Reklama

Reklama

Obsahy(1)

René Laënnec (1781 - 1826) byl významným francouzským lékařem, průkopníkem ve vývoji zdravotnictví a jako vynálezce stetoskopu vstoupil do dějin medicíny. Věnoval se především diagnostice a jako první popsal jaterní cirhózu. Bojoval především proti tuberkulóze, nakonec touto chorobou sám onemocněl a odešel do rodné Bretaně, kde zemřel ve věku 45 let.
Životopisný žánr zpracovávající osudy významných osobností francouzské historie byl v těsně poválečném období velmi oblíbený u francouzských režisérů. Film DOKTOR LAENNEC (Docteur Laënnec, 1947) natočil podle vlastního námětu režisér Maurice Cloche, který dva roky předtím zabodoval mezinárodně oceněným snímkem PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947). Scénář k filmu vypracoval Jean-Luc Bernard. Film podává obraz Laënneca jako zarputilého a osamělého bojovníka proti zákeřné chorobě, který nakonec svádí bitvu i se sebou samým. Děj začíná v prvním Laënnecově působišti, Neckerově nemocnici v Paříži v roce 1810 a končí jeho smrtí o šestnáct let později.
Do hlavní role byl obsazen slavný představitel romantických hrdinů Pierre Blanchar, také v řadě dalších rolích se objevili známí herci té doby. K uměleckému vyznění filmu výrazným způsobem přispěl také kameraman Claude Renoir, kostýmy navrhla Rosine Delamare, která spolupracovala na desítkách historických filmů. Premiéra filmu proběhla 21. června 1949, ale snímek se nesetkal s nijak velkým úspěchem. V prvním týdnu promítání v kinech dosáhla návštěvnost až na osmou příčku a také v následujících měsících jevil zájem diváků klesající tendenci. Clochovi se tak nepodařilo zopakovat velkolepý úspěch výše zmíněného filmu PAN VINCENT. (argenson)

(více)

Hrají

Reklama

Reklama