Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Atmosféra a Sean Connery. Ten je tu v největší formě a navíc s vousy vypadá snad mnohem lépe než James Bond. A jak celou dobu vypadá, že sám kromě smělého plánu nic nenabídne, ke konci vše vynahradí. Atmosféra je ale ještě lepší než hlavní hvězda filmu. Každá scéna má napětí, a i když se některá vleče déle, až do svého konce diváka drží a nepustí. Holt autor Jurského parku zvládal režisérské řemeslo stejně jako to spisovatelské. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film patriaci do kategórie prvotriednych podvodníckych klenotov. Connery je šarmom priam nasiaknutý a v značkovom cylindri dokonale maskovaný, takže kto by uveril jeho lúpežníckym sklonom? :) Dobovú atmosféru tiež doplňuje svižná hudba Jerryho Goldsmitha, skvelé herecké výkony či kráska Lesley - Anne Down. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kniha funguje dobře jako hybrid literatury faktu a literární dramatizace. Crichton uvede čtenáře do situace přes fakta z tehdejší doby a pak pokračuje Piercovým příběhem. Film však musel pochopitelně upřednostňovat to druhé a tak se Crichton rozhodl obsazením dvojky Connery/Sutherland (plus krása Lesley-Anne) pro jemnou zábavu. Proto taky vypadly detaily typu syfilis a záliba v malých holčičkách (u získání druhého klíče). Výsledkem je příjemný film, držící se skutečných událostí, ovšem právě ta příjemnost a vyhýbání se špinavosti mu nakonec u mě bere jednu hvězdu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Poslední film André Morella. (Kulmon)

Reklama

Reklama