Reklama

Reklama

Gardový seržant je adaptací Puškinovy historické novely Kapitánská dcerka, odehrávající se na pozadí rolnického povstání 1773–1775, vedeného Jemeljanem Pugačovem. Ústředním motivem romantického příběhu z doby Kateřiny Veliké a lidového hrdiny Pugačova je láska gardového seržanta Petra Griňova ke krásné dceři velitele pohraniční pevnosti. (NFA)

(více)

Recenze (10)

tahit 

všechny recenze uživatele

Moc dobré filmové dílo. Bylo by nošením dříví do lesa, kdybych opakoval pořád to samé. Chtěl bych se tu zmínit o jiné věci. Film byl natočen pro širokoúhlé plátno, což dalo vyniknout výtečnému scénáři. Příběh má všechno, co si divák může přát. Vůbec nejde o žádnou podbízivou romantiku na uplakané city, ale jde o film, u kterého se nebudete nudit. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vďaka fragremu som si spomenul na tento dávno videný film. Vtedy mi prekážalo, že pozornosť scenáristu sa od kapitánskej dcérky priklonila ku gardovému seržantovi. Najpôsobivejšie vo filme boli pre mňa scény sedliackeho povstania vedeného Jemeľjanom Pugačovom. V danej dobe to bol veľmi zaujímavý prepis Puškinovej literárnej predlohy. Neviem, aký dojem by som mal z tohto zabudnutého filmu v súčasnosti. Možno sa niekedy podarí. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětském věku našinec tento film viděl, a pár scén mu uvízlo v paměti - zvláště ta, kde v kleci držený Pugačov je vysmíván oficíry, a holou rukou se jednomu z nich pokusí vytrhnout šavli, chytíc ji za čepel. Ale celá léta jsem se domníval, že je to film sovětský a marně po něm pátral. Ale i po letech je tento film zážitek. Pravda, první třetina je snad kapánek zdlouhavější, ale od obklíčení pevnůstky Pugačovovými voji dostanou věci spád a ten vydrží až do konce filmu. Pugačov zde má náramné charisma, hlavní hrdina vedle něho herecky celkem zaniká, a to povstalecké vojsko složené z kozáků, sedláků, Tatarů a Baškirců je kostýmně malebné. Romantika tohoto filmu je notně drsná, bitevní scény velkolepé. Působivá je scéna, kdy Kateřina II. navštíví v řetězech zakovaného Pugačova - zde mu tvůrci filmu dovolili aspoň jakési morální vítězství. Sylvia Mangano jako Máša je skvělá. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Byla jsem jen krůček od toho, abych nedala odpad, ale řekla jsem si, že ty herecké výkony byly uspokojivé natolik, abych dala filmu alespoň jednu hvězdičku. Jinak to pro mě byla kolosální nuda, dokonce jsme u toho na chvilku i usnula a musela si to vracet, abych se neztratila v ději. Je hlavně vojenský příběh a proto mě to nebavilo. V komentářích se tady píše, že je dobré, že je to bez romantiky, já bych jí tam klidně přihodila, aby to zaujalo i dámské publikum. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásné ztvárnění Puškinovy novely. První půlhodina je pozvolnější, mladý seržant je za opilství převelen do odlehlého ruského sela, kde lišky dávají dobrou noc. Cestou v mrazivé noci zachrání před umrznutím neznámého muže, což mu bude nakonec osudné. Brzy do děje zasáhne Pugačevovo povstání rolníků a chudých. Obsadí selo, ve kterém žije onen seržant a kde se zamiloval do dcery zdejšího kapitána. Ale povstání je nemilosrdné, zvláště když přítomní kozáci zradí. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama