Reklama

Reklama

Navigátor: Středověká odysea

  • Austrálie The Navigator: A Mediaeval Odyssey (více)

Obsahy(1)

Tajuplný příběh novozélandského režiséra Vincenta Warda se částečně odehrává v Anglii 14. století, kdy v Evropě propuká epidemie moru. Malý chlapec Griffin, kterému se zjevují různé prorocké předtuchy a vize, najde způsob, jak uchránit vesnici před nákazou. Se starším bratrem Connorem a dalšími čtyřmi vesničany se vydává tunelem vedoucím středem země a napříč časem do dvacátého století. Jejich jedinou nadějí na záchranu se stává usmíření Boha prostřednictvím kříže, který chtějí vztyčit na věži nejvyššího chrámu křesťanského světa. Tento mnohovrstevný příběh o nezbytnosti snílků a o léčivé síle jejich snů lze vidět i jako náboženské podobenství o potřebnosti spirituality a víry v dnešních dnech. (Febiofest)

(více)

Recenze (13)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Díky svému finálnímu odhalení tohle není film, který bych si mohl zamilovat. To, jak je pojato cestování v čase, je samo o sobě zajímavé, ale ty důsledky jsou prostě slabé. Snímek tak v konečném důsledku funguje spíš jako zajímavá rarita, než skutečně jako snímek, který by sci-fi žánr posunul kamkoli dál. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Podivný film, balancující na hraně mezi geniálním dílem a totální fraškou. Začátek je velmi slibný - originálně za sebou poskládané zajímavé obrazy vizí budoucnosti malého Griffina - ona silná vizuální stránka se však bohužel postupem času ukáže již jen tu a tam, takže po nadějném začátku přichází mírné zklamání (škoda - vzhledem k faktu, že režisér vystudoval malířství a původně byl výtvarníkem, se z filmu obrazově jistě dalo vytřískat mnohem víc). Samotný námět snímku snad ani nemohl dát vzniknout úplně vážnému dílu, neboť považte - lidé ze středověku ve střetu s městem 2. pol. 20. století (vzpomeňme třeba na Návštěvníky...no nebo snad raději ne, eh). Ale ať už je Navigátor jakkoli fraškovitý (chtěně i nechtěně), rozhodně se jedná o celkem originální počin, který stojí za zhlédnutí - i když si poté stejně nejspíš řeknete, že to byla pěkná kravina. No hlavně, že pěkná, ne? ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Velmi originalni a zvlastni film, jak poselstvim, tak zpusobem jakym byl natocen, plny symbolu, zajimavych a neotrelych obrazu. Krestanska podobenstvi jdou mimo me a tak kdyz doslo k stretu stredoveku se soucasnosti a k rozmelneni deje, chtel jsem jit s hodnocenim dolu, ale zaverecna pointa to vratila na solidni 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film, ktorý má v sebe silu upútať pozornosť a strhnúť svojou symbolikou nejedného artového aj neartového diváka. Je zároveň udivujúce, že niečo v podobnom štýle vzniklo u protinožcov. Rád sa nechávam takouto kresťanskou symbolikou ohúriť, ak to režisér vie podať patrične pútavo. Ak máte radi filmy, ktoré sa dajú interpretovať viacerými spôsobmi a ktoré sa dajú chápať ako podobenstvá, nemali by ste tento originálny sci-fi film prehliadnuť. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama