Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devatenáctiletá Marie Allen skončí v ženské věznici za ozbrojenou loupež, do které byla vmanipulována manželem, zabitým při činu. Máme zde hodnou ředitelku, která neúspěšně bojuje o prostředky na zlepšení věznice a zároveň se snaží zbavit sadistické bachařky. Ta prosperuje z prostředků bohatších vězenkyň, které si u ní kupují lepší zacházení. Marie se ve vězení sledem událostí mění z nevinné dívky na někoho, kým se stát nechtěla a hlavně neměla. Scenáristka Virginia Kellogg se kvůli výzkumu pro film nechala zavřít do vězení, čerpala tedy z vlastních zkušeností. (Ben Nevis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá perla, chtělo by se skoro říct. Největší kvalitou jsou herecké výkony, tohle nejsou žádné hollywoodské hezké ksichtíky , které se nedopatřením ocitly ve vězení, tohle jsou pořádný cynický ženský od rány zocelené životem (o to silnější je ve filmu jeden krásný, upřímný a naprosto uvěřitelný okamžik, kdy se vězenkyně změní na malé nevinné holčičiky). Eleanor Parker na začátku připomíná mladou Cybill Shepherd, vystrašená holčička, neviňátko. V závěru je to další ostřílená baba (ta změna hlasu!), která se směle může rovnat těm nejdrsnějším ženským noirovým ikonám a la Claire Trevor. Nevzpomínám si kdy napsoled jsem v takhle starém filmu viděl tak působivou přeměnu charakteru, nominace pro Eeanor Parker je určitě na místě a mě zaujala natolik, že očíhnu i nějaké její jiné filmy. "You can´t lick the system" - 90% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi trvalo než jsem se do toho filmu dostal a pochopil, co je hlavním cílem tohoto filmu. Ze začátku jsem měl nepříjemný pocit, že film chce ukázat, že za všechno zlo, co se kdy ženskejm stalo můžou jen chlapi. Nakonec jsem díky bohu zjistil, že jsem se spletl a že hlavní myšlenkou filmu bylo ukázat přeměnu charakteru a to se dosti sugestivním způsobem povedlo, takže musím jít s hodnocením nahoru. ()

Reklama

PavelR 

všechny recenze uživatele

Americká justice měla ve zvyku dávat vysoké tresty i za relativně menší přečiny s tím, že po několika měsících (letech) probíhají jednání o podmínečném propuštění - s cílem posoudit, jak se vězni chovali, trochu je zdeptat a zjistit, jak si v takových krizových situacích vedou. Tahle byrokratická mašinerie semlela i na první pohled bílou ovečku Marie Allen a udělala z ní větší mrchu, než jsou ty vražedkyně okolo. Z dnešního pohledu je film trochu "soft", sadistickou dozorkyni (ve filmu zvanou matróna) si představuji trochu tvrdší, spíš byl masochismus dívat se na její styl mluvení a gesta "dámy". ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dokonalá premena charakteru mladučkej ženy vo väzení je alfou a omegou celého filmu. Že obe polohy Eleanor Parker zvládla na výbornú, o tom niet pochýb a jej herecké kreácie sú ozdobou. Zdanlivo jednoduchý príbeh má v sebe neopakovateľné čaro reality, je vyrozprávaný sugestívnym spôsobom a tým sa dostáva bližšie k divákovi. S hudbou Max Steiner šetrí, ale keď zaznie, je to nádhera. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Filmy z väzenského prostredia mám v obľube, no zo ženských väzníc ich veľa nie je (mimo erotických). O to väčšia pecka je tento film, ktorý určite tiež slúžil ako inšpirácia pre Darabonta (minimálne pri prepúšťacom jednaní si na Shawshank určite spomeniete, ale tých spoločných myšlienok tu je viac). Nie je tu veľa drsných momentov, aké sa vyskytujú v iných väzenských filmoch a spoluväzenkyne sú komplet kladné postavy (ak prehliadneme, aké zločiny majú na triku), no to sú jediné slabiny tohto silného príbehu nevinnej dievčiny, z ktorej sa vďaka "väzenskej prevýchove" stane drsná žena schopná akéhokoľvek zločinu. A z Eleanor Parker mi padla sánka, toto bol oscarový výkon. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Za cieľom uskutočniť výskum pre film sa Virginia Kellogg nechala zavrieť do väzenia. To, čo spísala, sa viac ako na scenár podobalo na zborník všetkého, čo zažila vo väzení. Scenáristi z Warner Bros. potom na základe toho spravili scenár. (Scevola)
  • Vo filme sa objavil ranný príklad umiestňovania produktov, a to konkrétne na Snickers, Mason Mints a Life-Savers, ktoré sú jasne viditeľné, keď Harper (Hope Emerson) otvára zásuvku vo svojej izbe. (Scevola)

Reklama

Reklama