Reklama

Reklama

Rok po smrti slavného kytaristy, bývalého člena legendárních Beatles, přemýšlivého básníka, zakladatele tradice benefičních koncertů a experimentálního hudebníka George Harrisona se jeho přátelé, rodina a kolegové na popud Erica Claptona sešli, aby u jeho nejznámějších písniček zavzpomínali na jeho nesmrtelného a nezdolného ducha. Ale jak říká název jedné z Georgových písní, "all things must pass (vše musí skončit)". Mezi účinkujícími hudebníky nemohli chybět dva zbývající Broukové Paul McCartney a Ringo Starr, kolegové z hudebního uskupení The Travelling Willburies, Ravi Shankar, jež na něj měl vliv ohledně orientální hudby, přítel z doby hamburských časů Klaus Voormann, členové skupiny Monty Python nebo jeho syn Dhani, žena Olivie a další. (Morien)

(více)

Recenze (6)

burina 

všechny recenze uživatele

Krásny tribute koncert, na ktorom sa podielala väčšina Harrisonových kamarátov a hudobne spriaznených duší od Erica, Ringa, členov TW až po Monty Python. PS. George by Dhaniho nikdy nezaprel, gény sú raz gény. :-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejdůstojnější možný koncert, jaký si památka George Harrisona zasloužila. Není to žádné tesklivé vzpomínání, naopak ukázka skvělé hudby, která tady po něm zůstala, a to v mnohdy nečekaně úžasném provedení. Píseň Something brala dech... Takhle si představuji zlatý hřeb večera. Díky, Eriku Claptone! ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Úžasný koncert. Některé aranže se opravdu hodně povedly, zejména Something - začíná jenom ukulele a zpěv, občas tam cvaknou klávesy nebo činely, postupně se přidávají kytary, regulérní bicí, saxiky, všechno... Tom Petty si hodně rozkošně střihl Taxmena, Ringo je showman, Jeff Lynne i Eric Clapton mají krásné melancholicé hlasy. Všichni zestárnuli, jenom Billy Preston (kromě nějakých těch kil) vypadá pořád stejně jako v roce 1970. Nejvíce fascinující ovšem pořád zůstává sledovat Dhaniho s tou kytarou tak neúměrně velkou k jeho tělu. Jako kdyby se George vrátil zkontrolovat, jestli mu ty písničky nemrví. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Za pár dní to bude 20 let od doby, kdy zemřel George Harrison, takže jsem pocítil potřebu sepsat pár slov právě k tomuto souvisejícímu projektu. George jako člen Beatles, ale i jako sólový interpret patří mezi nejvlivnější hudebníky historie, takže jeho smrt tehdy na konci listopadu roku 2001 otřásla kulturním světem. Nezasáhla jen fanoušky a rodinu, ale také kolegy, kamarády a spoluhráče, kteří s ním někdy měli co do činění. Ti se proto rozhodli uspořádat pro George poslední rozloučení a z tohoto nápadu vzešel koncert na jeho počest ve stylu jako udělali Queen pro Freddieho pár let předtím. Díky tomu vznikl projekt Concert for George a dle mého skromného názoru je to jeden z nejlepších koncertů všech dob, ne-li ten vůbec nejlepší. Důležité je, že to není jen slepenec jeho nejlepších skladeb, ale na rozdíl právě od koncertu pro Freddieho se zde podařilo naprosto dokonale zachytit i jiné stránky Georgovy osobnosti. Skrz vystoupení Anušky Šankar, dcery Georgova starého přítele Raviho, která odehraje půlhodinové okénko indických rág, je vystiženo Georgovo náboženské vyznání a jeho téměř celoživotní přízeň k hnutí Hare Krišna. Na pódium se také dostane skupina Monty Python, kterou George podporoval a s jejímiž členy se přátelil, čímž je zvěčněn jeho pověstný smysl pro humor. Vrcholem večera je přeci jen vystoupení jeho kamarádů hudebníků, kteří postupným příchodem jednoho legendárního jména za druhým odehrají průřez jeho bohatou kariérou. Tento přibývající počet vystupujících plně buduje gradaci celého koncertu a který ke konci utvoří jeden velký rockový sehraný orchestr čítající desítky členů. V jeho čele stojí například Eric Clapton, Jeff Lynn, Paul McCartney, Ringo Starr, Dhani Harrison a mnoho dalších (vyjma Boba Dylana, který se bohužel nemohl dostavit) a předvádí své až téměř životní výkony, které se i přes zmíněný velký počet hráčů netříští, ale tvoří jednolitou dokonalou souhru nastrojů dávající prostor i pro individuální výstupy. I přes veškerý smutek si všichni účastníci primárně užívají radost z hraní naprosto výborných skladeb, čímž tvoří jedno láskyplné, emotivní a krásné poslední rozloučení nejen s geniálním hudebníkem, ale hlavně kamarádem, kterého tak milovali. Při každém sledování tohoto fenomenálního skvostu nedokážu udržet slzy smutku a dojetí. Concert for George je unikátní projekt vzniknuvší z čisté lásky, který diváka utvrdí v nesmrtelnost Georgova hudebního odkazu a který chytne za srdce nejen každého fanouška, ale celkově všechny, kteří mají aspoň kousek citu v těle... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama