Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rushmore je příběhem nadaného a rebelantského teenagera Maxe Fischera (Jason Schwartzman), studenta desáté třídy elitní Rushmorské akademie. Redaktor školních novin, kapitán nebo prezident nespočetných klubů a spolků, je zároveň jedním z nejhorších studentů ve škole, nad nímž neustále visí hrozba vyhazovu. Jeho svět se otřese, když se Max zamiluje do učitelky prvního ročníku slečny Crossové (Olivia Williams) a chce na její počest postavit akvárium. O její přízeň však musí soupeřit se svým přítelem, ocelářským magnátem panem Blumem (Bill Murray), bohatým otcem jeho dvou spolužáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

LeoH 

všechny recenze uživatele

(Anderson má na české distribuční názvy opravdu smůlu.) Svět s vlastními pravidly nevcucl tak jako v Tennenbaumových, asi proto, že Rushmore je ještě o něco odtrženější od reality, jako bychom se z toho úvodního puberťáckého snu o nadpřirozených matematických schopnostech až do konce tak úplně neprobudili, jenom matiku vystřídají nadlidské social skills (dle scenáristické libovůle prokládané okamžiky naprosté sociální zabedněnosti, přičemž trapnohumor není můj oblíbený typ humoru) a inscenování divadelních koláží poskládaných z profláknutých filmů, což je sice legrace, leč toho, co je jenom jako, je na mě tentokrát zkrátka příliš. Nepotěšilo vypiplaným formálním hračičkovstvím až tak jako Grandhotel, zajímavě vybraná muzika jako by stála tak trochu mimo film, Murrayho dojemný milionářský taťka to úplně nedohonil. Takže přes nepopiratelné mimoňské kouzlo oproti zmíněným dvěma o hvězdičku míň. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Max Fisher je svéráz. A taky vizionář, snílek a originální týnedžr se způsoby zkušeného veterána. Tenhle ošklivý a brýlatý student se určitě v životě neztratí. Minulé filmy Wese Andersona (Lišák nebo Steve Zissou) mě nějak moc nebavily, i když pravda - netradiční byly. Ale tenhle, tenhle film mě bavil moc. Všichni herci tu perlili, scénář mě nepřestával překvapovat, výborná komedie! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako som balil učiteľku je pre mňa, ako nefanúšika Wesa Andersona jeho najlepší film. Nenudil som sa pri ňom, celkom som sa bavil a nekrútil som pri ňom nechápavo hlavou, že čo sa to na plátne preboha deje a aký to má všetko zmysel. Tieto charakteristiky platia opačne pre tie zvyšné, čo som videl. A dokázal som sa ztotožniť s hlavnou postavou, pretože by som tiež balil učiteľku, akou je Olivia Williams. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

druhý Andersonův celovečerák sice už nese typické znaky jeho tvorby včetně pro něj typické poetiky a zvláštních figurek, ale dohromady to ještě není tak vyladěné a funguje to pouze z části. Na doplnění restu v rámci jeho kinematografie nelituji, že sem viděl, ale narozdíl od ostatních jeho kousků tohle už znova neuvidím. I když kdo ví...70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typický Anderson, nuda jak na výchovnom koncerte. Ani vtipné, ani poriadne romantické. Príbeh o teenagerovi, ktorý sa správa ako idiot a sympatie si nezíska. Wes je najpreceňovanejší režisér možno aj všetkých čias. Ešte som u neho nenatrafil na film, ktorý by som si chcel pozrieť znova. Skôr na nich hneď zabudnem. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (17)

  • Billovi Murraymu (Herman Blume) sa scenár po prvom prečítaní tak zapáčil, že bol ochotný si vo filme zahrať bez nároku na honorár. (m.a.t.o.)
  • Wes Anderson pôvodne zamýšľal, že hudobný doprovod k filmu by tvorili iba piesne skupiny The Kinks. (m.a.t.o.)
  • V scéne, kde pani Crossová a Max kŕmia ryby a hovoria o smrti milovaných, musel Jason Schwartzman (Max) stáť na krabiciach, aby bol rovnako vysoký ako Olivia Williams (pani Crossová). (m.a.t.o.)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama