Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ano - je to historická slátanina a s Douglasovými Vikingy ani Widmarkovými Dlouhými loděmi se to měřit nemůže. Jenže - který dnešní pokus o "historický" film není slátaninou a to včetně tak oslavovaných kousků jako Gladiátor nebo i Statečné srdce? U tohoto filmu jsem rezignoval na logiku a překvapivě dobře jsem se bavil sekáním hlav a nejrůznějším vražděním lidí i jiných zrůd. U tohohle by měl Banderas zůstat. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Už původní literární předloha není zrovna žádný zázrak, ale přesto se domnívám, že z ní šel "vytáhnout" více než slušný historický thriller. Na výsledné podobě filmu, která je příšerná, se pak určitě nikterak pozitivně neprojevilo ani vystřídání McTiernana Crichtonem. Tento jinak jistě velmi talentovaný, úspěšný a tím pádem i vlivný spisovatel, je známý svým necitlivým zasahováním nejen do průběhu natáčení, ale také do osudů režisérských nešťastníků, kteří si dovolí onen přepych v podobě odlišného názoru. Pro Johna McTiernana, ale bylo asi jen chabou náplastí, že podobně jako on dopadl také Philip Kaufman s Vycházejícím sluncem. A poté čekal sedm let na další režii. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je točen podle knihy Michaela Crichtona - Pojídači mrtvých a rozhodně jsem se u něj tak nebavil jako u knihy. Přiznávám, že Banderas arabského vzdělance, který si ze zažitých příhod píše pro sebe a pro svého kalifa denník zahrál na jedničku. To že arabaští cestovatelé a vyslanci se dostali do skutečně vzdálených a podivných končin od Arábie není žádný blábol. Jsou toho důkazem právě různé denníky, cestopisy i popisy oněch podivných zemí v knihách a kronikách arabských učenců... První boje po boku Normanů celkem ušly. Vše táhne napětí a strach z tmy, ve které jsou - oni. Pak už mně to ale bavilo čím dál méně. Konec mi přišel (stejně jako kniha) rychle ukončený. Inu - jako dobrodružný filmík na nějaké odpoledne či podvečer proč ne. Víc od toho ale nečekejte. Standard, který rychle odezní. * * * ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Co je tady špatně? Vždyť film točil McTiernan společně(?) s Crichtonem. Dva režiséři ať sebelepší tak to málo kdy dělá dobře. Na filmu se to bohužel viditelně podepsalo a jako by se dělil na úplně dva odlišné snímky. v Jednom je Antonio Banderas velký bojovník, který bojuje proti "zvláštním lidem" a v druhém se Antonio promenáduje s mečem v dešti a jen tak porůznu kouká. Film nedrží pohromadě, jak by měl a rozhodně je to na škodu, když máte tak slušné obsazení a docela poutavý námět. Neříkám, že mělo jít o megahit, ale rozhodně to mohl být kvalitní snímek, který si oblíbí (nebo aspoň nezhnusí) milovníci vikingů a Banderase. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Co musíte vědět, když se vydáte za Vikingi, kteří jsou povolováni na záchrannou misi : jeden z nich nesmí být seveřan, takže zřejmě budete mít smůlu jako Ahmed íbn …. ( íbn znamená syn ) (( ::, a vydáte se zabít legendární tvory mezi medvědem a člověkem, kteří se objevují když padne mlha, kteří ukousávají lidem hlavy a kteří mohou vytvořit ohnivou saň, které se všichni tak bojí, protože pak to bude znamenat pro všechny konec. Toto všechno si prožijete a postavíte se všemu stejně jako Ahmed a snad se i naučíte odezírat ze rtů seveřanům, aby jste si s nimi alespoň trošku rozuměli. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Drtivá většina Vikingů nemá adekvátní dobovou zbroj a výzbroj. Ve snímku je možné vidět Vikinga ve zbroji španělských conquistadorů až ze 16. století, nebo pro změnu jiného s gladiátorskou přilbicí ze 2. století př. n. l. Další má plátové brnění, také ze 16. století, přičemž film se odehrává roku 922. (Rawen616)
  • Stejně jako přímá knižní předloha Michaela Crichtona "Pojídači mrtvých", i tato adaptace velmi volně vychází ze staroanglické (zhruba z roku 1000) básně "Béowulf", zkombinované se zápisky skutečného diplomata, jehož celé jméno znělo Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās ibn Rāšid ibn Hammād (ve filmu Antonio Banderas). (Chatterer)
  • O tom, že se jezdecká scéna, při níž Ibn Fadlán (Antonio Banderas) prokazuje schopnosti svého koně, natáčela na více pokusů, svědčí hustý déšť v prvním záběru, který v následujícím záběru zmizí. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama