Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

First Great Train Robbery, The

Dobrodružný / Krimi
Velká Británie, 1979, 110 min

Režie: Michael Crichton
Hrají: Sean Connery, Donald Sutherland, Lesley - Anne Down, André Morell, John Altman, Brooke Adams, Peter Benson, Gabrielle Lloyd, Robert Lang

komentáře
 zajímavosti
galerie
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na platy vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Můžete tu sledovat pečlivé naplánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže krádež a duplikace čtyř klíčů, potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Každý klíč však pečlivě ... (zobrazit celý text)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Gemini ****

Chcete-li zhlédnout výbornou kostýmní dobrodružnou komedii, jejíž hlavní hrdinové budou "ti zlí hoši", kteří jsou vám sympatičtější než celá královská rodina i s veškerou šlechtou, soudy a policií dohromady, pak není lepší volba než Velká Vlaková Loupež. BTW Connery v originále šišlá jen velmi lehce a jenom někdy:)) A abych nezapomněl - hudbu prý dělal nějaký Goldsmith...;)

profil / všechny komentáře uživatele lebowski ****

Crichton si to napsal a pak i zrežíroval,takže výsledek je velmi dobrý

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma *****

Výborně ozvučený a zahraný snímek, který není jen na jedno shlédnutí, ale celkovým stylem pokaždé dá vzpomenout na začátek minulého století a jeho úžasnou atmosféru.Nikdy jsme nečekal, že z knižního autora děl jako je Jurský park nebo Kmen Andromeda se stane tak zručný režisér, který překvapivě ví, kdy má zatlačit na pilu. O jeho schopnosti přilákat dva úžasné herce, Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda, do hlavních rolí není ani třeba mluvit.

profil / všechny komentáře uživatele Superpero ****

Snímek šarmantní jako Connery sám. A ten konec byl super. "Proč jste to ukradl? Chtěl jsem ty peníze."

profil / všechny komentáře uživatele Enšpígl ***

Ani skvělé herecké výkony nezáchranily to, že čas od času do filmu nakoukla nuda. Mě je to ale jedno, já se díval na tenhle film kvůli inspiraci. Bohužel v českých podmínkách tohle nejde zrealizovat. Představa, že náš super vlak Pendolíno chcípne někde v polích a já tam budu na střeše rajtovat jak krypl nakonec vymazala mé myšlenky na druhou velkou vlakovou loupež.

profil / všechny komentáře uživatele Boss321 ****

Skvěle natočený "podvodnický" snímek s několika nezapomenutelnými okamžiky (např. když Sutherland říká Connerymu:"Ty teda vypadáš".:-)). Sean Connery a Donald Sutherland vytvořili skvělé duo, které doplňuje překrásná Lesley-Anne Down. Michael Crichton si to sám napsal a s přehledem zrežíroval. Na závěr určitě vyzdvihnout Goldsmithův soundtrack....

profil / všechny komentáře uživatele movie *****

Dokonalý snímek. A jeden z mých nejoblíbenějších. Connery je dokonalý, od věcí není ani skvělá hudba Jerryho Goldsmitha a kvalitní knižní předloha Tři klíče, kterou její autor Michael Crichton výborně převedl i na plátno.

profil / všechny komentáře uživatele tron ****

Vynikajúci heist movie s dobovou atmosférou, džentlmenským humorom a džentlmenskými výkonmi Donalda Sutherlanda a Seana Conneryho. Za zmienku stojí fakt, že knižnú predlohu napísal Michael Crichton a ten si aj vlastnú knihu nakrútil v podobe filmu a urobil to veľmi dobre! Je to ten istý Crichton, ktorý v 90. rokoch z pozície producenta pravidelne sabotoval prácu režisérov (KONGO, VIKINGOVIA).

profil / všechny komentáře uživatele Oskar ****

Poctivý podvodnický film se Seannem Connerym z doby, kdy ještě nešišlal. 70 %

profil / všechny komentáře uživatele Kulmon ****

TENTO FILM CHCI VIDĚT ZNOVU! Z Conneryho sálá to jeho charisma jako blázen. Skvěle jej doplňuje Donald Sutherland. Jinak velmi příjemný návrat do poloviny 19. století. Vše umocněno výtečnou hudbou. Ani na vteřinku jsem se nenudil, což občas bývá u těchto kostýmních historických dobrodružství problém. Zajímavosti: Film je založen na skutečném zločinu z roku 1855. *** Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. *** Sean Connery strávil několik dnů na jedoucím vlaku. Ten se měl pohybovat rychlostí 50 km/h, Connery však argumentoval, že jel mnohem rychleji. Pilot helikoptéry potvrdil Conneryho podezření, že jel asi 80 km/h. *** Parní stroj původně použitý ve filmu neměl takový výkon, tak byl nahrazen "přestrojeným" dieslovým. *** Film byl pojmenován První velká vlaková loupež, aby se distanoval od vlakové loupeže 2 milonů liber z roku 1963, kterou tisk nazýval Velká vlaková loupež. *** Poslední film André Morella. *** Poslední film Petera Butterwortha. *** Manželka Seana Conneryho Micheline se rozzuřila, když viděla jeho nebezpečné kousky ve filmu.

profil / všechny komentáře uživatele T2

Rozpočet $6miliónovTržby USA $13,027,857Tržby Celosvetovo $-

profil / všechny komentáře uživatele genetique ****

Aj keď už podľa názvu je jasné, že príprava na prepad a celé zlodejské úsilie bude mať úspešný efekt, vďaka živosti, svižnosti, správnej dávke napätia a elegantnému humoru, som bol do poslednej chvíľky v očakávaniach. Konečne kvalitná lúpežnícka lahôdka bez zbytočných opletačiek a s kvalitnou dávkou realistickosti. A to som si musel pozrieť film dvadsaťosem rokov starý. Dvojka Connery-Sutherland by s prehľadom tromfla dnešné „esá“ ako Chan-Tucker. 80%.

profil / všechny komentáře uživatele Falko ****

Zabavny film so skvelym Seanom Connerym, ktoremu by snad nikto neuveril, ze prave on ma v plane vylupit zlato v iducom vlaku. Uz to chvilami vypadalo dost beznadejne, ale Connery vzdy prisiel s genialnym napadom, ako okabatit policajtov a vzdy pripravil nejaky prekvapujuci plan. Vdacny mozem byt Michaelovi Crichtonovi, pretoze prave on ma uz raz prekvapil svojim scenarom k JURSKEMU PARKU (1993) a aj tento film, ktory aj sam reziroval, natocil zrucne a zabavne. Oplati sa ho vidiet, ak mate radi napinave dobrodruzne filmy, kde nechyba humor... 30.01.2009 _____ Sean Connery - (Edward Pierce) +++ Donald Sutherland - (Robert Agar) +++ Lesley-Anne Down - (Miriam) +++ Alan Webb - (Edgar Trent) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++

profil / všechny komentáře uživatele Madison ****

Vynikajúci film patriaci do kategórie prvotriednych podvodníckych klenotov. Connery je šarmom priam nasiaknutý a v značkovom cylindri dokonale maskovaný, takže kto by uveril jeho lúpežníckym sklonom? :) Dobovú atmosféru tiež doplňuje svižná hudba Jerryho Goldsmitha, skvelé herecké výkony či kráska Lesley - Anne Down.

profil / všechny komentáře uživatele sepp ****

Perfektni dobrodruzne krimi s vytecnym S.Connerym. Krasny film...

Hodnocení uživatelů:
golfista ****