je fajn, Ray Wise jako Alec Holland je před svoji proměnou v monstrum docela sympaťák, ta jeho holka má pěkný prsa... Ale najednou tu je Swamp Thing, po kterém jdou extrémně vypatlaní vojáci. Samotný Bažináč dokonce ale v prvních záběrech nepůsobí nejhůř. Naopak působí docela dobře. Sice je na hroudu bahna nějak moc hubený a příliš připomíná člověka, ale zvlášť třeba v blízkých záběrech zezadu, kde vidíme, jak je obrostlý bůhvíčím, vypadá velmi dobře a hodně připomíná jeho komiksový předobraz. Ale pak příjde ten největší průser - záběr na jeho obličej. Jakýkoliv zbytek respektu z monstra je fuč a v tu ránu máme před sebou superbéčkovou příšerku, která vypadá jako něco, co vypadlo ze starých hororů od Universalu. Prostě pomalovanej zelenej ksicht (ještě k tomu blbě, protože spodní víčka jsou většinou normálně oranžová) nějakýho starýho chlapa, co se snaží působit děsivě. Nevím, jestli to měla být nějaká pocta starým hororům; jestli jo, tak je Craven prostě blázen. Co určitě ale nebude žádná pocta jsou desítky nelogičností a chyb (např. na konci závěrečného souboje Swamp Thing meč zvedne nahoru a meč je přesto, že s ním před vteřinou "dodělával" padoucha, úplně celý čistý a nablýskaný). Celkově je film hrozně hloupý a nudný. Dialogy jak z knížky "nejpatetičtější filmové hlášky", postavy jak ze Žhavých výstřelů a monstrum, který je spíš k smíchu. Mimochodem podle Aleca Hollanda bude v roce 2001 6,5 miliard hladovějících lidí, takže už chápu ten žánr "sci-fi" ;) (3/10)(15.8.2009)
Ruut
Měl jsem to štěstí, ano štěstí, že jsem jako první viděl předělávku tohoto komiksu z roku 2005 Man-Thing. Cravenův o čtvrt století starší kousek je mnohem sympatičtější a koukatelnější. Je to rizí béčko. Bohužel bez pořádného násilí a gumový Swamp je opravdu neděsivý. Vlastně působí jako chudý bráška mnohem mnohem staršího Netvora z černé laguny, ale celkově film hodnotím jako fajn odpočinkovou záležitost. ------- aktualizace: nějaký šťoural mě upozornil, že blaťák swamp-thing není blaťák man.thing ... tak to připisuju jako zásadní informaci, no :-)(12.8.2008)
LION-MR.T
Geniální snímek plný akčních scén,takovej zelenej mutant Rambo,kterej v džungli sejme pár vojáků,nechybí ani finálový boj dvou příšer. Film obsahuje lásku,tajemnost,nějaké to napětí a skvělou brakovost.(9.5.2006)
Pedestrian
Thank God for Jude. První půlhodina je "povinně" zahřívací, ale pak už se to jen veze na té skvělé 80' hororové atmosféře, kterou tak miluju. Poctivé béčko z bažin.(26.2.2010)
Hunter2222
V podstate sa jedná o veľmi príjemný Béčkový scifi horor. Herecké výkony nie sú nič moc, celý film stojí prakticky na dobrých maskách (až na tú poslednú) a celkom zaujímavom príbehu. No človek ako ja dokáže na filme oceniť aj krásne prostredie močiara a peknú prírodu.(15.4.2010)
iamek
Tohle bych nenazval ani hororovým béčkem, ale rovnou céčkem. Triky a kostýmy působí strašně srandovně. Týpek v bažině celý film jen katapultuje pár vojáků do vzduchu. Kdyby je aspoň trhal na kusy. Spíše mi to připadalo jako romantický film.(14.10.2010)
Campbell
