Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven.

V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (190)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Keby mali všetky tunajšie seriály taký geniálny scenár ako tento program, tak by som nič iné nepozeral. Na každý diel som sa tešil nie ako na nejakú populárno-náučnú reláciu, ale ako na hranú vec. Doslova som čakal na každú postavu a uplatnenie jej špecifického humoru v nových a nových situáciách. Tomuto programu v rámci televíznej produkcie konkurujú asi len Šumné mestá. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Konečně něco, co může všechny televizní diváky dohnat k tomu, aby se konečně naučili rozpoznávat salátové příbory, servírovací soupravy a nejjemnější odstíny vskutku dvorské etikety. Nejvíce ze všeho však mé slávistické srdce zahřál sportovní díl, který se prakticky celý odehrával na Strahově, protože kde jinde by člověk mezi fotbalovými fanoušky mohl narazit na skutečné gentlemany? ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Popravdě, někteří lidé se chovat neumí, ale těm podobný pořad nepomůže. Jiní se formálně chovat umí, ale po morální stránce jsou to zrůdy a psychopati, kterým je třeba se (i přes jejich vybrané způsoby, perfektní vzhled a často dokonale podanou, ale ve své podstatě povrchní vzdělanost a znalosti) buď vyhnout (je-li to možné) nebo je nemilosrdně zválcovat (není-li vyhnutí). A u těch jsou ony dokonalé způsoby jenom jedna z jejich zákeřných zbraní. Formálnost, uhlazenost a jistá dávka snobství včetně onoho rádoby humoru (počínaje - nevím proč - Špačkovým intrem v křoví na Karláku) a končící přitroublými "demonstracemi" chyb a dokonce špatností může oslovit zase jenom snoby a lidi, kteří v těch často si protiřečících pravidlech a zásadách hledají něco víc, než v nich je. Problém je, že inteligentní člověk (se vzděláním a postavením ve společnosti inteligence nemá nic společného, někdy naopak) díky své inteligenci ví, jak se chovat má, jak se má obléknout a co je kdy a jak vhodné. A vezme-li si někdo k saku adiasky, nedělá to z něj špatného člověka. Jeho inteligence mu napoví (inteligentní lidé bývají bystří pozorovatelé a umějí ze svých pozorování vyvodit důsledky), že je jediný a příště už si vezme polobotky nebo se někoho zeptá. A nemusí rozhodně vždy a ve všem předvádět okázalost v kombinaci se záplavou kategorických příkazů. Člověk, který se k vám bude chovat laskavě, vstřícně, pomůže vám, nemusí vědět, jakým příborem se jí ryba, z jaké sklenice se pije šampus a jako boty musí mít k fraku. Nakonec, zoufalá snaha jistého Václava Havla, postavit se na roveň TGM byla stejně marná a směšná, jako snaha jednoho z jeho věrných - Ladislava Špačka, stát se Guthem-Jarkovským. Pro někoho jeden z nejúžasnějších a nejvtipnějších věcí z dílny chrámu a tvrze české kultury ČT, pro jiné odpad. Ti co hodnotí odpadem (dost expresivním, ale pro mně pochopitelným způsobem) jsou mně neskonale blíž, ale tu jednu hvězdičku musím dát za Helenu Plecháčkovou, její roztomilý kukuč a fakt, že to je bohužel jedna z těch mnoha hezkých a sympatických hereček, které ovšem díky tomu, že se věnují hlavně divadlu na "oblasti" se ve filmu ani v tv (všech) objeví tak leda v reklamě na Prostamol (či jak se to jmenuje...). ()

Milivoj 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní - 352 min. :-))) Každopádně hodnotím pěti hvězdičkami jako perfektní ukázku profesionální, a přitom zábavné práce (některé ukázky "jak to nemá vypadat" mi sice připomínaly živá vystoupení Rowana Atkinsona ve slabším podání, ale to nepovažuji za zápor). Jen nechápu, proč se tento instruktážní materiál hodnotí na ČSFD mezi filmy... ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Skvělý televizní serial kde nás pan Špaček učí zásadám slušného chování serialu s trochou přehnání se nedá snad nic vytknout snad jediný co se dá dodat je to : že doufám že si stoho aspoň čtvrka našeho národa něco vzala ale když tak chodím po ulici tak o tom dost silně pochybuju , ale zas co utěší je to že za to nemůže pan špaček ale lidi a jejich neschopnost. Děkuji pane Špačku ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Na motivy seriálu byla natočena verze pro mladší děti. Jedná se o seriál Mistr E (od r. 2013) vysílaný na ČT :D. Roli Mistra E zakletého do tabletu daboval Ladislav Špaček, hlavní protagonista seriálu Etiketa. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama