Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce

(seriál)
všechny plakáty
Animovaný / Rodinný
Československo, (1950–1951), 1 h 8 min (Minutáž: 8–16 min)

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak spolu pejsek a kočička hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech - pro děti napsal a nakreslil Josef Čapek, vypráví Karel Höger. (oficiální text distributora)

Recenze (32)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Můj otec povídání o pejskovi a kočičce kreativně doplňoval o činnosti, ke kterým nás chtěl motivovat. Jsme tak s mou sestrou jediné děti, které znají i příběhy o tom, jak pejsek a kočička psali domácí úkoly, cvičili na hudební nástroje a obdělávali kolchoz. Nejlepší epizodou i tak zůstává ta, kde nejdřív pověsil pejsek kočičku, pak kočička pejska a tak viseli oba, jejíž kreslené ztvárnění mělo za následek mé osvobození od výtvarné výchovy. Díky, pane Čapku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kolik generací už na nich vyrostlo? K několikaminutové pohádce na dobrou noc usedají každý večer tisíce dětí. Místy kouzelné zpracování navíc podpořené dokonalým přednesem Karla Högera. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tohle jsem měl jako malý hlavně naposlouchané z rádia a už tak se mi to líbilo, co teprv když sem k tomu viděl obrázky, Höger i animátoři odvedli skvělou práci ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální dětská knížka, kresby i vyprávění Karla Högera. Jsem hrozně rád, že se na to mé dcery dívají. Jedna zrovna říká: "Že by se hračky neměly nechávat venku?" ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale díly jsou hodně nevyrovnané - zatímco mytí podlahy, vaření dortu a roztržené kalhoty jsou hravé a vtipné, noční košilka, panenka co tence plakala, psaní psaní jsou takové nudné. Což se mi potvrdilo i u vlastních dětí, které přesně poslední tři příběhy nudí a už u nich nevydrží, i kdybych je pustil jako první. Ještě se mi docela líbí pejsek s kočičkou v Zahradníkově roku, ale ten už do tohoto seriálu oficiálně nepatří. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Jak pejsek s kočičkou myli podlahu - 4*, Jak pejsek s kočičkou dělali dort - 5*, O panence, která plakala - 3*, O pyšné noční košilce - 2*, O pejskovi a kočičce jak psali psaní - 4*, Jak si pejsek roztrhl kalhoty - 4*. 80% ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Opět jedna z těch věcí, na kterých jsem jako dítě neujížděl (taky neexistovala DVD a YouTube), ale dostal jsem se k nim až díky vlastním dětem. Jestli je tenhle večerníček díky něčemu skvělý, je to především vyprávění Karla Högera. Vrcholem jeho mistrovství je scéna příchodu zlého psa, který Pejskovi a Kočičce sežere dort. (1 287.) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Josef Čapek stojí sice ve stínu svého slavnějšího bratra, ale jeho ilustrace a spisovatelská tvorba pro děti patří k vrcholům literárních děl pro nejmenší již téměř jedno století. Laskavost je duchem, který proniká k dětským srdcím a vroucným slovem poodhaluje život výchovně a radostně. Výchova a rozvoj jedinců hrou je jedním z nejlepších způsobů, jak lze dětské nadání a lidskost v každé bytosti otevřít a upevnit. Eduard Hofman byl schopným a vynalézavým režisérem animovaných filmů a sérií pro děti. Čapkovu knihu rozpohyboval a celkovou tvář dotvořil nádherně zabarvený hlas Karla Högera. Jako malý kluk, co s radostí a nadšením pronikal do tajemství litery písmenek a slov, jsem knihu miloval a usínal s ní spokojeně pod peřinou. Neminula mě ani tato filmová verze. S odstupem času lze toto dílo vnímat jako ideální produkt pro rozvoj malého človíčka. Oproštěno násilí překonává třídní rozdíly, závist i další nepěkné lidské vlastnosti a snaží se působit ve vzoru slušnosti a respektu k ostatním lidem ve společnosti. Co více od těchto milých příběhů můžeme chtít? ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nejklasičtější z klasických českých večerníčků. Nelze za celý život zapomenout na pečení dortu. Těším se, až se budu jednou k těmto klenotům vracet s vlastními dětmi. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

V dětství mě Povídaní o pejskovi a kočičce moc nebralo, ani jako kniha pohádek a ani jako animované příběhy. Teď jsem se k tomu vrátil až s dětmi a musím to ocenit vysokým hodnocením. Nejenže Povídaní o pejskovi a kočičce bavilo děti, bavilo to i mě. Krásné příběhy v krásném jazyce, podařená minimalistická animace a excelentní vypravěč Karel Höger, to vše dohromady stvořilo přímo kouzelný svět, ve kterém navíc zůstává prostor i pro vlastní imaginaci. Na rozdíl od většiny podobných večerníčků a starších věcí z mládí, kde hraje určitou roli sentiment a příjemná nostalgie, tohle mé vysoké hodnocení je založeno jen na aktuálním pohledu (a taky trochu na tom, že se to líbí mým dětem). Pro mě to uzrálo jak víno. Rád dám čtyři hvězdy a s klidem to doporučím i dnešním dětem. ()

Reklama

Reklama