Celkem zajímavé béčko. Filmy podle komiksu mám celkem rád, Swamp thing jsem sice nikdy nečetl. No a navíc jsem k tomuhle dílu přistupoval dost skepticky, i když to natočil Craven tak jsem si nebyl jist jestli chci vidět ještě nějaký filmy odehrávající se v bažinách. Ty co jsem viděl mě spíše zklamaly(Man thing). No a nakonec jsem tohle dokoukal bez problémů. Sice to není ani moc hororové ale dobře se na to kouká. Herci v podání Wise a Hesse kterej je zase za hajzla byly dobří, Barbeau jsem nikdy nijak moc nemusel a ani tady se nic nezměnilo. Atmosféra močálu byla ucházející ale trošku pro tenhle film zbytečná. Nejlepší byla asi hudba od Manfrediniho která zase jak je jeho zvykem evokovala dokonalej Theme z Pátku 13. Craven zručně natočil takovej průměrnější horůrek kterej ale na víc jak na 50% nemá.(3.3.2012)
ilemas
Kdysi dávno jsem to měl na VHS a tehdy v době komunistických hovadin se mi to líbilo. Dnes už bych dal odpad. Z nostalgie 2*(31.5.2009)
sidzej
Prva hodina bola fajn a na to aky beckovy namet toto dielo ma, bol potencial vyuzity takmer maximalne. Zial posledna tretina vcelku prijemny dojem z filmu dokonale kazi.(29.3.2010)
kingik
I mistr Craven se utne. Báchorka vydávaná za horor o zmutovaném doktorovi, který přebývá v močálech, by z hlediska hororového mohla nabídnout hodně. Jenže je to v podstatě taková nedomrlá a nestrašidelná pohádka ve které toho moc k vidění není. Když se všechno promění spolu s hlavní postavou ve zdlouhavé nic veskrze s chabou úrovní triků, je úplně zbytečné film sledovat i když se dá vnímat jako pocta starým béčkovým hororovým filmům. Snad jedině v téhle rovině film obstojí. Jenže v hororech jsem dost náročný a atributy, které pro mě představují dobrý hororový zážitek se vším všudy, tady zkrátka chybí a nedošly naplnění ani z minimální části. Pane Cravene je mně líto, ale pořádný horor si představuji jinak. 20%(29.4.2012)
StrYke
Film mě bohužel docela hodně zklamal, protože druhý díl byl pro mě bezchybný a tohle dělal Wes Craven... Před koncem jsem si promýšlel, že tomu dám tři hvězdičky, teda pokud ještě na závěr neproběhne promakaný souboj titánů, což by filmu pomohlo o jednu další. To se nestalo a ze souboje titánů se stala opravdová blbost, která měla štěstí, že si moje hodnocení nepodělala ještě víc. Čistý průměr(13.8.2011)
Karamanlis
Jeden z najhorších a najťažkopádnejších Cravenových filmov, čo som videl.(27.5.2010)
kosta73
Dobrý mnohoslibný námět, zajímavé herecké obsazení, ale výsledek je hrozná měkkota. Zpracování je sice staromódně sympatické, ale Craven ( bůhví proč ) skoro vůbec netlačil na pilu. Kdyby trochu přitvrdil, mohlo z toho být rozhodně zajímavější dílko. Takhle z toho vylezlo něco, z čeho mám hodně rozpačitý, nemastný neslaný pocit. Dva a půl *.(5.8.2008)
Terva
Režisér Wes Craven, jehož proslavila práce na veleúspěšných hororových filmech jako je třeba Noční můra v Elm Street, se odchýlil od svého oblíbeného žánru a natočil tuto unikátní kultovní klasiku - hororovou parodii filmů o šílených vědcích z 50. let.(10.10.2011)
TO
Wes přivedl ze stránek comicsů na stříbrné plátno Muže z bažin – Swamp Thing, vynálezce, který se díky kontaminaci s vlastním vynálezem stal zeleným superhrdinou, bojujícím proti zloduchům. Je to akční, je to romantické, možná zbytečně příliš vážné. Něco na tom je, alespoň pro mě.(11.7.2006)