Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Myslíš na to, čo príde, a v duchu si predstavuješ strašné veci, od akých by stuhla každému krv v žilách. Nemysli na budúcnosť a nech Ťa poteší vedomie, že nikto nežije večne. Knihu Netvori z Hmiel Michaela Crichtona som čítal a film je jej až prekvapivo verný. Rozdielov je minimum. Možno to je zásadný problém, prečo je film tak zatracovaný. Predloha nepatrí medzi najlepšie Crichtonove diela a dovolil by som si tvrdiť, že je priemerná. Film ma však bavil a aj keď nepatrí medzi najlepšie historické filmy, rozhodne patrí medzi tie lepšie dobrodružné. Bitky sú natočené dobre, atmosféra je citeľná a hudba skvelá. Ja si to hocikedy pozriem vždy rád. Chvála Bohovi, lebo vo svojej múdrosti ustanovil smrť na koniec života, a nie na jeho začiatok.70% ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Půl hodiny je vážně, na co koukat. Banderasovi coby vyhnanci z exotických krajů, který se dostane na drsný sever mezi Vikingy, to opravdu sekne, a onen nespatřený nepřítel budí skutečně hrůzu. A k tomu všemu nádherná, tajemná mlhavá krajina. Jenomže pak, jakmile se toho troška poodhalí, to upadá do zdlouhavosti a nudnosti, takže nám nezbývá nic jiného, než se těšit na pořádnou řež v nadcházejících bitvách. Jenže najednou nám mrzne úsměv na rtech, když místo bitev vidíme nějakou nepřehlednou změť sem tam se mihnoucí oceli, koňských nohou, lidí atd... Takže i v jednom z hlavních důvodů, proč jsme na Vikingy do kina šli, nás zklamali :-( ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ano - je to historická slátanina a s Douglasovými Vikingy ani Widmarkovými Dlouhými loděmi se to měřit nemůže. Jenže - který dnešní pokus o "historický" film není slátaninou a to včetně tak oslavovaných kousků jako Gladiátor nebo i Statečné srdce? U tohoto filmu jsem rezignoval na logiku a překvapivě dobře jsem se bavil sekáním hlav a nejrůznějším vražděním lidí i jiných zrůd. U tohohle by měl Banderas zůstat. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

S zděšením srovnatelným s tím, které pocítí neozbrojený jedinec při pohledu na wendola řítícího se jeho směrem, jsem zjistila, že jsem při hodnocení ťukla vedle a dala Vikingům tři hvězdičky. Zasloužila bych od Buliwyfa naplocho mečem přes hlavu, ale jako by se stalo (soudě dle následků). Tímto to napravuji a veřejně hulákám do světa, že se mi to líbilo! Smažte mě, škvařte mě, mučte mě, bijte me, zabte mě, nasaďte mi španělskou botu, nakazte mě francouzskou nemocí a pusťte na mě německé myši, ale neodvolám to. Protože najděte mi nadupanou a svižnou historickou (no dobře, historickou odvolávám, ale to je to jediné) fantasy s herci, kteří vypadají, jako by se oháněli mečem pod zamračenou oblohou odjakživa, hláškují jako o život, krev se mísí s bahnem a dešťovou vodou v nedigitálních řežích, bojuje se i žije s neúprosným fatalismem prosyceným neméně hlubokou vírou a odhodláním položit život nejen proto, že je to třeba, ale proto, že tak se to patří, a celé se to odehrává na chladném severu. Jsem si jistá, že nenajdete. Já pro změnu uznám, že logických kiksů tam je nemálo a jazykový rychlokurs je jedním z nich, ale dobrý film se podle mě pozná i podle toho, že nad chybami mávneme rukou a uvědomíme si, že filmy mají kromě jiného i bavit a dát zapomenout na okolní svět. Na což jsem s Vikingy zapomněla rychle a ráda. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas v historickém výpravném snímku? Ano. I takové anomálie se čas od času objeví. Ale nutno podoknout, že Banderasovi role sedla náramně. Arab, který zavítá mezi Vikingy se kterými následně pojede na vandr.. to tu ještě nebylo. Atmosféra vytváří v místnosti chladno a šero, jakoby každou chvíli měla na dveře zaklepat sama ohnivá saň. Až na triky, díky kterým strhávám jednu hvězdu dolů se mi vše líbilo. Potěšila i role Vladimíra Kulicha, který Banderase hravě přehrál :D Vikingové se nemůžou rovnat spektáklům jako Statečné Srdce, Gladiátor či Rob Roy. Ale i tak stojí za to je shlédnout. Nic tím nezkazíte. Kéž by všechny výpravné historické "velkofilmy" dopadly alespoň takto. Snad se to zlepší. Uvidíme... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (28)

  • Kvůli špatným ohlasům z testovacích projekcí bylo mnoho scén přetočeno. (Duoscop)
  • Ačkoliv byl král Hrothgar (Sven Wollter) králem Dánů, ve filmu hovoří norsky. (Conspi)
  • Pozapomenutých kostýmových úprav je možno si povšimnout při závěrečném boji, kdy se na nohou jednoho z umírajících Wendolů nacházejí boty s gumovou podrážkou a podpatkem. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama