Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hollywoodske spracovanie veľkolepého historického príbehu Džingischána.  V dávnych dobách sa mongolský vojenský veliteľ Temüdžin (John Wayne) musí postaviť proti nepriateľskému kmeňu, ktorý zabil jeho otca. V Temüdžinovom živote však bitky začnú hrať sekundárnu úlohu, potom čo sa zamiluje do červenovlasej tatárskej zajatkyne Bortai (Susan Hayward), ktorú si privlastnil počas nájazdu. Zároveň sa musí vysporiadať s rozmanitými intrigami, ktoré jeho rivali podnikajú priamo vo vnútri jeho paláca. Nakoniec však Bortai podľahne jeho mužnému šarmu a Temüdžin porazí svojich nepriateľov vnútri jeho ríše i za hranicami. Je korunovaný za všemocného mongolský panovníka menom Džingischán. (Incantator)

(více)

Recenze (15)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k natáčení v Utahu, kde ještě r. 1953 probíhaly jaderné testy, se téměř polovina celého tvůrčího ansámblu nakazila nějakou formou rakoviny, včetně velkého Johna Waynea (zamořená země a cigarety si navzájem podaly ruce). Na to, že pro natočení tohoto filmu nakonec zemřelo 46 lidí, se nejedná o žádnou šlehu a spousta lidí ho i bez toho odsuzuje jako jeden z nejhorších filmů. Na IMDB má 3.1 a vyčítají mu i veškerou prezentaci Johna Waynea a jeho hrdinský hlášky jako hrubě utilitární. Propadák jako v případě Nebeské brány. No jedná se o poměrně laciné dobrodružství, ale takovej průser to neni a Victor Young má dobrou hudbu. Akorát ke konci už Powell rezignuje na to, aby točil zajímavý bitky a všichni nesmyslně padaj z koní, tak proto spíš slabší ***. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THERE ARE MOMENTS FOR WISDOM AND MOMENTS WHEN I LISTEN TO MY BLOOD!! Nechápu, že film má tak špatné hodnocení. Mě teda bavil od začátku až do konce úplně na plno. Už úvodní bojová scéna je natočena naprosto precizně a party Mongolů po bitvě jakbysmet. Všichni sedí kolem ohně, matka Chána zpívá nějakou mongolskou sračku a Temujin pije víno nevalné chuti z měchu nějakého zvířete. Naštěstí se tahle mrtvá párty rozjede. To Van Cleef to roztančí. Škoda, že asi v polovině filmu skoná. A Duke? Duke je prostě Duke a proto si opět zaháže věcmi, vytrousí drsné hlášky: WE'LL CHASE THEM LIKE RATS ACROSS THE TUNDRA! a pomiluje Susan Haywardovou. Jen ten konec se mi zdál nějakej urychlenej. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

V Hollywoode si nedali veľa práce s kostýmami ani kulisami a keď sa objaví John s tou nalepenou srandou pod nosom, tak to vyzerá ako pravá paródia. Vpodstate podobne pôsobia všetci herci v tomto veľkofilme, kde exoticky pôsobí jedine ťava.. Bohužiaľ, nejde o paródiu, aspoň nie chcenú. Ak to ale budete brať ako dobrodružnú rozprávku z "exotického" prostredia, dá sa to zvládnuť bez vážnejšej ujmy na zdraví. Keby to aspoň nebolo také nudné. Jediné vzrušenie príde, keď sa objaví nápad, že budú Johnovi odrezávať časti tela po kúskoch, ale nič z toho... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný príbeh o vodcovi polky dovtedy známeho sveta, vykreslený trochu inak. Charizmatický J.Wayne a krásna S.Haywardová dodavajú filmu šťavu tak, ako má byť. Vysokokvalitné spracovanie, ktoré môžme vidieť v akčných scénach, v bojoch i prepracovanom scenári a dobre zvolenej hudbe, nekorešponduje s lacnými štúdiovými scénami, čo je však na rok výroby pochopiteľné. Som rád, že Temidžin nie je vykreslený ako nejaký svätec, ktorý chce každému dobre, ale viacmenej ako diktátor, ktorý si vezne, čo chce a ktorého má v hrsti jeho pomsta a jeho túžby po moci. Hodnotenie: 75% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

K filmu se nedá přistupovat jako k historickému příběhu - je to pokleslá romantika velice vzdáleně šmrncnutá osudy Čingischána. Kdyby tenhle film viděl sám velký chán, nejspíš by se svou vražednou hordou převálcoval hollywoodská studia, vypálil všechny ateliéry, znásilnil komparzistky i komparzisty a producenty s režiséry napíchal na stativy kamer. ___ Když ale nebudeme přísní a odpustíme modrookého Čingischána, středověkou princeznu s namalovanými nehty a americké herce, kteří předstírají šikmooké Mongoly tím, že úporně mhouří oči, můžeme se pobavit příběhem, který je tak přehnaně stylizovaný, že by to dneska už nikdo nedokázal natočit. ____ Peripetie vášní zchváceného Temüdžina a nepoddajné princezny Bortai jsou poměrně zábavné, ale jakmile se začnou řešit mocenské boje, film upadá - všichni nepřátelé umírají hned po prvním dotyku zbraní a žádný z nich nikdy nestihne ani výkřikem varovat ostatní. Závěr je zbytečně dlouhý a nesmyslný (proč ten konec pokrevního bratrství?) 22. 9. 14. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Excentrický miliardář Howard Hughes film finančně podpořil. Zaplatil za přivezení 60 tun zeminy do Hollywoodu, aniž by věděl, že je radioaktivní. Později zaplatil 12 milionů dolarů za každou existující kopii filmu kvůli vině poté, co bylo mnoha lidem ze štábu diagnostikováno rakovina. Po celá léta film pevně držel, dokonce ani nedovolil, aby byl uveden v televizi. Společnost Universal koupila práva na film v roce 1979 a podle časopisu „The Hollywood Reporter“ jej veřejnost neviděla 21 let. Hughes označil výběr místa natáčení filmu za nejhorší chybu svého života. (sator)
  • John Wayne bral svou roli Temujina velmi vážně. Byl na nárazové dietě a čtyřikrát denně užíval tablety Dexedrinu. (Mol)

Reklama

Reklama