Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký velkofilm (ve své době nejdražší projekt studia MGM) inspirovaný stejnojmenným románem R. Lockridge, který prostřednictvím životních osudů učitele a básníka Johna Shawnessyho, žijícího ve fiktivním Raintree County v Indianě, líčí proměny americké společnosti v průběhu 19. století. Film sleduje osudy hlavního hrdiny v letech 1859 – 1865. John Shawnessy (Montgomery Clift) prožije vášnivý románek s jižanskou kráskou Susannou Drakeovou (Elizabeth Taylor – za svůj výkon nominována na Oscara), která je v Raintree County na návštěvě. Když se po čase dozví, že s ním čeká dítě, opustí svou dávnou lásku a odejde do New Orleansu, kde se se Susannou ožení. Teprve po svatbě se však dovídá o tragické minulosti manželčiny rodiny poznamenané dědičným šílenstvím a také o tom, že mu Susanna o svém těhotenství lhala.  Manželé se spolu vracejí do Raintree County, kde John pracuje jako učitel, a když se jim nakonec narodí syn, zdá se, že nic nebrání jejich šťastnému životu. Vypuknutí občanské války je však otřesem, který u Susanny vyvolá první záchvaty dědičné duševní choroby. Když nakonec s dítětem uprchne zpět na jih k rodině do Atlanty, John se rozhodne vstoupit do armády Unie a pokusit se je ve válkou zmítané zemi najít. (Bluerider)

(více)

Recenze (6)

Streeper 

všechny recenze uživatele

To bylo strašně dlouhý! Ta délka filmu je děsivá a bohužel ani ne moc lichotivá. Příběh je totiž slabší a ani takové herecé hvězdy jako je Motgomery Clift nebo Liz Taylor to nezachrání. Elizabeth mi ve filmu přišla až příliš hysterická a nepříjemná, chápu, že měla nějakou psychickou poruchu, ale na můj vkus až moc přehrávala. Skoda, že z toho filmu nevytáhli to nejlepší a troche ho nezkrátili, výsledek by pak mohl vypadat úplně jinak a lépe. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Takmer trojhodinová nálož južanského melodramatu s Cliftom na sedatívach a preexponovanou Liz Taylor, kde je hlavným zdrojom cinefilnej rozkoše snaha identifikovať scény nakrútené pred a po Cliftovej autonehode. ()

Reklama

MayB2 

všechny recenze uživatele

Jestli chtěli natočit druhé Gone with the wind, tak se jim to moc nepovedlo. Příběh měl určitě potenciál, ale děj se dost vleče a chybí nějaké vypjaté momenty, které by diváka chytily za srdce. Montgomery Clift mi připadá nevyužitý, dost času mu zabere jen naslouchání a utěšování E. Taylor. Eva Marie Saint sympatická, Nigel Patrick má až moc prostoru. Elizabeth Taylor mi bohužel přišla dost mimo, i když hrála bláznivku. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

"ČESKÝ NÁZEV - Místo na slunci?" What a silly coment! Anyway...tadle klasika mě zklamala, celé je to dost rozplizlé a herectví tetičky Liz mě tu tím až divadelním patosem přišlo nemístně přehnané až k nesnesitelnosti. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu bylo poznamenáno těžkou autonehodou Montgomeryho Clifta. Po několika týdnech léčení se sice před kameru vrátil, ale následky jeho zranění obličeje  - paralyzovaná levá tvář - byly patrné. (Bluerider)

Reklama

Reklama