Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

choze 

všechny recenze uživatele

V kině by to asi byla trochu nuda, v televizi se to ale docela dá. Rozhodně tu bylo zaděláno na mnohem víc, příběh je jakýsi plytký a bez gradace a dynamiky, akce málo a nic moc, nicméně to má atmosféru (i když zdaleka ne tak temnou, jakou to mohlo mít), pár dobrých nápadů a scén (asi jako všem se mi líbila Banderasova adaptace mezi vikingy) a vydařil se i casting. Nakolik je celková průměrnost snímku vinou McTiernana či Crichtona je otázka, ale faktem je, že McTiernanovy následující snímky už byly hotové sračky. Navíc všechny Crichtonovské adaptace co jsem zatím viděl (kromě Jurského parku) - KONGO, VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE, KOULE, TIMELINE) - byly stejně na půl cesty jako VIKINGOVÉ. ()

Tosim

všechny recenze uživatele

No, neřek bych, že Michael Crichton je zrovna "pisálek", ale budiž. Ten počáteční nápad, kdy se Arab "octne" mezi Vikingy, tedy exkurz pro něj i diváka, je zajímavý, některé akční scény také, ale např. začátek je zbytečně rychlý a některé scény hlavně v druhé půli naopak moc utahané. A orientální momenty hudby Jerryho Goldsmithe mi velmi výrazně připomněly Mumii. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to čistě popkulturní dílo, v němž tvůrci zjevně přehlížejí nějaké historické reálie a autentičnost, postmoderně lehkovážně (v tom nejhorším slova smyslu) splácají dohromady prvky z různých historických epoch a koutů světa a k nordickému (severskému) hrdinskému eposu se nepřiblíží ani z desetiny, ale přesto má film svoje skryté kouzlo - atmosféru chladu, mlhy, příšeří, noci, vytí vlků, tajemných všehoschopných bojovníků, pohanských kultů a barbarské zběsilosti... ale většinou je to jen hollywoodsky plytké... (přesto, rychlost, s kterou se tu hrdinové učí cizím jazykům, je záviděníhodná...:-)) Podobné filmy: Centurion ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z důkazů, že Američani dokážou i z poměrně dobrého námětu udělat hroznou selanku. Některé kostýmy neměly s vikingským oděvem společné zhola nic, naprosto mě dorazil rychlokurz vikingštiny, při němž stačí sedět s několika bojovníky u ohně pár hodin, a bez problémů se naučíte jejich řeč skoro lépe, než ji umějí oni sami. Děj místy pokulhával na obě nohy, herecké výkony pochybné - proč tomu filmu vlastně dávám dvě hvězdičky ? :) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi svižně natočený akční horor, který ani chvilku nenudí (málokdy se mi stane, že kouknu na hodinky, kolik zbývá do konce, až po skoro hodině filmu), jen mne mrzí, že konec je poněkud odfláklý (jak Araba vítali doma? Vzal si s sebou tu bloncku domů? Na rohy si měl dát pozor ne u bohyně, ale vůdce...), protože pár otázek zbylo a šlo to ještě trošku poposunout v samotném doznění do dokonalosti. Mně se na tom líbilo, že film nebyl pojat až tak drsné, jako třeba Maso a krev od Verhoevena (tedy surově a syrově naturalisticky), ale že se drží nějaká rytířská čest (čímž snímek odkazuje spíše ke středověkým legendám o Artušovi) a že filmu nechybí ani občasný humor. Téma berserků vůbec by stálo za větší zpracování, ostatně tento kult měl vliv i na Tolkiena při psaní Pána prstenů. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (28)

  • O tom, že se jezdecká scéna, při níž Ibn Fadlán (Antonio Banderas) prokazuje schopnosti svého koně, natáčela na více pokusů, svědčí hustý déšť v prvním záběru, který v následujícím záběru zmizí. (Conspi)
  • Film se natáčel od 26. června 1997 do 1. listopadu 1997 v kanadské provincii Britská Kolumbie, především kolem Vancouveru poblíž řeky Campbell ve městech Pemberton, Elk Bay a Williams Lake. (Trajektt)
  • Pozapomenutých kostýmových úprav je možno si povšimnout při závěrečném boji, kdy se na nohou jednoho z umírajících Wendolů nacházejí boty s gumovou podrážkou a podpatkem. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama